Με γερασμένο προσωπικό οι ΔΟΥ της Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Την ώρα που το ελληνικό κράτος θέλει με κάθε θυσία να αυξήσει τα φορολογικά του έσοδα, οι οικονομικές του υπηρεσίες στη Λέσβο βρίσκονται σε κατάσταση ημιδιάλυσης
Επτά μήνες μετά, δεν έχουν τοποθετηθεί νέοι προϊστάμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών

Την ώρα που το ελληνικό κράτος θέλει με κάθε θυσία να αυξήσει τα φορολογικά του έσοδα, οι οικονομικές του υπηρεσίες στη Λέσβο βρίσκονται σε κατάσταση ημιδιάλυσης, με προσωπικό που αντικειμενικά αδυνατεί να φέρει σε πέρας τους στόχους που θέτει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος σε οικονομική υπηρεσία του νησιού, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας έλεγε ότι επί επτά μήνες οι ΔΟΥ του νησιού στην ουσία δεν έχουν προϊσταμένους.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει ορίσει ακόμα νέους προϊσταμένους που να είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν για να μαζέψουν φόρους. Οι παλιοί προϊστάμενοι, από την άλλη μεριά, θεωρούν τους εαυτούς τους «μετέωρους», γι’ αυτό και όπως χαρακτηριστικά λέγεται δεν είναι διατεθειμένοι «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι νέοι προϊστάμενοι θα οριστούν όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Μέχρι σήμερα, όμως, ο σχετικός νόμος, αν και ψηφίστηκε, δεν εφαρμόστηκε. Άρα παραμένει άγνωστο πότε θα τοποθετηθούν οι νέοι προϊστάμενοι.

Χαρακτηριστική περίπτωση

Ίσως η χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή της ΔΟΥ Μυτιλήνης. Η προϊσταμένη της υπηρεσίας, κ. Αυγή Λουιζίδου - Βαθρακούλη, έχει κάνει αίτηση για να συνταξιοδοτηθεί, αλλά παραμένει στη θέση της μέχρι να ορισθεί ο νέος προϊστάμενος ή ο όποιος θα την αντικαταστήσει. Μέσα στη φετινή χρονιά πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν άλλα επτά στελέχη της ίδιας υπηρεσίας που έχουν συμπληρώσει τον ανώτερο χρόνο υπηρεσίας (δεν αναφερόμαστε δηλαδή σε περιπτώσεις που βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη).
Δε χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς πως όταν μια υπηρεσία διαθέτει τόσα στελέχη - που μετρούν λίγους μήνες για να βγουν στη σύνταξη -, είναι πρακτικά αδύνατο να κινείται με τους ρυθμούς που θέλει το υπουργείο Οικονομικών στην είσπραξη των εσόδων.
Το πρόβλημα λειτουργίας των τοπικών ΔΟΥ, ωστόσο, δεν εντοπίζεται μόνο στη διοίκησή τους. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι το προσωπικό που εργάζεται σε αυτές, σε ποσοστό 80% μετράει ήδη 30 χρόνια υπηρεσίας. «Ποιος από αυτούς τους υπαλλήλους θα δώσει τη μάχη για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους; Ιδιαίτερα τώρα που βλέπει οι αποδοχές του να μειώνονται κατά 700 με 800 ευρώ το μήνα;», μας έλεγε χθες συνδικαλιστής του κλάδου. Οι νεώτεροι υπάλληλοι στις οικονομικές υπηρεσίες της Λέσβου μετρούν 15 χρόνια υπηρεσίας. Δηλαδή οι τελευταίες προσλήψεις προσωπικού για τις ΔΟΥ της Λέσβου έγινα πριν μια 15ετία!

Χωρίς πτυχιούχους
Στη ΔΟΥ Μυτιλήνης θα έπρεπε να υπηρετούν 32 πτυχιούχοι υπάλληλοι, ωστόσο υπηρετούν μόλις 20. Από την άλλη μεριά, θα έπρεπε να υπάρχουν 17 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υπάρχουν 30! Εδώ, βέβαια, τίθεται το ερώτημα πώς ένας υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ελέγξει μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία κάνει τζίρο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ιδιαίτερα όταν στο λογιστήριο αυτής εργάζονται λογιστές με πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πολύ μεγάλη πείρα και φυσικά άριστη γνώση της φορολογικής νομοθεσίας.
Λογιστής της Μυτιλήνης μάς είπε ότι όλα αυτά τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Εκτιμά, όμως, ότι θα αντιμετωπισθούν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, όταν αυξηθεί ο όγκος των εργασιών που γίνονται ηλεκτρονικά, όπως είναι η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, η κατάθεση των δηλώσεων για το Φ.Π.Α. κ.λπ.. Ορισμένες εργασίες (π.χ. δηλώσεις Φ.Π.Α.) ήδη γίνονται μέσω υπολογιστή, αλλά μένουν πολλά να γίνουν ακόμα. Κι όπως συμβαίνει πάντα στη χώρα μας, η διαδικασία αργεί πολύ.

Ελλιπής στελέχωση
Ελλείψεις υπάρχουν και στη στελέχωση των υπηρεσιών. Γι’ αυτό τα συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων των ΔΟΥ εδώ και χρόνια έχουν καταγράψει τα προβλήματα και έχουν προτείνει λύσεις. Για παράδειγμα, έχουν ζητήσει να γίνει καινούργιο οργανόγραμμα, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες, ενώ έχουν ζητήσει να κλείσουν οι ΔΟΥ του Πλωμαρίου και της Μήθυμνας. Εάν - όπως υποστηρίζεται - το προσωπικό αυτών των ΔΟΥ μεταφερθεί στις υπηρεσίες της Μυτιλήνης και της Καλλονής, θα καλυφθούν κενά που υπάρχουν. Ας σημειωθεί ακόμα πως ενδεικτικό της ελλιπούς στελέχωσης που υπάρχει, είναι ότι οι άδειες του προσωπικού βγαίνουν κυριολεκτικά με το ζόρι.
Στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), από την εποχή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπήρχαν στελέχη που - όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνδικαλιστές του κλάδου - «επρόκειτο για στελέχη που πολιτικά προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και κρατούνταν σε μια ιδιότυπη ομηρία». Το παράδοξο είναι ότι επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, το ζήτημα δεν έχει λυθεί. Και σε αυτή την υπηρεσία δεν έχουν τοποθετηθεί νέοι προϊστάμενοι. Αυτό αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά το πότε ακριβώς δεν έχει προσδιοριστεί.
Η πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Μυρσίνη Κανλή, δήλωσε στο «Ε» ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, με νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως, μετονομάζεται σε ΣΔΟΕ, όπως ήταν το αρχικό όνομα της υπηρεσίας. «Το προσωπικό δε που εργάζεται σε αυτή σήμερα, είναι 35 άτομα, αλλά», όπως είπε η κ. Κανλή, «προβλέπεται να αυξηθεί.» Άγνωστο, όμως, είναι από πού θα προέλθουν οι επιπλέον υπάλληλοι τη στιγμή που έχει αποφασισθεί να μη γίνονται προσλήψεις.
nman@emprosnet.gr
 
Οφειλέτες στη Μυτιλήνη

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις οφειλετών από τη Μυτιλήνη που χρωστούν μεγάλα ποσά. Η προϊσταμένη της υπηρεσίας, κ. Λουιζίδου - Βαθρακούλη, δε θέλησε να μας πόσοι είναι και τι ποσά χρωστάνε. Άφησε, όμως, να καταλάβουμε ότι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού οι μεγαλοοφειλέτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν χρεωκοπήσει. Ένας από τους λόγους που δεν έχουμε μεγαλοοφειλέτες στη Λέσβο οφείλεται στο μικρό μέγεθος των τοπικών επιχειρήσεων.
Αντιθέτως, υπάρχουν αρκετοί οφειλέτες με μικρά ποσά. Η ΔΟΥ της Μυτιλήνης έγκαιρα τους είχε ενημερώσει και είχε προχωρήσει σε ρυθμίσεις.
Ποιοι πληρώνουν τις οφειλές; Εκείνοι που χρωστούν μικρά ποσά και έχουν τη δυνατότητα, μετά από ρύθμιση, να πληρώνουν τη μηνιαία δόση που τους αναλογεί.
Απ’ την άλλη μεριά, οι οφειλέτες που έχουν μεγάλα χρέη, καλούνται να πληρώσουν μεγάλες δόσεις. Αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δυσβάσταχτο βάρος. Μία λύση, κατά την άποψη της κ. Λουιζίδου - Βαθρακούλη, θα ήταν να γίνονται ρυθμίσεις με περισσότερες δόσεις, ώστε το ποσό της μηνιαίας καταβολής να είναι μικρό προκειμένου να μπορούν να το πληρώσουν.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey