«Μυτιληνιές γεύσεις» στην κορυφή του κόσμου

01/07/2012 - 05:56
Βραβείο «Καλύτερης Τοπικής Κουζίνας» σε παγκόσμιο διαγωνισμό, για τις «Μυτιληνιές Γεύσεις» της Έφης Γιαλούση - Χατζηχρήστου
Βραβείο «Καλύτερης Τοπικής Κουζίνας» σε παγκόσμιο διαγωνισμό, για τις «Μυτιληνιές Γεύσεις» της Έφης Γιαλούση - Χατζηχρήστου

Το βραβείο «Best Local Cuisine» («Καλύτερης Τοπικής Κουζίνας») κέρδισε για την Ελλάδα, μέσα στο Δεκέμβριο που μας πέρασε, στα βραβεία «Gourmand» - τα σημαντικότερα βραβεία γεύσης παγκοσμίως - το βιβλίο «Μυτιληνιές γεύσεις - Συνταγές από την πόλη και τα χωριά της Λέσβου», της Μυτιληνιά Έφης Γιαλούση - Χατζηχρήστου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αιολίδα» μέσα στο 2008. Μάλιστα, το ίδιο βιβλίο είναι αυτήν τη στιγμή υποψήφιο και για το διαγωνισμό των «Καλύτερων στον Κόσμο», τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα στο Παρίσι.

Η διάκριση αυτή που μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλη τιμή για τη Λέσβο, καθώς το βιβλίο «Μυτιληνιές γεύσεις - Συνταγές από την πόλη και τα χωριά της Λέσβου» της Έφης Γιαλούση κέρδισε ένα από τα 31 εθνικά βραβεία που δόθηκαν, ανάμεσα στις 136 χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό των βραβείων «Gourmand».
Δεν είναι λίγο, άλλωστε, το ότι πρόκειται για τα… «Όσκαρ» του κόσμου της γεύσης, όπως χαρακτηρίζουν πολλοί τα συγκεκριμένα βραβεία που δημιουργήθηκαν πριν από 16 χρόνια στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, με σκοπό να επιβραβεύουν όσους «μαγειρεύουν και πίνουν μέσα από τις λέξεις», αλλά και να κάνουν τα βιβλία μαγειρικής που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς που διοργανώνουν, ευρύτερα γνωστά στον κόσμο.
Αυτήν τη στιγμή και καθώς όσα βιβλία βραβεύτηκαν συγκροτούν πλέον τη σύντομη λίστα για το διαγωνισμό των «Καλύτερων στον κόσμο» («Best in the world») - τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στις 11 Φεβρουαρίου 2010 στο Παρίσι -, οι «Μυτιληνιές Γεύσεις» διεκδικούν άλλη μια διάκριση, στην κατηγορία του «Βιβλίου Καλύτερης Τοπικής Κουζίνας» («Best Local Cuisine Book»).


Το ότι η γαστρονομία της Μυτιλήνης «έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά» υποστηρίζει η συγγραφέας των «Μυτιληνιών Γεύσεων», περήφανη για τη βράβευση του βιβλίου της

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι «Μυτιληνιές Γεύσεις - Συνταγές από την πόλη και τα χωριά της Λέσβου» κυκλοφόρησαν το Δεκέμβριο του 2008 από τις εκδόσεις «Αιολίδα» της εταιρείας «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.», η οποία εκδίδει και το «Ε». Μέσα στις 200 σελίδες του και τις 92 συνταγές του βιβλίου - πέντε ενότητες με φαγητά και οκτώ με γλυκίσματα -, που περιλαμβάνουν τόσο προσωπικές, όσο και ιστορικές αναδρομές, αλλά και φωτογραφίες και συνταγές, επιδιώκει να προβάλει τη Λέσβο κάνοντας ευρύτερα γνωστές τις ιδιαίτερες μυτιληνιές γεύσεις, αλλά και να εμπνεύσει τους νεώτερους να συνεχίσουν να μαγειρεύουν τα … «ευφάνταστα και υγιεινά φαγάκια των γιαγιάδων».
Η ίδια η συγγραφέας και γευσιγνώστρια Έφη Γιαλούση, από το 1985 ασχολείται επαγγελματικά με τη γαστρονομία και για πολλά χρόνια διατηρούσε μερικά από τα πιο γνωστά μπαρ-εστιατόρια της Αθήνας. Σήμερα διατηρεί το γνωστό εστιατόριο «Dirty Ginger» στο Γκάζι της πρωτεύουσας, καθώς και το εργαστήριο γλυκών «Pavlova», ενώ υπογράφει τουριστικούς οδηγούς και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά.


Πρώτες για την Ελλάδα στην κατηγορία τοπικής κουζίνας και υποψήφιες για καλύτερες στον κόσμο οι «Μυτιληνιές Γεύσεις»

«Διάκριση για τη Λέσβο και τους συνεργάτες»
«Πήρα μέρος στο διαγωνισμό - που είναι ο πιο έγκυρος διαγωνισμός βιβλίων μαγειρικής και γαστρονομίας που υπάρχει στον κόσμο - μετά από προτροπή κάποιων φίλων γευσιγνωστών από το Παρίσι», λέει η Έφη Γιαλούση. «Ένα χρόνο μετά, μου ανακοίνωσαν ότι το βιβλίο μου πήρε το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα στην κατηγορία της τοπικής κουζίνας και ότι πάει για το παγκόσμιο βραβείο. Ήταν μια μεγάλη συγκίνηση, καθώς για εμένα το βιβλίο αυτό ήταν μια κατάθεση ψυχής. Πιστεύω, εξάλλου, ότι η γαστρονομία της Μυτιλήνης έχει πολύ δρόμο μπροστά και σίγουρα θα ξεχωρίσει και θα αναγνωριστεί, αφού έχει χαρακτήρα που δεν έχουν άλλες πόλεις της Ελλάδας.»
«Ήταν πολύ μεγάλη χαρά το ότι οι εκδόσεις “Αιολίδα” με εμπιστεύτηκαν και εκδώσαμε το βιβλίο και θεωρώ έτσι ότι το βραβείο δεν προορίζεται μόνο για μένα, αλλά και για όλους τους συντελεστές της “Επικοινωνίας Λέσβου Α.Ε.” που συνεργάστηκαν για να “στηθεί” το βιβλίο, καθώς και για το μάγειρά μου, Ηλία Στόγια. Εξάλλου, τέτοιες προσπάθειες δε γίνονται από ένα μόνο άτομο…»
Όπως αναφέρει επιπλέον η ίδια, που στο μενού του εστιατορίου της έχει περιλάβει διάφορες… μυτιληνιές γεύσεις, έχει λάβει πολλά συγχαρητήρια από διάφορους ανθρώπους της γαστρονομίας και του Τύπου, που θεωρούν ότι με τη βράβευση του βιβλίου της βραβεύεται παράλληλα η Ελλάδα και η Λέσβος.
Να σημειωθεί ότι η Έφη Γιαλούση - Χατζηχρήστου έχει τιμηθεί για το βιβλίο αυτό μέσα στο 2009 και από τα βραβεία «Gourmet» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey