Μέχρι το τέλος Μαΐου, με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, θα ψηφισθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο κατατέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής δίχως καμμία αλλαγή στο χωροταξικό για το νομό της Λέσβου. Οι 18 υφιστάμενοι ΟΤΑ προτείνεται, στη λογική «κάθε νησί και δήμος», να συρρικνωθούν στους τρεις δήμους Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Παρ’ ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου κινητοποίησε τους συνήθεις αντιδρώντες, κυρίως απ’ την περιοχή του Πλωμαρίου και της Καλλονής, έως και χθες το μεσημέρι δεν είχε ληφθεί καμμία απόφαση αντιδράσεων. Και αυτό αν και σε περίπου 20 διαφορετικές περιοχές της χώρας, με σαφώς ηπιότερες επιπτώσεις απ’ ό,τι στο χωροταξικό της Λέσβου, βρίσκονταν σε εξέλιξη μικρές και μεγάλες διαμαρτυρίες (π.χ. Ηράκλειο).
Μόνος σύμμαχος στο αίτημα της αυτοδιοίκησης του νησιού να αυξηθεί ο αριθμός των δήμων είναι η ΚΕΔΚΕ, που θέτει κατά προτεραιότητα στη διαβούλευση το ζήτημα έξι μεγάλα νησιά της χώρας να μη γίνουν ένας δήμος. Η ΚΕΔΚΕ ,σε συνέχεια του έκτακτου συνεδρίου της στις 3 Μαΐου, συγκαλεί αύριο γενική συνέλευση, όπου και με μυστική ψηφοφορία θα υπερψηφίσει ή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Τρεις κι… ανόμοιοι
Πέραν των θεσμικών αλλαγών που φέρνει το νέο σχέδιο, οι μεγαλύτερες εναντίον του αιτιάσεις συγκεντρώνονται στο χωροταξικό. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε έχουν γίνει περί τις 20 αλλαγές σε σχέση με το αρχικό χωροταξικό σχέδιο, με συνέπεια να υπάρχει περαιτέρω μείωση του αριθμού των δήμων που δημιουργούνται. Έτσι, στο νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, φαίνεται πως οι 1.034 δήμοι της χώρας «συμπυκνώνονται» σε 325. Με αυτό το χάρτη της χώρας, ο δήμος Λέσβου πραγματικά είναι ένας δήμος-τέρας, αφού καθίσταται ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της επικράτειας - 1.636 τετραγωνικά χιλιόμετρα -, καθώς και ο 18ος στην ταξινόμηση σε σχέση με τον πληθυσμό (αναλυτικά στον πίνακα). Όμως, ανάλογα «μεγάλος» σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα είναι και ο δήμος της Λήμνου, που σε πληθυσμό καταλαμβάνει την 186η θέση, ενώ ο δήμος Αγίου Ευστρατίου φιγουράρει πέντε θέσεις πριν το τέλος. Έτσι, σε ένα νομό, εντοπίζεται το απαύγασμα της ανομοιογένειας, αφού πληθυσμιακά έχουμε ένα δήμο στην αρχή της ταξινόμησης, ένα λίγο μετά τη μέση και ένα στο τέλος.
Νησιωτική πρόταση
Η ΚΕΔΚΕ σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό, έχοντας συγκεντρώσει τις προτάσεις των ΤΕΔΚ όλης της χώρας, απέστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών την τελική της πρόταση, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των δήμων που προτείνει είναι από 346 έως 353. Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών έχει ως τελικό στόχο ο αριθμός να κινηθεί από 333 έως 343. Το ενδιαφέρον της ΚΕΔΚΕ επικεντρώνεται σε έξι μεγάλα νησιά, τη Λέσβο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Χίο, τη Σάμο και την Κεφαλονιά, για τα οποία ζητά να εξαιρεθούν από το δόγμα «Καλλικράτη» «κάθε νησί και δήμος», καθώς επιθυμούν και επιδιώκουν να έχουν περισσότερους δήμους. Το νησιωτικό ζήτημα είναι αυτό που η ΚΕΔΚΕ θέτει κατά προτεραιότητα, αν και υπάρχουν μια σειρά από περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που με κινητοποιήσεις κάθε μορφής εγείρουν επίσης ζήτημα για τις χωροταξικές επιλογές.
Το χωροταξικό αναμένεται σε επίπεδο διαβούλευσης να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας, δίχως να έχει ξεκαθαρίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αν θα δεχθεί ή όχι τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί απ’ την ΚΕΔΚΕ. Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν έως τώρα για το θεσμικό σκέλος του «Καλλικράτη», δεν ήταν το ίδιο έντονες όσο στο χωροταξικό και κυρίως αφορούν στο πώς θα κοστολογηθούν οι αρμοδιότητες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων στην αυτοδιοίκηση.
Έκτακτη συνέλευση
Χθες νωρίς το πρωί η ΚΕΚΔΕ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των εκπροσώπων των τοπικών ενώσεων, με θέμα το νομοσχέδιο για το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 19 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Οι εργασίες της συνέλευσης θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι με ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Στη συνέχεια, με μυστική ψηφοφορία θα ληφθεί σχετική απόφαση για το εάν θα καταψηφιστεί ή θα υπερψηφιστεί το σχέδιο. Της έκτακτης συνέλευσης θα προηγηθεί, στις 9.30΄ το πρωί, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ.
Απ’ το νομό Λέσβου μετέχει σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, ενώ το πιο πιθανό σενάριο που έχει διαρρεύσει για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θέλει τους προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ - πλην εξαιρέσεων - αυτοδιοικητικούς να αποχωρούν κι όλους τους υπόλοιπους να καταψηφίζουν το σχέδιο, εκτός αν γίνει δεκτό απ’ το υπουργείο Εσωτερικών το σύνολο ή μέρος των αλλαγών που έχουν προταθεί απ’ την ΚΕΔΚΕ.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΝΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟ