Τριήμερο φωτογραφικό ταξίδι…

01/07/2012 - 05:56
Μια μοναδική ξενάγηση στον κόσμο της Φωτογραφίας ήταν το τριήμερο Σεμινάριο που παρέδωσε ο Πλάτωνας Ριβέλλης στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο Φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Μια μοναδική ξενάγηση στον κόσμο της Φωτογραφίας ήταν το τριήμερο Σεμινάριο που παρέδωσε ο Πλάτωνας Ριβέλλης στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. Πάνω από 100 άτομα, τόσο επαγγελματίες φωτογράφοι, όσο και μέλη τής ΦΕΜ και άλλοι λάτρεις της τέχνης της φωτογραφίας, παρακολούθησαν τις συνολικά 20 ωρών διαλέξεις του γνωστού φωτογράφου και δασκάλου και απέκτησαν πολλές και χρήσιμες γνώσεις, κάνοντας λόγο για μια «μοναδική ευκαιρία» που δόθηκε στους κατοίκους του νησιού.

Το Σεμινάριο, που είχε ως θέμα του «Εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία», ήταν μια διοργάνωση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Όπως μας εξήγησε ο ίδιος ο Πλάτωνας Ριβέλλης σε γνωριμία που είχαμε μαζί του, όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα που είχε ο ίδιος πριν από κάποιο καιρό, με στόχο τη μετάδοση της τέχνης της Φωτογραφίας στην ελληνική επαρχία.
Την ιδέα αυτή αποδέχτηκε αμέσως το ΠΙΟΠ, αποφασίζοντας την πραγματοποίηση σεμιναρίων στα θεματικά μουσεία που ανήκουν στο Δίκτυο που έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα, προτείνοντας στο φωτογράφο μαζί με το Σεμινάριο να πραγματοποιεί και έκθεση φωτογραφιών του.
«Έκανα αυτή την πρόταση με το σκεπτικό ότι ανάλογες πρωτοβουλίες αναλάμβανε παλιά το Υπουργείο Πολιτισμού, όταν μέσα στη δεκαετία τού ’80 υπήρχαν τα απαραίτητα ευρωπαϊκά κονδύλια για να γίνονται σεμινάρια Φωτογραφίας και στην επαρχία», λέει ο κ. Ριβέλλης. «Έκτοτε δυστυχώς αυτό ατόνησε και δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβουν την οργάνωση τοπικοί παράγοντες, η μόνη ελπίδα ήταν να γίνει από ιδιώτες χορηγούς. Παρ’ όλο που η διοργάνωση σεμιναρίων δε φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως μια συνηθισμένη πολιτική αυτού του χώρου, το ΠΙΟΠ έχει δείξει πως ενδιαφέρεται να αναδείξει τους χώρους των μουσείων του με τέτοιου είδους πολιτιστικές δραστηριότητες.»

«Μοναδική ευκαιρία»

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου ήταν το τρίτο από τα θεματικά μουσεία που ανήκουν στο Δίκτυο του Ιδρύματος, όπου πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο του γνωστού φωτογράφου. Όπως συνέβη και στα άλλα δύο Μουσεία (στο Σουφλί και τη Δημητσάνα), έτσι κι εδώ, η αίθουσα του Σεμιναρίου γέμισε με κόσμο, συγκεντρώνοντας πάνω από 100 συμμετέχοντες κάθε ηλικίας και προέλευσης, πολλοί από τους οποίους το παρακολούθησαν καθαρά από καλλιτεχνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Οι μισοί περίπου ήταν μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ), που στο σύνολό τους σχεδόν αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να παρακολουθήσουν κάτι μοναδικό για τα δεδομένα της Λέσβου. «Ήταν ένα πολύ αξιόλογο σεμινάριο, όπως αξιόλογος ήταν και ο ίδιος ο κ. Ριβέλλης, που είναι ένας πραγματικός δάσκαλος Φωτογραφίας και Τέχνης γενικότερα», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΦΕΜ, Στρατής Τσουλέλλης. «Απόδειξη γι’ αυτό ήταν πως όσοι το παρακολούθησαν, παρά τις τόσες ώρες που διήρκεσε, έμειναν μέχρι τέλους. Εμείς ειδικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ελπίζουμε να επαναληφθεί η διοργάνωση, αφού ήταν μια ευκαιρία για τους κατοίκους του νησιού, δεδομένου του ότι για να παρακολουθήσει κάποιος ένα τέτοιο σεμινάριο στην Αθήνα το κόστος είναι μεγάλο.»

Και φωτογραφικές λήψεις

Την ικανοποίησή του για την έκβαση της πρωτοβουλίας της δικής του και του ΠΙΟΠ εξέφρασε στο «Ε» και ο ίδιος ο κ. Ριβέλλης, λέγοντας: «Παρ’ όλο που κάθε φορά είναι αρκετά κουραστικό, αφού πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανταποκριθείς σε ερωτήσεις ενός ευρέος και ετερογενούς κοινού που ενδιαφέρεται να μάθει, είναι παράλληλα και κάτι που με ευχαριστεί πάρα πολύ, αφού βλέπω να “περνούν” στον κόσμο τα όσα έχω να πω. Και κάθε μεσημέρι, στο χρόνο που μου έμενε, έκανα και λίγες λήψεις από την περιοχή…»
Όσο για νέα επίσκεψή του στη Λέσβο; Ο κ. Ριβέλλης απαντά πως, παρ’ ότι δεν υπάρχει φέτος άλλος χρόνος, η επαφή με τις περιοχές της επαρχίας είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να υπάρχει και συνέχεια στα σεμινάρια.
Η έκθεσή του στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, θα μείνει ανοιχτή μέχρι και τις 22 Απριλίου.


«Το ΠΙΟΠ δίνει έμπρακτα το παρών»

Με ανακοίνωσή του, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας εκφράζει κι αυτό την ικανοποίησή του για την έκβαση του Σεμιναρίου του Πλάτωνα Ριβέλλη, κάνοντας λόγο για την έμπρακτη παρουσία τού ΠΙΟΠ στα πολιτιστικά δρώμενα της Λέσβου.
Όπως αναφέρει το Μουσείο, η συμμετοχή του κόσμου στο Σεμινάριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ ο ίδιος ο φωτογράφος κυριολεκτικά «μάγεψε» τους συμμετέχοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν για πρώτη φορά και να ακούσουν συμβουλές του και απαντήσεις στα ερωτήματά τους.
«Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, για άλλη μια φορά δίνει έμπρακτα το παρών στα πολιτιστικά δρώμενα της Λέσβου και όχι μόνο», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Είχε την πρωτοβουλία να διοργανώσει δωρεάν το Σεμινάριο αυτό σε όλο το Δίκτυο των Μουσείων του στην περιφέρεια και να φέρει σε επαφή πολλούς ανθρώπους, που δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι τώρα, με τον υπέροχο κόσμο της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας. Και φυσικά η ανταπόδωση του κόσμου ήταν ένα μεγάλο “ευχαριστώ” και ένα μεγάλο “μπράβο” προς το ΠΙΟΠ, για τη μοναδική εμπειρία που τους προσέφερε.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey