252 πρωτοετείς φεύγουν

01/07/2012 - 05:56
Αν και μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (46% των εισακτέων) οι μετεγγραφές, προκαλώντας προβλήματα στον προγραμματισμό τριών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Συνολικά 252 μετεγγραφές ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας, από τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη στα οποία είχαν εγγραφεί 540 πρωτοετείς. Παρ’ ότι ο αριθμός των μετεγγραφών είναι μειωμένος σε σχέση με τους περσινούς πρωτοετείς που άλλαξαν πανεπιστήμιο, παραμένει ακόμη ιδιαίτερα υψηλός, προκαλώντας πονοκέφαλο στη διοίκηση του ιδρύματος. Η οποία και παρατηρεί να μειώνεται κατά 46% το ποσοστό των εισακτέων μόνο απ’ τις μετεγγραφές σε άλλα πανεπιστήμια.

Όπως το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει, απ’ το φετινό ακαδημαϊκό έτος 2010 - 2011 η διαδικασία των μετεγγραφών των φοιτητών και σπουδαστών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαφοροποιείται σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών υπέβαλαν τις αιτήσεις για μετεγγραφή ηλεκτρονικά, μέσω ειδικά διαμορφωμένου για το σκοπό αυτό πληροφοριακού συστήματος, η λειτουργία του οποίου αποσκοπεί στην επιτάχυνση και απλοποίηση της όλης διαδικασίας των μετεγγραφών, ώστε οι φοιτητές να μην οδηγούνται στην απώλεια τουλάχιστον ενός εξαμήνου με παράλληλη επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με το τμήμα υποδοχής στο οποίο μετεγγράφονται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σύντομων γραπτών μηνυμάτων, ενώ χθες κοινοποιήθηκε ψηφιακά και στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατάσταση με τους φοιτητές για τους οποίους οριστικοποιήθηκε η ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής.

Από πού φεύγουν…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Νίκος Σουλακέλλης, οι εγκεκριμένες μετεγγραφές απ’ το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών ανέρχονται σε 61. Οι πρωτοετείς πέρυσι στο ίδιο Τμήμα, βάσει των μετεγγραφών που ολοκληρώθηκαν το Φεβρουάριο του 2010, οι οποίοι κι έφυγαν απ’ τη Μυτιλήνη για Αθήνα, ήταν 78.
Αντίστοιχα για το Τμήμα Κοινωνιολογίας, οι εισακτέοι τού 2010 που εγκρίθηκε να μετεγγραφούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα δύο Τμήματα δηλαδή που η Κοινωνιολογία της Μυτιλήνης έχει αντιστοιχία, ανέρχονται σε 69, ενώ απ’ τους εισακτέους τού 2009 είχαν μετεγγραφεί 70.
Στο τμήμα με τη μεγαλύτερη διαρροή, αυτό της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρξε πραγματικά έκρηξη μετεγγραφών, αφού απ’ τους 185 εισακτέους, που με τις ειδικές κατηγορίες πέρυσι έφτασαν τους 192, έφυγαν το 2008 συνολικά 140 πρωτοετείς κι άλλοι τόσοι το 2009. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο Τμήμα της Μυτιλήνης έχει πολλές αντιστοιχίες, με όλα σχεδόν τα «ιστορικά» τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας.
Όπως τόνισε ο κ. Σουλακέλλης, βάσει των στοιχείων με τα οποία και ενημερώθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απ’ το υπουργείο Παιδείας, φέτος εγκρίθηκαν 122 μετεγγραφές, όταν οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ήταν πολύ περισσότερες.
Σημειωτέον ότι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, αλλά και της απλοποίησης της όλης διαδικασίας, είχε περίπου πολλαπλασιαστεί το ενδιαφέρον για μετεγγραφές, όπως τουλάχιστον είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας που είχε την ευθύνη της όλης διαδικασίας. Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη μικρός αριθμός μετεγγραφών, για ειδικές κατηγορίες φοιτητών οι οποίοι είχαν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους με τον παλιό τρόπο, δηλαδή στις γραμματείες των τμημάτων υποδοχής.

Άλλο σύστημα…
«Αν και οι έως τώρα μετεγγραφές στα Τμήματα της Μυτιλήνης είναι λιγότερες από πέρυσι, το πρόβλημα παραμένει οξύ για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που καλείται να προγραμματίσει τη λειτουργία του κάθε χρόνο με άλλο αριθμό φοιτητών απ’ αυτόν που εν τέλει παρακολουθεί μαθήματα στα συγκεκριμένα τρία Τμήματα», ανέφερε ο κ. Σουλακέλλης, που τόνισε την ανάγκη να καταργηθούν οι μετεγγραφές ή έστω να υπάρξει ένα άλλο σύστημα, που στην πράξη να μη μειώνει κατά το ήμισυ τον αριθμό των φοιτητών όπως συμβαίνει τώρα.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί απ’ τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αν δεν αλλάξει το καθεστώς των μετεγγραφών, περιφερειακά πανεπιστήμια όπως αυτό του Αρχιπελάγους πλήττονται καίρια και αποδυναμώνονται. Και σίγουρα δεν είναι μέτρο «θεραπείας» ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των εισακτέων προκειμένου να μένουν περίπου οι μισοί στη Μυτιλήνη - όπως όλα τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να συμβαίνει -, με το υπουργείο να «αυγατίζει» τις προσφερόμενες θέσεις εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey