Στις 18 Απριλίου, ο Παναγιώτης Πιττός συμπλήρωσε ένα χρόνο στην προεδρία του περιφερειακού τμήματος βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο ίδιος, που 11 χρόνια πριν, όταν και ιδρύθηκε το τμήμα, διετέλεσε πρώτος πρόεδρός του, επισημαίνει με νόημα πως οι μηχανικοί των νομών Λέσβου, Χίου και Σάμου έχουν φτάσει τους 1.000, καθιστώντας το ΤΕΕ τον πολυπληθέστερο επιστημονικό φορέα.
Ο οποίος, όπως λέει ο κ. Πιττός, έχει εδραιώσει τις θέσεις του με συνεχείς παρεμβάσεις σε όλα τα ζητήματα αρμοδιότητάς του.
Στην ίδια συνέντευξή του ο πρόεδρος του τμήματος περιγράφει τις συνέπειες της κρίσης που στέλνει σε άλλα μέρη τους νέους μηχανικούς, θυμίζει την «κόντρα» μηχανικών - πανεπιστημιακών για τις μελέτες, αναφέρεται στην «ηλεκτρονική» πολεοδομία και στα ζητήματα που θα λυθούν με την εφαρμογή της, μιλά για τα χωροταξικά ζητήματα και τα σχέδια του ΤΕΕ, δηλώνει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος και υποστηρίζει πως όλα αυτά τα χρόνια το ΤΕΕ, με τις παρεμβάσεις του για τα αναπτυξιακά ζητήματα, έχει εδραιώσει το ρόλο του ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας.
Ποια είναι σήμερα τα ζητήματα που απασχολούν με ένταση τους μηχανικούς του βορείου Αιγαίου; Διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας στην υπόλοιπη χώρα;
«Όπως πάρα πολλά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας, είναι αυτονόητο ότι και οι μηχανικοί βιώνουν αυτό που λέμε νησιωτικότητα. Στη σημερινή συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κι όπως αυτή επηρεάζει την οικοδομή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά τεχνικά γραφεία μελετών και κατασκευών και ειδικότερα οι νέοι μηχανικοί, είναι διαφορετικά και πιο έντονα απ’ αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας.
Αυτήν τη στιγμή η οικονομική κρίση σε όλο το βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και ειδικότερα στη Λέσβο, μετρημένη πλησιάζει το 45 - 50% μείωσης του αντικειμένου δουλειάς σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.
Οι μελέτες του Δημοσίου είναι ανύπαρκτες, οι δε εργοληπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αφού πολλοί έχουν να πληρωθούν εδώ και δυο ή και τρία χρόνια.
Μέσα απ’ αυτή την κατάσταση, δυστυχώς οι διοικούντες αυτόν τον τόπο δεν κάνουν τίποτε, όχι για να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά ούτε για να επιλύσουν στοιχειώδη προβλήματα γραφειοκρατικής τρέλας.»
Ένα παράδειγμα;
«Αναφέρομαι στη λειτουργία της Πολεοδομίας, όπου για να κλείσει κανείς ραντεβού μπορεί να κάνει και δυο μήνες. Ή να μένουν απλήρωτοι οι αρχαιολόγοι και να μην κάνουν αυτοψίες σε περιοχές που απέχουν απ’ την πόλη της Μυτιλήνης 40 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκαριστεί οι άδειες σε όλες αυτές τις μεγάλες περιοχές. Από το Σίγρι έως την Εφταλού, που παραλιακώς πρόκειται για κηρυγμένη αρχαιολογική ζώνη, δεν μπορείς να βγάλεις άδεια.
Οι δε τοπικοί άρχοντες, νομάρχης και δήμαρχοι, συνεχίζουν να αναθέτουν μελέτες αμφιβόλου ποιότητας και σκοπιμότητας σε “δήθεν” πανεπιστήμια, υπερκοστολογημένες, και έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία.
Μέσα σε αυτήν τη στρεβλή πραγματικότητα, νέοι μηχανικοί, με πολύ καλές σπουδές, όλων των κλάδων, φεύγουν απ’ τον τόπο μας. Ένα φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί από το 1980, οπότε και σταμάτησε η “μετανάστευση” των ντόπιων επιστημόνων για τα μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να βρουν δουλειά.
Και να σκεφτεί κανείς ότι οι μηχανικοί, παρ’ ότι έχουμε σοβαρά ποσοστά ανεργίας σε ορισμένους κλάδους, όπως χημικοί, μηχανολόγοι, περιβαλλοντολόγοι κ.λπ., δεν περιλαμβάνονται καν στα προγράμματα Stage!»
Μόνο έρευνα
Αυτές οι επαφές που είχε κεντρικά το ΤΕΕ με τα πολυτεχνεία και ειδικά με το Μετσόβιο, ακριβώς για αυτό το θέμα τού ποιος είναι αρμόδιος και μπορεί να κάνει μελέτες του Δημοσίου, δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα;
«Κατέληξαν σε αποτέλεσμα και ήταν ομόφωνο ότι τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία πρέπει να εκπονούν μελέτες ερευνητικές και γι’ αυτό κανείς δεν έχει αντίρρηση, αλλά δεν μπορούν να εκπονούν τεχνικές μελέτες, απ’ τις οποίες πολλές - τουλάχιστον αυτό που συμβαίνει εδώ στο βορειοανατολικό Αιγαίο - είναι μελέτες που μπορούν να εκπονηθούν ακόμη και από μηχανικούς με πενταετή πείρα, π.χ. δρόμοι, ποδηλατόδρομοι, μικρά λιμάνια, τουριστικά καταφύγια, μικρά υδραυλικά και υδρευτικά έργα, γεφύρια.
Άλλωστε, θυμόμαστε καλά την εξαγγελία του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντού, ότι θα ανέθετε μικρά αρδευτικά και υδρευτικά έργα για τη γεωργία στα πανεπιστήμια κι είναι προς τιμήν του ΕΜΠ που δε δέχτηκε να εκπονήσει τέτοιες μελέτες.
Όλες αυτές οι αναθέσεις είναι κατά παράβαση του νόμου 3316/2005 και αυτήν τη στιγμή το ΤΕΕ έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται την πρόταση για την τροποποίηση του νόμου, ούτως ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία ανάθεσης η οποία παρουσιάζει προβλήματα (στη σύνταξη προκήρυξης της μελέτης), με συνέπεια οι δήμοι, κυρίως αυτοί, να προσφεύγουν σε διάφορες μη νόμιμες διαδικασίες για να προβούν στη σύνταξη μελετών, οι οποίες όμως - πολλές απ’ αυτές - παρουσιάζουν προβλήματα ποιότητας. Προβλήματα τα οποία δυστυχώς γίνονται αντιληπτά στη φάση εκτέλεσης των έργων.»
Μια και μιλήσατε για έργα και μάλιστα δήμων, πώς σχολιάζετε το γεγονός της αλλαγής στο ΕΣΠΑ των προϋποθέσεων πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας;
«Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, με την πρώτη αγγελία των όρων και προϋποθέσεων που τέθηκαν για το ΕΣΠΑ είχε πει σε όλους τους τόνους, και μάλιστα πολλές φορές με έντονο τρόπο, ότι η προσπάθεια αυτή θα αποτύχει. Σημειωτέον ότι το ΤΕΕ είχε υπογραμμίσει πως αυτοί οι όροι που είχαν τεθεί απ’ την ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, δεν ήταν όροι που προβλέπονταν απ’ την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά όροι που προτάθηκαν από συμβούλους, οι οποίοι δεν είχαν απολύτως καμμία επαφή με την παραγωγή έργων στη χώρα μας. Αν και πιστεύω ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι όροι δε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε καμμία ευρωπαϊκή χώρα, διότι μόνο προβλήματα θα δημιουργούσαν, π.χ. η Ιταλία όπως γνωρίζω καλά δεν έθεσε παρόμοιες προϋποθέσεις.
Τα θέματα αυτά τα είχαμε θέσει διά του προκατόχου μου, Δημήτρη Μάντζαρη, στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου που έγινε στη Μυτιλήνη πριν δύο χρόνια, δίχως όμως να ακουστεί η θέση μας, ή έστω να προβληματίσει τους υπευθύνους. Σήμερα το θέμα ξανατέθηκε και στη Σύρο απ’ το συνάδελφο πρόεδρο του τμήματος Δωδεκανήσου, αλλά τελικά αφαιρούν αυτούς τους όρους, ή όπως αποκαλύψατε κι εσείς πρωτοσέλιδα, πίσω παπά τα στέφανα.
Τι να πει κανείς με την πρωτοφανή αυτή προχειρότητα στον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ που βιώνουμε έως σήμερα;
… υποστελέχωση
»Τόσο βέβαια για το ΕΣΠΑ, όσο και για όλα τα έργα του Δημοσίου, αυτό που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί είναι η στελέχωση όλων των τεχνικών υπηρεσιών. Παραδείγματος χάρη, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η νομαρχία Λέσβου, η Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) και βεβαίως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η μοναδική Περιφέρεια που δε διαθέτει Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για την κατασκευή και συντήρηση έργων, αλλά μόνο για την επίβλεψη μελετών, κι αυτή υποστελεχωμένη.
Ανάλογο πρόβλημα, βέβαια, υφίσταται και στους δήμους. Και θέλω να εκφράσω την αγωνία μου για το γεγονός ότι η νομαρχία Λέσβου, με τις προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφει με τους μη πιστοποιημένους έως τώρα φορείς, με το ελάχιστο δυναμικό που διαθέτει, δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των έργων. Και το ΤΕΕ διαφωνεί με την προσπάθεια πρόσληψης τεχνικών συμβούλων με τον τρόπο που γίνεται και με τον τρόπο που προωθείται.»
Ηλεκτρονική πολεοδομία
Για το θέμα της υποστελέχωσης, αλλά και εν γένει της λειτουργίας τεχνικών υπηρεσιών, έχετε κατά καιρούς κάνει σοβαρές παρεμβάσεις. Ήταν αποτελεσματικές; Γιατί βλέπουμε τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην πολεοδομία, να μην έχουν αντιμετωπιστεί.
«Δυστυχώς οι παρεμβάσεις δεν είχαν τα αποτελέσματα που περιμέναμε γιατί ποτέ δεν έγιναν εξ ολοκλήρου αποδεκτές οι προτάσεις μας, κι όταν πιέσαμε έντονα σκοντάψαμε στην περίφημη φράση “δε συνδιοικούμε”. Επομένως, ευθύνη για τη λειτουργία της πολεοδομίας την έχει η νομαρχία αλλά και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, και εδώ θα ήθελα να το επισημάνω, που όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα αλλά ποτέ δεν αποφάσισαν ομόφωνα να τα λύσουν.
Και μιλάμε για ζητήματα διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης πολιτών, καθημερινής λειτουργίας της υπηρεσίας και, το τελευταίο, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικής πολεοδομίας που απ’ ό,τι γνωρίζω έχει εφαρμοστεί στη Χίο με άριστα αποτελέσματα και που έως τώρα δεν το έχουμε κατορθώσει ούτε εμείς που είμαστε εργαζόμενοι στο χώρο, αυτό γιατί δεν έχει εφαρμοστεί.
Θα ήθελα να καλέσω το νομάρχη να το θέσει σε άμεση εφαρμογή, γιατί πολύ απλά διασφαλίζει με αξιόπιστο σύστημα ISO την ομαλή και απόλυτα διαφανή λειτουργία της πολεοδομίας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λειτουργία της πολεοδομίας είναι κοινωνική και οικονομική ανάγκη γιατί επηρεάζει άμεσα 300 κατ’ εκτίμηση επαγγέλματα που ζουν απ’ την παραγωγή των οικοδομικών έργων.»
Άλλες παρεμβάσεις σας για ζητήματα πολεοδομικά, χωροταξίας, είχαν καλύτερη τύχη;
«Οι προτάσεις μας για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Μυτιλήνης είχαν, μπορώ να πω, θετικά αποτελέσματα και εν μέρει περιλήφθηκαν στο τελικό κείμενο, αν και σήμερα βρισκόμαστε στην επεξεργασία του εγκεκριμένου σχεδίου προκειμένου να γίνουν τροποποιήσεις σε διάφορα σφάλματα τεχνικής φύσης που διαπιστώσαμε στην καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος.
Σε ό,τι αφορά στα ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) πολλών δήμων της Λέσβου και της Λήμνου, προχωρά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω απ’ τους εκπροσώπους μας στα συμβούλια, για να γίνει η ανάθεση στους μελετητές. Εγώ ως μέλος του Συμβουλίου Χωροταξίας που θα επεξεργαστεί μαζί με τη συγκροτημένη Ομάδα Εργασίας τα θέματα χωροταξίας, θα κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις όταν θα έρθουν προς έγκριση και θα βοηθήσουμε κάθε δήμο που θα ζητήσει τη συνεργασία με την συγκεκριμένη ομάδα.
Επειδή όμως θέλω να είμαι ρεαλιστής, δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάποιοι δήμοι θα ζητήσουν τη συνδρομή μας. Εδώ να επισημάνω ότι έχουμε πάρει απόφαση πως δε θα συμφωνήσουμε να εγκριθεί κανένα ΣΧΟΟΑΠ δήμου που δε θα έχει χωροθετήσει στην περιοχή του ζώνη για οχλούσες δραστηριότητες.
Έτσι πιστεύω ότι βάσει αυτού του σχεδιασμού μπορούν να λυθούν τα προβλήματα χωροθέτησης αυτών των δραστηριοτήτων, που χρόνια τώρα κανένας δήμος δε δέχεται στην περιοχή του. Μη νομίζει κανείς ότι οι οχλούσες δραστηριότητες εξαντλούνται μόνο στη ΔΕΗ και στο ΧΥΤΑ, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες, για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη χωροθέτησης σε κάθε ΣΧΟΟΑΠ.
Αυτό άλλωστε θα ξεκαθαρίσει και τη διαδικασία των επενδυτών, του πού ο καθένας θα αγοράζει γη για να κάνει την επένδυσή του.»
Και το Κτηματολόγιο
«Μια ακόμη παρέμβαση του τμήματός μας με θετικό αποτέλεσμα, αφορούσε το Κτηματολόγιο, που ολοκληρώθηκε με τη σύσταση γραφείων υποστήριξης σε Λέσβο και Χίο, προκειμένου να δίνονται άμεσα λύσεις σε διαδικαστικά θέματα που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες.
Σήμερα έχουμε πετύχει να υπάρχει διαρκής συνεργασία με τα στελέχη του Κτηματολογίου για τη διόρθωση σοβαρότερων ζητημάτων και ήδη έχει αποφασιστεί και ξεκινά πιλοτικά ο έλεγχος-διόρθωση των λαθών μιας μεγάλης περιοχής, περίπου 150 στρεμμάτων, στο δήμο Γέρας.
Σημαντική θεωρούμε την προσπάθεια που γίνεται από το ΤΕΕ για το θέμα των σεισμών, αλλά και την παρέμβαση για το λιμάνι Μυτιλήνης, που δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της δημιουργίας νέου λιμένα, αλλά και στην αξιοποίηση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων. Δυστυχώς όμως, πιστεύω ότι η παρέμβασή μας αυτή δεν έγινε κατανοητή και γι’ αυτό ετοιμάζουμε ένα συνέδριο σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα τα υφιστάμενα λιμάνια σε παλιές πόλεις του Αιγαίου, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Ερμούπολη της Σύρου, η Μύρινα.»
Υπάρχει κάποιος αρμόδιος εποπτικός φορέας που θα εξετάζει τα διαφορετικά ΣΧΟΟΑΠ των δήμων ή θα φτάσουμε σε λίγα χρόνια στην ένωση των κομματιών ενός παζλ που δε θα ενώνει;
«Σωστή η παρατήρησή σας, αλλά δεν υπάρχει φορέας και γι’ αυτό το περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ, και μέσα απ’ τις προτάσεις του για το Χωροταξικό του Τουρισμού, αλλά και το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, είχε προτείνει τα ΣΧΟΟΑΠ για τα νησιά να είναι σε επίπεδο νησιού κι όχι σε επίπεδο δήμου. Τώρα θα παρατηρηθούν διάφορα φαινόμενα που ίσως να αναιρέσουν και την όλη διαδικασία του χωροταξικού σχεδιασμού που τώρα ξεκινάει.»
Ως διοικούσα επιτροπή, πολύ τακτικά είστε σε επαφή με τους τοπικούς φορείς. Έχετε εξασφαλισμένη καλού επιπέδου συνεργασία, τόσο μεταξύ των διαφορετικών παρατάξεων, όσο και ανάμεσα στο ΤΕΕ και στους εκπροσώπους των φορέων;
«Κατ’ αρχάς, όπως γνωρίζετε, το προεδρείο έχει προκύψει με τη συνεργασία της ΠΑΣΚ με τους Ανεξάρτητους Μηχανικούς της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο το Δημήτρη Μάντζαρη, αλλά κι όλες τις άλλες παρατάξεις, κι αυτή θεωρώ ότι είναι η βάση της αποτελεσματικής παρουσίας που έχει το παράρτημά μας αυτά τα χρόνια.
Η συνεργασία μας με τους διοικούντες πιστεύω ότι δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που θα θέλαμε κι αυτό γιατί κάποιοι, για διάφορες σκοπιμότητες, δε θέλουν να αποδεχθούν το ρόλο του τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας που εμείς προσπαθούμε να επιτελέσουμε με συνέπεια. Εμείς, απ’ την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε με υπευθυνότητα σε ό,τι επηρεάζει την ανάπτυξη του τόπου και μας αφορά.
Συνέδρια
»Ένας όμως ακόμη τομέας που δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, και μας αφορά, είναι η επιμόρφωση-ενημέρωση των μελών μας. Την παρούσα περίοδο διοργανώνουμε μία ημερίδα πολύ υψηλού επιπέδου με το ΕΜΠ, το Εργαστήριο Αντισεισμικών Κατασκευών, με θέματα περί αντισεισμικών επεμβάσεων σε υφιστάμενες κατασκευές, με τους τρεις καθηγητές του Πολυτεχνείου τους κ.κ. Σπυράκο, Ψυχάρη και Μωράκη, εδώ στη Μυτιλήνη.
Ξεκινάμε ακόμη τα τριήμερα σεμινάρια για τον ενεργειακό σχεδιασμό και πιστοποίηση κτηρίων και θέλω να καλέσω όλους τους συναδέλφους να δηλώσουν συμμετοχή. Ας σημειώσω ότι εδώ, λόγω της επιδότησης απ’ το ΤΕΕ, το κόστος παρακολούθησης είναι 90 ευρώ, όταν τα αντίστοιχα της Αθήνας κοστίζουν 150 ευρώ. Είναι μεγάλης σημασίας και πρέπει να το παρακολουθήσουν ειδικά οι νέοι συνάδελφοι, γιατί θα μπει σε ισχύ ο ευρωπαϊκός σχετικός κανονισμός πολύ σύντομα.
Επίσης, στις 11 και 12 Ιουνίου, λίγο μετά τις ευρωεκλογές, θα γίνει το Πανελλήνιο Προσυνέδριο για την εξοικονόμηση ενέργειας σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά κτήρια.»
Σε σχέση με την προηγούμενη προεδρία σας, βλέπετε να έχει διαφοροποιηθεί το «κύρος» του ΤΕΕ, να μετράει περισσότερο η άποψή του;
«Πιστεύω ότι το περιφερειακό τμήμα στα 11 χρόνια της λειτουργίας του έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο και σήμερα έχει εδραιωθεί στη συνείδηση, και των πολιτών, και των μελών του, και μάλιστα πολλές φορές μάς ζητούν και παρεμβάσεις οι οποίες ξεφεύγουν απ’ τα όρια των αρμοδιοτήτων μας. Με σταθερότητα προωθούμε τους σκοπούς μας, που δεν είναι μόνο η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και η ανύψωση του κύρους των μηχανικών, αλλά και η διατήρηση του περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, της ανάπτυξης αυτού του τόπου και της αντιμετώπισης τόσων άλλων θεμάτων που απασχολούν τους νησιώτες του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σ’ αυτή την προσπάθεια και με τη βοήθεια των περίπου 1.000 μελών μας σε όλα τα νησιά, που μας καθιερώνει ως το μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα στο Βόρειο Αιγαίο, και ως Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε δημιουργικά στην πρόοδο των νησιών μας.»
Θα θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα το Νοέμβριο, ή έχετε προσωπικά βλέψεις για την αυτοδιοίκηση;
«Προσωπικά θα θέσω εκ νέου τις δυνάμεις μου στη διάθεση του ΤΕΕ και στις επόμενες εκλογές σε λίγους μήνες, στις 30 Νοεμβρίου.»