«Καμπανάκι» γονέων για τις παιδικές χαρές

01/07/2012 - 05:56
Την αγωνία τους για την κατάσταση που παρουσιάζουν οι παιδικές χαρές και τα πάρκα της Μυτιλήνης, εξέφρασαν με επιστολή που υπογράφουν 43 γονείς της Μυτιλήνης προς το δήμαρχο Λέσβου και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Την αγωνία τους για την κατάσταση που παρουσιάζουν οι παιδικές χαρές και τα πάρκα της Μυτιλήνης, εξέφρασαν με επιστολή που υπογράφουν 43 γονείς της Μυτιλήνης προς το δήμαρχο Λέσβου και το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι γονείς επισημαίνουν την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν τα πάρκα της πόλης, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα μικρά παιδιά, που παίζουν σε σπασμένα όργανα παιδικής χαράς.

Η ομάδα των γονιών που υπέγραψε την επιστολή, βρέθηκε ένα μόνο απόγευμα στο πάρκο Αγίας Ειρήνης, όμως τα παράπονα που ακούγονται καθημερινά για την κατάσταση των παιδικών χαρών είναι πολύ περισσότερα. Το κεντρικότερο πάρκο της πόλης, που συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες παιδιά, αναπλάστηκε πλήρως πριν από ενάμιση χρόνο με νέα, σύγχρονα όργανα παιδικής χαράς. Και όμως, χωρίς καμμιά εργασία συντήρησης, ήδη οι φθορές είναι πάρα πολλές και ο κίνδυνος ατυχήματος άμεσος.
«Το ξύλινο δάπεδο έχει σπάσει σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή τα παιδιά μας να κινδυνεύουν να παραπατήσουν και να τραυματιστούν, ενώ έχουν αφαιρεθεί και οι αλυσίδες προστασίας σε ένα από τα παιχνίδια, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανός ο τραυματισμός των μικρών παιδιών που παίζουν εκεί», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι γονείς.
Ανάλογη, όμως, είναι η εικόνα και σε άλλα πάρκα της πόλης. Το πάρκο της Χρυσομαλλούσας αποτελεί εδώ και χρόνια χαρακτηριστική περίπτωση εγκατάλειψης. Σπασμένα όργανα παιδικής χαράς, σπασμένα φωτιστικά, σκουπίδια και σπρέυ σε κάθε σημείο του πάρκου, που έχει μετατραπεί σε γκέτο.

Υποχρέωση
Στην επιστολή τους οι γονείς επισυνάπτουν απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών 28492/18.5.2009 (ΦΕΚ 931 Β΄) σχετικά με τη λειτουργία των παιδικών χαρών, την ευθύνη των οποίων έχει ο Δήμος, που θα πρέπει να φροντίζει για:
- ορισμό υπεύθυνου λειτουργίας της παιδικής χαράς.
- έλεγχο της τήρησης του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς.
- τη λήψη μέτρων φύλαξης της παιδικής χαράς.
- τον καθορισμό ωραρίου λειτουργίας.
Επιπροσθέτως - σύμφωνα πάντα με την ίδια απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών -, με ευθύνη της δημοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία, ή άλλους υπαλλήλους του δήμου, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης είτε με προσωπικό που ορίζεται για το σκοπό αυτό είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο. Από τη δημοτική αρχή ορίζεται υπεύθυνος λειτουργίας της παιδικής χαράς, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία και τη συντήρησή της.
Με βάση τα παραπάνω, οι γονείς καλούν το Δήμο να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Υπουργείου και να φροντίσει για τη συντήρηση των παιδικών χαρών.



Καταγραφή…
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, μιλώντας στο «Ε» για το θέμα τόνισε ότι ήδη έχει ετοιμάσει εισήγηση, που θα παρουσιαστεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με συνολικές εργασίες συντήρησης στις παιδικές χαρές. «Ήδη έχουμε κάνει καταγραφή όλων των αναγκών στις παιδικές χαρές με τη βοήθεια τεχνικών και γεωπόνων του Δήμου, ώστε να έχουμε συνολική εικόνα της κατάστασης. Έχω ζητήσει σε πρώτη φάση χρηματοδότηση 15.000 ευρώ για εργασίες συντήρησης σε όλες τις παιδικές χαρές του νησιού και θα ζητήσουμε βεβαίως και άλλες πιστώσεις, για να γίνει μια συνολική προσπάθεια. Εξάλλου, από 1/1/2012, με βάση σχετική διάταξη, υποχρεούμαστε να έχουμε ελέγξει όλα τα όργανα παιδικών χαρών, που θα πρέπει να είναι ασφαλή και πιστοποιημένα. Παράλληλα, θα ζητήσουμε τη βοήθεια μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Μυτιλήνη για ν’ αφαιρέσουμε όλα τα συνθήματα από τα πάρκα και τις παιδικές χαρές, εφόσον βέβαια η προσφορά που θα μας κάνει είναι μέσα στις δυνατότητές μας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey