Η νέα τεχνολογία που θα αλλάξει τη ζωή μας

01/07/2012 - 05:56
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και εντυπωσιακές φανφάρες η νέα τεχνολογία έχει μπει για καλά στην καθημερινή μας ζωή.
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και εντυπωσιακές φανφάρες η νέα τεχνολογία έχει μπει για καλά στην καθημερινή μας ζωή. Λέγοντας «νέα τεχνολογία» εννοώ τις εφαρμογές της πληροφορικής με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την ηλεκτρονική πληροφόρηση και επικοινωνία μέσω διαδικτύου, την τηλεδιάσκεψη και την κινητή τηλεφωνία.
Σήμερα εφτά στους δέκα Έλληνες έχουν και χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, όχι μόνο για να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά για να ακούνε μουσική, ραδιοφωνικές εκπομπές, να φωτογραφίζουν και να τραβούν ταινίες, βίντεο. Σημαντική συνέπεια της κατοχής κινητών τηλεφώνων από όλους σχεδόν τους πολίτες είναι πως έχει κάνει πολύ δύσκολη τη θέση της αστυνομίας σε περιπτώσεις που όργανά της παρανομούν, γιατί σε χρόνο μηδέν έχουν ειδοποιηθεί οι δημοσιογράφοι και ταυτόχρονα οι παρανομούντες φωτογραφίζονται ή βιντεοσκοπούνται.
Τρανό παράδειγμα η «υπόθεση της ζαρντινιέρας», δηλαδή ο ξυλοδαρμός του Κύπριου φοιτητή, πρόπερσι στη Θεσσαλονίκη, που θα έμενε ατιμώρητος, αφού η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας ήταν πως τραυματίστηκε πέφτοντας πάνω σε μια ζαρντινιέρα, αν δεν είχε βιντεοσκοπήσει τη σκηνή του ξυλοδαρμού κάποιος αυτόπτης μάρτυρας με το κινητό τηλέφωνό του.
Το ίδιο συνέβη με την περίπτωση της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πέρσι τέτοιες μέρες. Οι ισχυρισμοί των δραστών (που επιτέλους και μετά τόσες αναβολές, θα δικαστούν αυτές τις μέρες), πως δήθεν δέχτηκαν επίθεση των νεαρών, που τους προκάλεσε αισθήματα πανικού, καταρρίφθηκαν από το βίντεο στο οποίο εμφανίζονταν να φεύγουν μετά τη δολοφονία ανενόχλητοι και σαν κύριοι. Τους είχε βιντεοσκοπήσει με το κινητό της μια γειτόνισσα από το μπαλκόνι της.
Η ταυτότητα των 100 (δεν είναι παραπάνω) κουκουλοφόρων, που σε κάθε περίπτωση σπάνε, καίνε και τραυματίζουν μέχρι και πρυτάνεις, παραμένοντας ανενόχλητοι και ασύλληπτοι, αποκαλύφθηκε με ένα βίντεο που προβλήθηκε μάλιστα από την τηλεόραση στην εκπομπή του Λαζόπουλου και έδειχνε ροπαλοκρατούντα κουκουλοφόρο ανάμεσα σε αστυνομικούς εν στολή, με τους οποίους φαίνεται να κουβεντιάζει φιλικά. Και αυτό το βίντεο τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο.
Έχουμε όμως και άλλες αποδείξεις της αποτελεσματικότητας της νέας τεχνολογίας. Πρόπερσι, αν θυμάστε, με αφορμή τις φωτιές που κάψανε την Πάρνηθα και αμέσως μετά τη δυτική Πελοπόννησο, συγκροτήθηκαν διαδηλώσεις που ούτε ο Κίμων Κουλούρης ούτε το Κ.Κ.Ε. στις μέρες της δόξας τους, θα μπορούσαν να ονειρευτούν, τελείως αυθόρμητα, χωρίς καμμιά κομματική υποκίνηση και καθοδήγηση (τα περισσότερα μάλιστα κόμματα πιάστηκαν στον ύπνο), με μόνη τη χρησιμοποίηση των κινητών τηλεφώνων και της επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου.
Πρόσφατη τέλος και τελείως άγνωστη μέχρι πριν λίγα χρόνια, εφαρμογή της νέας τεχνολογίας είναι η λεγόμενη τηλεδιάσκεψη, δηλαδή η αμφίδρομη επικοινωνία (ήχου, εικόνας και δεδομένων) σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων ή ομάδων ατόμων που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία μεταξύ τους. Έχουμε δύο ειδών τηλεδιασκέψεις: Την τηλεδιάσκεψη σημείο προς σημείο, που γίνεται μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε δύο απομακρυσμένα μεταξύ τους σημεία και την πολυδιάσκεψη, δηλαδή την επικοινωνία ανάμεσα σε άτομα που βρίσκονται σε περισσότερα από δύο σημεία.
Με την ραγδαία αύξηση των υποδομών επικοινωνίας η Τηλεδιάσκεψη γίνεται ολοένα και περισσότερο πολύ σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας, καθώς τα πλεονεκτήματά της είναι ασύγκριτα. Χάρη στην τηλεδιάσκεψη μπορεί να γίνονται συνελεύσεις, συνδιασκέψεις και σεμινάρια με τους συμμετέχοντες να μην το κουνάν από το σπίτι τους, αλλά που να είναι εξ ίσου αποτελεσματικά και νόμιμα με εκείνα που γίνονταν ως τώρα με τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε μια ορισμένη αίθουσα. Καταλαβαίνετε τώρα τι εξοικονόμηση χρόνου, τι μείωση εξόδων από τις μετακινήσεις που θα απαιτούσε η μετάβασή τους στον τόπο συγκέντρωσης και τι αύξηση της παραγωγικότητας μπορούμε να έχουμε, όταν γενικευθούν οι τηλεδιασκέψεις.
Ακόμα η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να μας εξασφαλίσει την άμεση λήψη πληροφοριών, δεδομένων, αρχείων από οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή βιβλιοθήκη. Μπορεί ακόμα να επιτρέψει τον έλεγχο από οποιονδήποτε πολίτη των αποφάσεων και των πράξεων της διοίκησης σε τοπική ή εθνική κλίμακα, καθώς και της ορθής ή μη εφαρμογής τους.
Συγκλονιστικές θα είναι επίσης οι εφαρμογές της νέας τεχνολογία στην εκπαίδευση, καθώς θα κάνει δυνατή την παρακολούθηση των μαθημάτων που δίνει ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης από σπουδαστές που μένουν στο Καστελλόριζο ή την Ανάφη. Που όχι μόνο θα τον ακούν και θα τον βλέπουν, αλλά θα μπορεί να τους δει και αυτός, να ακούσει τις απορίες τους και να συζητήσει μαζί τους.
Ανάλογα εντυπωσιακές εφαρμογές βρίσκει η νέα τεχνολογία και στην ιατρική, αλλά το θέμα είναι τόσο μεγάλο που δε χωρά σ’ αυτό το σημείωμα. Το παρήγορο πάντως είναι πως η τηλεδιάσκεψη έχει ήδη μπει σε εφαρμογή μεγάλης κλίμακας και στην Ελλάδα και μία από τις επαγγελίες της νέας κυβέρνησης είναι να την επεκτείνει και στον τομέα ελέγχου των κυβερνητικών αποφάσεων, που αναφέρω πιο πάνω.
Ίδωμεν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey