Γνώρισαν καλύτερα το Κάστρο της Μυτιλήνης

01/07/2012 - 05:56
Έναν ενδιαφέροντα περίπατο γύρω από τα τείχη του Κάστρου της Μυτιλήνης διοργάνωσε το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων νομού Λέσβου.
Μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, στον περίπατο του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων

Έναν ενδιαφέροντα περίπατο γύρω από τα τείχη του Κάστρου της Μυτιλήνης διοργάνωσε το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων νομού Λέσβου. Στη δράση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, που είχαν την ευκαιρία να περάσουν ένα «εκπαιδευτικό» και «οικολογικό» δίωρο, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους γύρω από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μυτιλήνης και συμβάλλοντας στον καθαρισμό της διαδρομής από τα απορρίμματα.
Ο περίπατος που διοργάνωσε ο Σύλλογος, οι… «Βυζαντινοί» όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλούνται από πολλούς, ξεκίνησε από το Άγαλμα της Ελευθερίας. Εκεί οι συμμετέχοντες, εργαζόμενοι στη 14η ΕΒΑ, άνθρωποι της τέχνης, μικρά και μεγάλα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και άλλοι φίλοι των μνημείων του τόπου, ενημερώθηκαν τόσο από την προϊστάμενη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάννα Λούπου, όσο και από τον κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, για την ιστορία του σημείου όπου κατά το παρελθόν υπήρχε το Καστρέλλι.
Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το άλσος «Τσαμάκια», συλλέγοντας παράλληλα τα απορρίμματα που μπορούν να ανακυκλωθούν. Φτάνοντας στο Μνημείο Πεσόντων, ενημερώθηκαν σύντομα από τον αρχιτέκτονα Γιάννη Αθηναίο για τη σχετική μελέτη διαμόρφωσης του χώρου που έχει εκπονηθεί, καθώς και από την κ. Λούπου για τα μονοπάτια που από πέρυσι έχει ανοίξει μέσα στο άλσος ο δήμος Μυτιλήνης.
Η πορεία συνεχίστηκε μέσα από το άλσος, φτάνοντας μέχρι το ύψος των τειχών του Κάστρου, με παράλληλη ενημέρωση για την ιστορία των Γατελούζων, των Παλαιολόγων και στη συνέχεια των Οθωμανών, σε συνδυασμό με στοιχεία αρχιτεκτονικής που βασίστηκαν στη διαφορετική φιλοσοφία κάθε περιόδου.
Η διαδρομή κατάληξε στο Κάτω Κάστρο, μέχρι το εκκλησάκι του Άι-Γιάννη και τα σφαγεία, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για σχετική μελέτη ανάπλασης και διαμόρφωσης που εκπονούν ο κ. Αθηναίος και η αρχιτέκτονας Έλενα Αρτέμη, σε συνεργασία με τη 14η ΕΒΑ.
Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες συγκέντρωναν απορρίμματα, ενώ από τους αρμοδίους ακούγονταν διάφορες προτάσεις για δράσεις περαιτέρω προστασίας και ανάδειξης του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής.


Η προϊστάμενη της 14ης ΕΒΑ και ο κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ενημερώνουν τον κόσμο για το Καστρέλλι

Πέτυχε το στόχο του

«Είναι η πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, που κάλεσε τη 14η ΕΒΑ να ηγηθεί στην πορεία από το Καστρέλλι και γύρω από τα τείχη, μέσα από τις διαδρομές που άνοιξε με το δήμο Μυτιλήνης», δήλωσε κατά τη διαδρομή η κ. Λούπου. «Ο κόσμος, για την προσέλευση του οποίου είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, έχει την ευκαιρία να δει ποια είναι αυτή η πορεία και να τη χρησιμοποιεί ως εναλλακτική, αφού δίνει τη δυνατότητα χαλάρωσης, απομόνωσης κ.λπ.. Η παράλληλη συλλογή των σκουπιδιών γίνεται μετά από πρόταση και πρωτοβουλία του Συλλόγου, ώστε να δείξουμε στον κόσμο πως όλα μπορούν να γίνουν αν δουλέψουμε όλοι και βάλουμε ένα λιθαράκι.»
«Τέτοιου είδους περίπατοι είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσουν οι κάτοικοι με τους χώρους του ιστορικού περιβάλλοντος της πόλης, να κατανοήσουν τα μνημεία που βλέπουν και να αγαπήσουν περισσότερο το χώρο, γιατί “όσο γνωρίζω, αγαπώ και όσο αγαπώ, γνωρίζω”. Μπορεί να τα γνωρίζουν ήδη, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω γνώση», δήλωσε στο «Ε» κατά τον περίπατο ο κ. Παρασκευαΐδης, συγχαίροντας παράλληλα το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για την πρωτοβουλία του, αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σύλλογος που δεν κάνει δράσεις, πεθαίνει».
Πολύ θετική ήταν, πάντως, η εντύπωση που άφησε ο περίπατος στο σύνολο των συμμετεχόντων, που συμφωνούσαν στο ότι επρόκειτο για μια δράση που θα είναι καλό να επαναλαμβάνεται συχνά.
Ο Σύλλογος, πάντως, έχει μεριμνήσει γι’ αυτό, διοργανώνοντας και επόμενο περίπατο με παράλληλες εκδηλώσεις… έκπληξη:
«Πιστεύω ότι πετύχαμε το στόχο μας», δήλωσε χθες στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κλεομένης Τζανέτος. «Η προσέλευση του κόσμου και κυρίως η προσέλευση από νεολαία ήταν συγκινητική, πράγμα που μπορεί να μας δίνει ελπίδες για το μέλλον, όχι μόνο όσον αφορά τη γνώση της ιστορίας, αλλά και την ευαισθησία σε θέματα περιβαλλοντικά, κάτι που εκφράστηκε με την καθαριότητα των χώρων που επισκεφτήκαμε. Ήταν μια όμορφη βραδιά που κατέληξε σε ουζοποσία και κατά την οποία δόθηκε η ευκαιρία στην ομάδα να συζητήσει περισσότερο για τα θέματα αυτά. Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που συμμετείχε και τον περιμένουμε στην επόμενή μας συνάντηση, εντός των τειχών του Κάστρου Μυτιλήνης, που θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιουνίου, στις 7 απόγευμα.»


PHOTOS

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΣΤΡΟ 1:


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey