Παραδοσιακοί χοροί για μικρούς και μεγάλους

01/07/2012 - 05:56
Μια ακόμη δραστηριότητα προσέθεσε προσφάτως στο πολιτιστικό του έργο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Συκαμινιάς «Η Αγία Φωτεινή». Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας «Ο Μόλυβος», έχει δημιουργήσει δύο τμήματα παραδοσιακών χορών.
Από το Σύλλογο Γυναικών Συκαμινιάς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών του Μολύβου

Μια ακόμη δραστηριότητα προσέθεσε προσφάτως στο πολιτιστικό του έργο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Συκαμινιάς «Η Αγία Φωτεινή». Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας «Ο Μόλυβος», έχει δημιουργήσει δύο τμήματα παραδοσιακών χορών, που θα λειτουργούν κάθε Σάββατο για παιδιά και ενηλίκους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Συκαμινιάς είναι ήδη υπεύθυνος εδώ και χρόνια για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου του χωριού. Σε αυτό φιλοξενείται έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων, γεωργικών εργαλείων, χειροτεχνημάτων και άλλων λαογραφικών αντικειμένων. Από το περασμένο καλοκαίρι, στο χώρο του Μουσείου έχει δημιουργήσει και το «δωμάτιο» του Στρατή Μυριβήλη, στο οποίο φιλοξενούνται όλα τα προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα μετά από δωρεά της οικογένειάς του.
Τελευταίως, ο Σύλλογος επέκτεινε τη δράση του και σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν των παραδοσιακών χορών. Η γειτνίαση της Συκαμνιάς με τον οικισμό του Μολύβου βοήθησε στη συνεργασία του Συλλόγου με το νεοϊδρυθέντα Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας «Ο Μόλυβος», που ξεκίνησε τη δράση του τον περασμένο Οκτώβριο. Σκοπός της ίδρυσης του «Μολύβου» ήταν να δοθεί ένα έναυσμα για κινητοποίηση στους κατοίκους του χωριού, ώστε να μη χαθεί η μακρά παράδοση των χορευτικών του αλλά και να αντιδράσουν στην «καλλικρατική ισοπέδωση» των πολιτιστικών δρωμένων και εκδηλώσεων κάθε περιοχής.

Δημιουργική συνεργασία
Έτσι, δύο τμήματα παραδοσιακών χορών, για παιδιά και ενήλικες, δημιουργήθηκαν τώρα και στη Συκαμινιά. Στα μαθήματα, που θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο το απόγευμα από τις 3:30 έως τις 6, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, θα διδάσκει η κ. Ρένα Γρηγορίου, η ίδια χοροδιδάσκαλος που έχει αναλάβει και τα τμήματα του Μολύβου, η οποία έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολή Παραδοσιακών Χορών και Βυζαντινής Μουσικής στη Λαμία.
Η συνεργασία αυτή των δύο Συλλόγων δείχνει, αν μη τι άλλο, το πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει ένα εγχείρημα και να επεκταθεί και σε ευρύτερο πλαίσιο, βασισμένο αποκλειστικά στην καλή διάθεση των εμπνευστών του.
«Ήταν μια δική μας πρωτοβουλία, στην οποία ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα θερμά τα μέλη του Συλλόγου της Συκαμινιάς», λέει στο «Ε» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μήθυμνας, Βασίλης Τιτιρέκης. «Στόχος μας είναι να βαδίσουμε μαζί στις όποιες χορευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να μην υποβαθμιστεί κι άλλο πολιτιστικά η περιοχή.»
«Έχουμε σκοπό να βγάλουμε τμήματα που να προωθούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, να κάνουμε ένα χορευτικό στο χωριό μας, που έχει πολλά χρόνια να υπάρξει, και να εμπνεύσουμε και τα μικρά παιδιά. Υπάρχει ανταπόκριση, συνολικά συμμετέχουν περίπου 30 άτομα και ελπίζουμε να έρθουν κι άλλοι, μικροί και μεγάλοι», προσθέτει η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Συκαμινιάς, Μαριάνθη Τσάκου.
Όσοι ενδιαφέρονται να γραφτούν στα τμήματα, μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Τσάκου στα τηλέφωνα 22530 55213 και 6976-123068.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey