Διατάξεις που πλήττουν οικονομικά την αυτοδιοίκηση, αλλά και τους αυτοδιοικητικούς, περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου. Μείον 10% αναδρομικά από 1/1/12 στις αποδοχές όλων των αιρετών. Χωρίς μισθό απ’ το 2013 πέντε αντιδήμαρχοι στη Λέσβο και δύο στη Λήμνο.
Μείον 10% αναδρομικά από 1/1/12 στις αποδοχές όλων των αιρετών
Χωρίς μισθό απ’ το 2013 πέντε αντιδήμαρχοι στη Λέσβο και δύο στη Λήμνο
Διατάξεις που πλήττουν οικονομικά την αυτοδιοίκηση, αλλά και τους αυτοδιοικητικούς, περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου, που με επείγουσα διαδικασία οδεύει προς ψήφιση. Οι βασικότερες μειώσεις αφορούν στη ΣΑΤΑ αλλά και στους μισθούς δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών και προέδρων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, που θα λάβουν αναδρομικά απ’ την αρχή του χρόνου μειωμένες κατά 10% αποδοχές, ενώ δε θα πληρώνονται για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και συμβούλια. Απ’ τον Ιανουάριο του 2013, στα πλαίσια των ίδιων διατάξεων, θα μείνουν χωρίς μισθό πέντε απ’ τους 13 αντιδημάρχους της Λέσβου και δύο απ’ τους τέσσερις της Λήμνου.
Στο Νόμο «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του Ν. 4046/2012», που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, περιλαμβάνεται η απόφαση για μείωση κατά 140 εκατομμυρίων ευρώ τής ΣΑΤΑ, δηλαδή των πιστώσεων που αφορούν στις επενδυτικές δαπάνες των δήμων. Οι πιστώσεις αυτές είχαν μειωθεί δραστικά και το 2010, αλλά και το 2011, ενώ με τη νέα μείωση υπολογίζεται πως η ΣΑΤΑ που θα πάρει ο Δήμος Λέσβου για το 2012 δε θα φτάσει καν τα τρία εκατομμύρια ευρώ.
Ομοίως, απ’ τα έσοδα των δήμων για το 2012 θα αφαιρεθούν 59 εκατ. ευρώ απ’ τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), μείωση που θα «φανεί» ιδιαίτερα στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, αφού είναι γνωστό πως θα περιοριστούν στο ελάχιστον οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού όλων των κατηγοριών.
Λιγότερα στους αιρετούς
Σε ό,τι αφορά στους αυτοδιοικητικούς, ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει τη μείωση απ’ την 1η Ιανουαρίου 2012 κατά 10% της αντιμισθίας των περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, προέδρων περιφερειακών συμβουλίων, δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων, καθώς και το κόψιμο της αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις περιφερειακών, δημοτικών συμβουλίων και επιτροπών (Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής στους δήμους).
Σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το σύνολο της αποζημίωσης που δόθηκε για όλες τις συνεδριάσεις σε κάθε μέλος του συμβουλίου, καθώς και σε περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχες, ήταν καθαρά περίπου 800 ευρώ στον καθένα. Οπότε η «οικονομία» που θα επιφέρει το μέτρο, για το 2012 θα είναι της τάξης των 6.400 ευρώ απ’ το Βόρειο Αιγαίο, αν υπολογιστεί ο ίδιος αριθμός συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ακόμη, με το νέο νόμο μειώνεται η αντιμισθία των 13 προέδρων των περιφερειακών συμβουλίων, απ’ το 75% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη που ήταν, στο 50%. Για τους αντιπεριφερειάρχες διατηρείται η ίδια αναλογία τού 75% επί της αντιμισθίας του περιφερειάρχη.
Η ισχύς όλων των παραπάνω θα γίνει με την ψήφιση του νόμου αναδρομικά απ’ την αρχή του χρόνου, οπότε και θα κληθούν οι αιρετοί να επιστρέψουν ό,τι επιπλέον θα έχουν πληρωθεί.
Μείον οι αντιδήμαρχοι
Σε ό,τι αφορά στους αντιδημάρχους, μπορεί να μην αλλάζει τελικά ο αριθμός τους, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ τής ΚΕΔΕ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο οι «πλεονάζοντες», σύμφωνα με την αρχική διάταξη του «Καλλικράτη ΙΙ», αντιδήμαρχοι δε θα λαμβάνουν αντιμισθία από την αρχή τού 2013. Όσοι δεν πληρώνονται, θα λαμβάνουν κατ’ εξαίρεση αμοιβή για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των επιτροπών, ό,τι δηλαδή καταργείται για τους υπολοίπους που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αντιμισθία. Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο, στο Δήμο Λήμνου που έχει τέσσερις αντιδημάρχους, απ’ τον Ιανουάριο του 2013 θα παίρνουν αντιμισθία οι δύο και οι άλλοι δύο όχι. Στο Δήμο Λέσβου οι αντιδήμαρχοι που θα λαμβάνουν αντιμισθία θα είναι απ’ τους 13 οι οκτώ, ενώ οι υπόλοιποι πέντε δε θα πληρώνονται απ’ το Δήμο. Οι αντιδήμαρχοι οι οποίοι θα δικαιούνται αντιμισθία θα ορίζονται με απόφαση του δημάρχου.
Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι με τον «Καλλικράτη» οι αντιδήμαρχοι δε λαμβάνουν και μισθό εκτός της αντιμισθίας (όπως γινόταν μέχρι τις 31/12/2010), οι δήμαρχοι θα μπορούν να επιλέγουν ποιοι δε θα πληρώνονται μεταξύ όσων εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα βιοπορισμού απ’ το μισθό ή τη σύνταξή τους (π.χ. εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι). Οι πιο ζημιωμένοι για ακόμη μια φορά θα είναι οι αντιδήμαρχοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που καλούνται να «περιοριστούν» σε μειωμένων αποδοχών αντιμισθία, χάνοντας ταυτόχρονα και τα όσα λάμβαναν από συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια.