Δύο εβδομάδες εκδηλώσεων που ολοκληρώνονται στις 6 Ιουνίου σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους» πραγματοποιούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Δύο εβδομάδες εκδηλώσεων που ολοκληρώνονται στις 6 Ιουνίου σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους» πραγματοποιούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων, η οποία γιορτάζεται σε όλα τα γεωπάρκα της Ευρώπης, για έκτη συνεχή χρονιά. Στόχος, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ευρωπαϊκή φυσική κληρονομιά και την προστασία του τοπίου.
Φέτος, οι εκδηλώσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα έχουν ως επιπλέον στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών - ιδιαίτερα των νέων - για θέματα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς, μέσω της αξιοποίησης της σεισμικής τράπεζας και του εξομοιωτή σεισμών που διαθέτει το Μουσείο, όπως συμβαίνει σε γεωπάρκα της Ιταλίας μετά από τον καταστροφικό σεισμό στη Λ’ Άκουιλα.
Ας σημειωθεί ότι σε όλα τα γεωπάρκα της Ευρώπης, αυτές τις μέρες, οι επισκέπτες θα πληροφορούνται για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε κάθε αντίστοιχο σημείο, ώστε να υπάρχει ταυτόχρονη προβολή τους, κάτι που συμβάλλει προφανώς και στην προβολή του απολιθωμένου δάσους και της Λέσβου στους χιλιάδες επισκέπτες των μουσείων και των πάρκων που συμμετέχουν στο Δίκτυο.
… και μια παρουσίαση των απολιθωμάτων ενός γερμανικού γεωπάρκου
Ειδική διάλεξη με θέμα «Messel Pit - μια ιδιαίτερη απολιθωματοφόρος θέση στην Ευρώπη» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα από το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, Νικόλαο Ζούρο. Η διάλεξη-παρουσίαση έγινε με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, που αφορούσαν στην πρώτη παρουσίαση του απολιθώματος ενός λεμούριου πιθήκου, ηλικίας 47 εκατ. ετών, που βρέθηκε στο Messel Pit του Γεωπάρκου Βergstrasse - Οdenwald της Γερμανίας.
Επρόκειτο για μια διάλεξη-παρουσίαση, που εντασσόταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης έγινε εστίαση στη σημασία και την ιδιαιτερότητα της απολιθωματοφόρας περιοχής και στις ιδιαίτερες συνθήκες που συνέβαλαν στη διατήρηση των απολιθωμάτων των ζώων που έζησαν πριν από 47 εκατ. χρόνια.
Συνεργασία Γερμανίας - Λέσβου
Η περιοχή Messel Pit είναι μια γνωστή απολιθωματοφόρος θέση που περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995 και με την οποία το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διατηρεί στενή συνεργασία, ήδη από το 2003, ως μέλη του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ των δύο φορέων. Τον Ιούνιο του 2007, επιστημονικό κλιμάκιο του Μουσείου και καταρτιζόμενοι νέοι σε θέματα συντήρησης απολιθωμάτων από τη Λέσβο, είχαν μεταβεί στη Γερμανία και επισκέφτηκαν την απολιθωματοφόρο περιοχή Messel Pit, όπου και ενημερώθηκαν για τις τεχνικές συντήρησης των απολιθωμάτων.