Στο λιμάνι του Μούδρου ο «Αβέρωφ»

01/07/2012 - 05:56
Τη μόνιμη εγκατάσταση του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ» στο λιμάνι του Μούδρου ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο δήμαρχος Μούδρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Αιγαίου και της βόρειας Ελλάδας.
Τη μόνιμη εγκατάσταση του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ» στο λιμάνι του Μούδρου ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Βενιζέλο, ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων, το 2012, από την απελευθέρωση του Αιγαίου και της βόρειας Ελλάδας, και επειδή σύμφωνα με τα όσα παραθέτει ο δήμαρχος Μούδρου «η ναυτική βάση που δόξασε και δοξάστηκε ήταν ο Μούδρος», ζητείται μέσα στο επόμενο διάστημα να αποφασίσει σχετικά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην επιστολή, την οποία κοινοποιεί και στον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκο Σηφουνάκη, αλλά και τους άλλους δύο βουλευτές του νομού, Σπύρο Γαληνό και Σταύρο Σκοπελίτη, ο κ. Αδαμίδης παραθέτει τους λόγους και επιχειρηματολογεί, γιατί - όπως υποστηρίζει - «τα γεγονότα από μόνα τους τεκμηριώνουν ότι ο Μούδρος δικαιούται κάτι περισσότερο από την ιστορική μνήμη».

Για όλη τη Λήμνο
Υποστηρίζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με δηλώσεις του στο «Ε», ο κ. Αδαμίδης τονίζει ότι «η έλευση του “Αβέρωφ” στο φυσικό του χώρο είναι μια υπόθεση που αφορά όλη τη Λήμνο και θα πρέπει να αγκαλιαστεί απ’ όλους τους κατοίκους και τους φίλους της Λήμνου».
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το θωρηκτό «Αβέρωφ» «πρέπει να γυρίσει για πάντα στο λιμάνι του Μούδρου. Γιατί εκεί δοξάστηκε και εκεί έγραψε λαμπρές σελίδες της ιστορίας του. Γιατί εκεί μπορεί στην κυριολεξία να συνεχίσει την τιμητική του αποστολή που είναι η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Η παραμονή του κοντά στην έξοδο των Δαρδανελίων θα έχει έναν τεράστιο συμβολισμό.».
Ακόμη, ο δήμαρχος Μούδρου υποστηρίζει ότι το λιμάνι του Μούδρου είναι το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο λιμάνι του Αιγαίου Πελάγους και εκεί οι επισκέπτες θα νιώθουν και θα φαντάζονται καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούσαν το 1912. Τέλος, υποστηρίζει ότι όσα ακριβώς επιχειρήματα ισχύουν για την επιστροφή των Μαρμάρων της Ακρόπολης, ισχύουν και για την επιστροφή του θωρηκτού «Αβέρωφ» στο Μούδρο.
Σ’ ό,τι αφορά στη χρήση του θωρηκτού «Αβέρωφ» ως ναυτικού μουσείου, ο κ. Αδαμίδης λέει πως «όπως και κάθε Ιστορικό Μουσείο, πρέπει να ευρίσκεται κοντά στο γεωγραφικό χώρο στον οποίο αναφέρεται, π.χ. το μουσείο της μάχης του Ρούπελ δε θα ήταν δυνατόν να ευρίσκεται στην Θεσσαλονίκη».

Με λαμπρές εκδηλώσεις
Σχετικά με τη συνολική πρόταση για μόνιμη εγκατάσταση στο λιμάνι του Μούδρου του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ», η δημοτική αρχή, όπως αναφέρει ο κ. Αδαμίδης, προτίθεται να διοργανώσει λαμπρές εκδηλώσεις. «Γιατί ο πλους του πλοίου μετά από σχεδόν 100 χρόνια στον τόπο των ναυμαχιών του, θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός.»
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Μούδρου επιχειρηματολογεί υπέρ της πρότασής του, για ποιους δηλαδή λόγους θα πρέπει το θωρηκτό «Αβέρωφ» να φύγει για πάντα από το λιμάνι του Φαλήρου. Συγκεκριμένα, ο κ. Αδαμίδης λέει ότι δεν έχει καμμία σχέση με το συγκεκριμένο τόπο, αλλά και γιατί η Αθήνα έχει τόσους χώρους προς επίσκεψη, που μια επίσκεψη στο θωρηκτό «Αβέρωφ» δεν αποτελεί προτεραιότητα. Στη συνέχεια αναφέρεται στη σημερινή χρησιμότητα του πλοίου, καθώς - όπως τονίζει - «χρησιμοποιείται ως πλοίο δεξιώσεων που προσβάλλει τη μάχιμη ιστορία του», ενώ όπως εξακολουθεί, το πλοίο δε φαίνεται παρά μόνο εάν είσαι πολύ κοντά. «Για το διερχόμενο από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος φαίνεται μόνο το πάνω μέρος του τριποδικού του ιστού, ανάμεσα στους δεκάδες ιστούς άλλων σύγχρονων ιστιοφόρων.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey