«Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»

01/07/2012 - 05:56
Τις σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη σημασία τους τόσο για τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, όσο και για την εργασία του εκπαιδευτικού προσωπικού, θίγουν, με σχετική ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Τις σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα στη συνάντηση των Δελφών και τη σημασία τους τόσο για τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, όσο και για την εργασία του εκπαιδευτικού προσωπικού, θίγουν, με σχετική ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αναφερόμενοι στις «ποινές» που προτείνει ο πρωθυπουργός για όσους εμπλέκονται στην ανώτατη παιδεία, ανάμεσα σε αυτές και την υποκατάσταση των ακαδημαϊκών οργάνων διοίκησης από τα «Συμβούλια Διοίκησης», δηλαδή - όπως λένε - από «μάνατζερ», υποστηρίζουν πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελούν το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» για τα περιφερειακά ιδρύματα. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι υποχρεωτικές συγχωνεύσεις τμημάτων θα οδηγήσουν σε ριζική συρρίκνωση ιδρυμάτων και εκπαιδευτικού έργου.
Οι καθηγητές υποστηρίζουν, επιπλέον, ότι με το σύστημα των κουπονιών όποια μείωση του πραγματικού αριθμού των φοιτητών θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της χρηματοδότησης, «οδηγώντας νομοτελειακά στη συρρίκνωση, στα δίδακτρα και στην περαιτέρω συρρίκνωση». Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζουν «καινοτομικές» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί σύνδεσης των περιφερειακών πανεπιστημίων ή των τεχνολογικών ιδρυμάτων με την περιφερειακή ανάπτυξη πέραν της ενοικίασης δωματίων και λειτουργίας των καφετεριών, και ως χώρων εξεύρεσης… «ενός καλού γαμπρού ή μιας καλής νύφης»!

«Έχει χρέος η ΠΟΣΔΕΠ»

«Μετά τις εξαγγελίες των Δελφών, δεν υπάρχει πλέον καμμία αμφιβολία για την κατεύθυνση απαξίωσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης ούτε για την εκτίμηση που έχει η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας στα περιφερειακά πανεπιστήμια», σημειώνουν τα μέλη ΔΕΠ του Συλλόγου στην ανακοίνωσή τους. «Το επικρατούν δόγμα “όλοι φταίμε” προσπαθεί να βάλει υπουργούς Παιδείας και πρωθυπουργούς ισότιμα συνυπεύθυνους με τους γονείς των φοιτητών και φοιτητριών μας και τους δασκάλους τους, γι’ αυτά που σήμερα δε χαρακτηρίζονται πια “προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας”, αλλά “λάθη” και “Greek statistics”! (σ.σ. ελληνικές στατιστικές)» Θέτουν, μάλιστα, το ερώτημα: «Μήπως εκτός από όσα μάς καταμαρτυρούν, πάσχουμε και από ιστορική αμνησία; Πώς έλεγαν αυτόν που ίδρυσε και ενίσχυσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου; Μήπως ο νυν πρωθυπουργός δε διετέλεσε υπουργός Παιδείας;», ρωτούν τα Μέλη ΔΕΠ.
Όπως υποστηρίζουν, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) έχει χρέος να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των μελών ΔΕΠ και να μη συμμετάσχει σε ένα «διάλογο» που θα επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις. «Στην από κοινού οργάνωση των μορφών αντίστασης ενάντια στο τέλος της δημόσιας-δωρεάν παιδείας, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συμβάλει καλώντας τους συναδέλφους μας, το φοιτητικό δυναμικό, τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, τα όργανα αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου (Σύγκλητο, Γ.Σ. Τμημάτων) και τις πρυτανικές αρχές, καθώς και τις τοπικές κοινωνίες, αυτές που γνωρίζουν πώς και γιατί υπάρχουμε, φυλάσσοντας την παράδοση του Αιγαίου», αναφέρει κλείνοντας ο Σύλλογος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey