Γιορτή των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων

01/07/2012 - 05:56
Τέσσερις εβδομάδες εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μοναδική κληρονομιά της Λέσβου διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
Τέσσερις εβδομάδες εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μοναδική κληρονομιά της Λέσβου διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Από χθες Δευτέρα 9 Μαΐου μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουνίου και σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους» οι φίλοι του και οι επισκέπτες της Λέσβου μπορούν να το επισκεφτούν και να ενημερωθούν για το φυσικό περιβάλλον και τη γεωλογική μας κληρονομιά.

Η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων γιορτάζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά γεωπάρκα για όγδοη συνεχή χρονιά. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φυσική και γεωλογική κληρονομιά και την προστασία των γεωλογικών μνημείων. Στο πλαίσιό της, κάθε γεωπάρκο επιλέγει τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητές του και τις προτιμήσεις των επισκεπτών.
Οι φετινές εκδηλώσεις του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν ως στόχο επιπλέον το να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους νέους και τους μαθητές, για θέματα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως με το νέο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα, θεσπίζεται ένα ξεχωριστό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά

Πιο αναλυτικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρχει στο Μουσείο η έκθεση «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου, στον Άνθρωπο των Πετραλώνων». Χθες Δευτέρα 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε δράση υπαίθρου με θέμα «Διαδρομή Μυτιλήνη - Σίγρι: 300 εκατομμύρια χρόνια σε 96km», ενώ στις 12 ακολούθησε παρουσίαση με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου - Η Πομπηία των φυτών» και στη 1 πραγματοποιήθηκε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.
Σήμερα Τρίτη 10 Μαΐου θα γίνει στις 10 το πρωί δράση υπαίθρου με θέμα «Απολιθωματοφόρες θέσεις Πάρκου Πλάκας», στις 12 παρουσίαση για τα «Σύγχρονα και Απολιθωμένα Φυτά της Λέσβου» και στη 1 περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου - Η εξέλιξη της ζωής στη Γη». Η ίδια δράση υπαίθρου θα γίνει και αύριο Τετάρτη 11 Μαΐου, ενώ στις 11 θα ακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», στις 12 παρουσίαση της νέας διαδραστικής εφαρμογής του Μουσείου με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Το Μουσείο και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους» και στη 1 περιήγηση με θέμα «Από την Τήθυ στο Αιγαίο».

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 9, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι περιπέτειες του μικρού Δεινούλη στο δάσος με τις Σεκόιες», στις 10 το «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς», στις 12 παρουσίαση με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» και στη 1 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα απολιθώματα μας διηγούνται… τη βιοποικιλότητα του παρελθόντος».
Το Σάββατο 14 Μαΐου (Νύχτες Μουσείων) θα πραγματοποιηθεί στις 10 η δράση υπαίθρου «Απολιθωματοφόρες θέσεις Πάρκου Σιγρίου», στις 12 παρουσίαση της νέας διαδραστικής εφαρμογής για το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, στις 5 περιήγηση με θέμα «Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών» και στις 6 προβολή τού ντοκυμαντέρ τού BBC «Aristotle’s Lagoon».
Τέλος, την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα απολιθώματα μας διηγούνται… τη βιοποικιλότητα του παρελθόντος», στις 12 παρουσίαση «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών», στη 1 περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων» και στις 2 προβολή τού ντοκυμαντέρ του Εργαστηρίου Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Η Βιοποικιλότητα του Βορείου Αιγαίου».
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 5 Ιουνίου, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με την παρουσίαση των εργασιών των μικρών μαθητών νηπιαγωγείων της Λέσβου που συμμετείχαν στο θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ειδικά για μαθητές νηπιαγωγείου, με θέμα «Το Απολιθωμένο Δάσος μας».

Και ιστοσελίδα
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων οι επισκέπτες πληροφορούνται για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και, με τον τρόπο αυτό, η Λέσβος και το απολιθωμένο δάσος προβάλλονται στους χιλιάδες επισκέπτες των μουσείων και πάρκων που συμμετέχουν στο δίκτυο. Ήδη λειτουργεί στο διαδίκτυο ιστοσελίδα (www.europeangeoparks.org), όπου προβάλλονται οι εκδηλώσεις κάθε γεωπάρκου και την οποία επιμελείται για όλα τα μέλη του Δικτύου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στα τηλέφωνα 22510 47033 και 22530 54434, καθώς και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey