Σειρά συνεδριάσεων που θα αποφασίσουν το μέλλον τής ΔΕΥΑΛ ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει αν η Επιχείρηση θα απορροφηθεί απ’ το Δήμο Λέσβου ή θα εξακολουθήσει να παρέχει ως ξεχωριστός φορέας τις υπηρεσίες της προς τους δημότες του.
Συνεδριάζει μετά την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου και η ΔΕΥΑΛ, για το μέλλον της Επιχείρησης
Σειρά συνεδριάσεων που θα αποφασίσουν το μέλλον τής ΔΕΥΑΛ ξεκίνησαν απ’ τη Δευτέρα, συνεχίστηκαν χθες και σήμερα και θα ολοκληρωθούν σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει αν η Επιχείρηση θα απορροφηθεί απ’ το Δήμο Λέσβου ή θα εξακολουθήσει να παρέχει ως ξεχωριστός φορέας τις υπηρεσίες της προς τους δημότες του.
Όπως είχε γράψει το «Ε», στις αρχές Οκτωβρίου ανατέθηκε απ’ τη ΔΕΥΑΛ σε εξωτερικό σύμβουλο, τον οικονομολόγο Γιάννη Ιατρέλλη, η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας της Επιχείρησης, προκειμένου με βάση τα συμπεράσματά της και τις προτάσεις στις οποίες θα κατέληγε ο μελετητής, να ληφθούν και οι αποφάσεις για την περαιτέρω λειτουργία της.
Από τα στοιχεία προμελέτης που παρουσιάστηκαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα, προέκυπτε πως η Επιχείρηση με μικρές παρεμβάσεις μπορεί να είναι βιώσιμη είτε μείνει με τη μορφή που έχει σήμερα είτε μετατραπεί σε επιχείρηση που θα καλύπτει τα όρια του ενιαίου Δήμου Λέσβου, είτε μετατραπεί σε δημοτική υπηρεσία.
Ο κ. Ιατρέλλης χθες το απόγευμα επρόκειτο, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, να παρουσιάσει την τελική οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης.
Βιώσιμη…
Το απόγευμα της Δευτέρας, συνεδρίασε υπό το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου, όπου και ανακοινώθηκαν - όπως μας είπε ο κ. Μαρινάτος - πέντε εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε ο μελετητής για το μέλλον τής ΔΕΥΑΛ: να παραμείνει ως έχει, να επεκταθεί στον τέως καποδιστριακό Δήμο Μυτιλήνης, να επεκταθεί σε όλο το νησί, να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Λέσβου για την παροχή υπηρεσιών σε όλο το Δήμο και, τέλος, να απορροφηθεί απ’ το Δήμο.
Η Εκτελεστική Επιτροπή, όπως μας είπε ο κ. Μαρινάτος, προέκρινε τις δύο τελευταίες προτάσεις ως τις πλέον συμφέρουσες, αν και, όπως προσέθεσε, με τις παρεμβάσεις που προτείνει ο μελετητής, η Επιχείρηση όποιον δρόμο κι αν διαλέξει μπορεί να είναι βιώσιμη.
Μπαίνει μέσα…
Όπως είναι σήμερα η ΔΕΥΑΛ, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το κόστος των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης σε όλη τη Λέσβο ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 3,4 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα απ’ τους λογαριασμούς ύδρευσης, αλλά και τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος Λέσβου, αγγίζουν περίπου τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Οπότε, αν δεν υπάρξει άμεσα αναπροσαρμογή των δεδομένων, το κόστος των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα «βάζει μέσα» περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο το Δήμο Λέσβου.
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου συμμετέχουν όλοι οι αντιδήμαρχοι και (δίχως δικαίωμα ψήφου) οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του Δήμου, συζητήθηκαν και οι προτάσεις της τιμολογιακής πολιτικής τής ΔΕΥΑΛ. Τιμολογιακή πολιτική στην οποία θα υπάρξουν αλλαγές, που κάποιες κατηγορίες καταναλωτών θα τις επιβαρύνουν, αλλά κάποιες άλλες - ειδικά όσοι σήμερα πληρώνουν ακριβά το νερό, όπως η πόλη της Μυτιλήνης - αναμένεται να τις ελαφρύνουν.
«Στο διοικητικό συμβούλιο, όπου μετέχουν και οι εργαζόμενοι με εκπρόσωπό τους, θα αποφασιστεί ποια απ’ τις προτάσεις για το “αύριο” της ΔΕΥΑΛ θα ακολουθήσουμε», ανέφερε λίγο πριν τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ο κ. Μαρινάτος, που προσωπικά εκτιμά ότι ενδείκνυται η λύση της διατήρησης της ΔΕΥΑΛ και της παροχής υπηρεσιών σε όλο το νησί μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Λέσβου.
Μετά την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ, θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή για το ίδιο θέμα, για το οποίο η τελική απόφαση θα ληφθεί απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.