Δεν υποχρεούνται οι ασθενείς που προσέρχονται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, να πληρώνουν τα εξέταστρα των πέντε ευρώ. Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα, Νικόλαου Πολύζου.
«Δεν το εισπράττουμε», λέει ο διοικητής του Νοσοκομείου
Δεν υποχρεούνται οι ασθενείς που προσέρχονται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, να πληρώνουν τα εξέταστρα των πέντε ευρώ. Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα, Νικόλαου Πολύζου.
Η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά από σειρά ανώνυμων καταγγελιών που δέχθηκε και εξέτασε το Υπουργείο, σχετικά με περιστατικά ασθενών οι οποίοι αν και προσέρχονταν για εξετάσεις σε εφημερία τμημάτων επειγόντων περιστατικών, εν τούτοις υποχρεώνονταν να καταβάλλουν τα εξέταστρα των πέντε ευρώ. Το Υπουργείο υπενθυμίζει σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη και καλεί να εφαρμόζουν το νόμο και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που έχουν βγει για το θέμα.
Θέσαμε το θέμα αυτό υπόψη του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρη Κατσιφαράκη, ο οποίος απάντησε ότι ήδη εφαρμόζεται η συγκεκριμένη εγκύκλιος και δεν εισπράττονται τα πέντε ευρώ από τους ασθενείς που προσέρχονται στο Νοσοκομείο ως πραγματικά έκτακτα περιστατικά. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν πρόκειται για έκτακτο περιστατικό, ενημερώνεται ο ασθενής και ο συνοδός του για την κατάσταση της υγείας και του προτείνεται είτε να απευθυνθεί στα Τακτικά Ιατρεία του Νοσοκομείου είτε στους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ασφαλιστικό του φορέα, για να κάνει τυχόν περαιτέρω εξετάσεις που είναι αναγκαίες.
«Με αυτό τον τρόπο, γίνεται και μια ορθολογικότερη αξιοποίηση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών», σημειώνει ο κ. Κατσιφαράκης, καθώς υπήρχαν πολλοί που απευθύνονταν στα Επείγοντα χωρίς να το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Κι όμως…
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δημοσθένης Ανδρεάδης, μας είπε ότι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν εισπράττονταν τα πέντε ευρώ από τα Επείγοντα Περιστατικά, όμως οι ασθενείς καλούνταν να πληρώσουν τις εξετάσεις που έκαναν ή χρεώνονταν στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αν γινόταν εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο, δηλαδή αν ήταν πραγματικά επείγοντα περιστατικά, τότε τα χρήματα που πλήρωσαν για τις εξετάσεις τούς επιστρέφονταν.
Δηλαδή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, μια μερίδα ασθενών, τουλάχιστον, καλείται να πληρώσει το κόστος εξετάσεων οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες από τους γιατρούς προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως χρειαζόταν άμεση υγειονομική φροντίδα ή όχι. Τα ποσά που καταβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι πέντε ευρώ, αλλά πολύ υψηλότερα, συνήθως 50 ή 60 ευρώ. Το λογικό θα ήταν, όταν ένα περιστατικό, κατ’ αρχάς, κρίνεται ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης (π.χ. εργαστηριακές εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λπ.) να μη χρεώνεται, προκειμένου οι γιατροί ευκολότερα να αποφανθούν ότι είναι επείγον.