Οικονομικά κέρδη ή ζημιές από την κρουαζιέρα;

01/07/2012 - 05:56
Από το Συνέδριο «Υποδοχή και Εξυπηρέτηση Κρουαζιερόπλοιων σε Υφιστάμενους Λιμένες», που οργανώσαμε στη Μυτιλήνη στις 15 και 16 Απριλίου 2011, με 18 εισηγήσεις από ειδικούς από όλη την Ελλάδα και άνω των 100 συμμετασχόντων.
Από το Συνέδριο «Υποδοχή και Εξυπηρέτηση Κρουαζιερόπλοιων σε Υφιστάμενους Λιμένες», που οργανώσαμε στη Μυτιλήνη στις 15 και 16 Απριλίου 2011, με 18 εισηγήσεις από ειδικούς από όλη την Ελλάδα και άνω των 100 συμμετασχόντων, προέκυψαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα και σκέψεις μας. Ιδού μερικές:
Από στοιχεία πανεπιστημιακών, αλλά και ανθρώπων της αγοράς, ο μέσος τουρίστας κρουαζιέρας στην Ελλάδα δαπανά κατά μέσο όρο (μ.ο.) 40 έως 60 ευρώ ανά ημέρα στους τόπους επισκέψεων, από τα οποία τα 15 έως 20 ευρώ τελικώς παραμένουν στην οικονομία της περιοχής. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια μιας πενθήμερης ή επταήμερης πλοηγήσεώς του, ο τουρίστας δαπανά στο σύνολο των επισκέψεών του κατά μ.ο. 300 ευρώ, τα οποία είναι επιπλέον του κόστους της κρουαζιέρας. Το κόστος της κρουαζιέρας ανέρχεται σε περίπου 800 έως 1.000 ευρώ και καταβάλλεται από κάθε τουρίστα στις εταιρείες κρουαζιέρας, οι οποίες είναι σχεδόν στο σύνολό τους ξένες. Αν θεωρήσουμε ότι συνολικώς ένα εκατομμύριο τουρίστες κρουαζιέρας ξοδεύουν τα παραπάνω ποσά στα επισκεπτόμενα μέρη της χώρας μας, έχουμε ένα άμεσο έσοδο για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών μας της τάξεως των 300 έως 400 εκατ. ευρώ και για όλο το έτος. Μόνον!
Ας εξετάσουμε, τώρα, με κριτική διάθεση, το οικονομικό αυτό όφελός μας υπό το πρίσμα της προσπάθειας την οποία θα πρέπει να καταβάλει η χώρα για να επιτύχει μια ποιοτική υποδοχή και εξυπηρέτηση των τουριστών αυτών στους λιμένες της. Ένα σύγχρονο κρουαζιερόπλοιο είναι πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων και απαιτήσεων από ένα πλοίο ακτοπλοΐας: απαιτεί μεγάλα μήκη κρηπιδωμάτων, αυξημένα βάθη πυθμένα, αναβαθμισμένο εξοπλισμό κρηπιδώματος, σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, επαρκή κτήρια υποδοχής και εξυπηρετήσεως επιβατών, μεγάλες επιφάνειες σταθμεύσεως πούλμαν, πολυπληθές προσωπικό υποδοχής, ελέγχου, ασφαλείας. Το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου κρηπιδώματος σε ένα και μόνο λιμένα είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα υπάρχοντα κτήρια χρήζουν έως και πλήρους ανακατασκευής ή αντικαταστάσεως και το υπάρχον προσωπικό είναι αριθμητικώς ανεπαρκέστατο. Συνεπώς, εάν επιθυμούμε να παρέχουμε σύγχρονες και ελκυστικές εξυπηρετήσεις στα κρουαζιερόπλοια και να μη γινόμαστε στόχος δίκαιης ή αδίκου κριτικής και δυσμενών δημοσιευμάτων στο εξωτερικό, απαιτείται να γίνουν, σε τούτες τις δύσκολες για τη χώρα ημέρες, τεράστιες επενδύσεις και προσλήψεις πρόσθετου προσωπικού.
Με δεδομένο ότι όλοι επιθυμούμε και επιζητούμε ορθώς την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας για πολλούς, πολλούς λόγους, θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι αυξήσεως του εξ αυτής οικονομικού οφέλους μας και αμβλύνσεως του σημερινού ανισοβαρούς ισοζυγίου οφέλους - κρατικής δαπάνης για την κρουαζιέρα. Μία πρώτη επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι η αύξηση των δαπανωμένων ημερησίως από κάθε τουρίστα 40 έως 60 ευρώ. Η αύξηση, όμως, αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν συνεχίσουμε να έχουμε καταστήματα και μουσεία κλειστά τις ημέρες επισκέψεων και εάν δεν υπάρξει συστράτευση όλων των εμπλεκομένων. Μία δεύτερη επιδίωξη μπορεί να είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με αγορές από τα πολυπληθή πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων, τα οποία - όπως ελέχθη στο Συνέδριο - είναι οι καλύτεροι πελάτες. Τρίτη επιδίωξη επιβάλλεται να είναι η συμμετοχή των εταιρειών κρουαζιέρας στο κόστος κατασκευής επίγειων εξυπηρετήσεων για τους πελάτες τους, δεδομένου και ότι εισπράττουν από τους επιβάτες τους περισσότερα από όσα ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες.
Μετά τα παραπάνω, ας απομυθοποιήσουμε ορισμένες πτυχές της κρουαζιέρας, ας την αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό αγοράς και ας στρωθούμε στη δουλειά!
  
* Ο καθηγητής Κ. Ι. Μουτζούρης είναι τέως πρύτανης ΕΜΠ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey