Μέρες πολιτισμού και περιβάλλοντος

01/07/2012 - 05:56
Άλλος ένας σύλλογος, αυτός των Βρισαγωτών της Αθήνας, ολοκλήρωσε πριν από μερικές ημέρες τις δραστηριότητες του στη γενέτειρα, που δεν θα μπορούσαν να μην στεφθούν με επιτυχία.
Άλλος ένας σύλλογος ολοκλήρωσε πριν από μερικές ημέρες τις δραστηριότητες του στη γενέτειρα, που δεν θα μπορούσαν να μην στεφθούν με επιτυχία. Ο Σύλλογος Βρισαγωτών της Αθήνας, είναι γνωστό πως συγκαταλέγεται στα πιο δραστήρια και παραγωγικά σωματεία στην πρωτεύουσα, γι’αυτό άλλωστε με μεγάλη χαρά περιμένουμε κάθε φορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του κατά τη χειμερινή περίοδο, το οποίο κι όπου να’ναι μάλιστα θα καταφθάσει στα χέρια μας. Επί του παρόντος, ας δούμε πώς πέρασαν οι Βρισαγώτες το καλοκαίρι τους στο νησί μαζί με τους συμπατριώτες τους.
Έτσι λοιπόν η Πολιτιστική Εβδομάδα στη Βρίσα είχε φέτος πολλά νέα στοιχεία που έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στις εκδηλώσεις, εμβαθύνονας παράλληλα τη σχέση του σωματείου τόσο με τους ξενιτεμένους Βρισαγώτες όσο και με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού.

Για το περιβάλλον

Από ό,τι πληροφορηθήκαμε στην εξόρμηση για την καθαριότητα, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου, έλαβαν μέρος πολλά μικρά παιδιά ευαισθητοποιημένα από το σχολείο τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τζόκεϋ με το σήμα της Λέσβου και των Βατερών που τους χάρισε ο Σύλλογος, κυκλοφόρησαν ευρέως, στολίζοντας τα χαριτωμένα κεφαλάκια τους. Φυσικά στον καθαρισμό της παραλίας των Βατερών έλαβαν μέρος και οι μεγαλύτεροι, που έπειτα από αρκετές ώρες - γιατί η συγκεκριμένη παραλία είναι και μερικά χιλιόμετρα για να μην ξεχνιόμαστε - είχαν ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης στα πρόσωπά τους, διαπιστώνοντας πόσο ευεργετικό ήταν το έργο και οι προσπάθειες τους στην πανέμορφη αυτή παραλία. Στο μεταξύ δύο μέρες νωρίτερα, 9 Αυγούστου δηλαδή, οι Βρισαγώτες με πολύ μεγάλη χαρά έκαναν τα εγκαίνια της περιπατητικής διαδρομής «Βατερά - Αλμυροπόταμος - Παλαιόπυργος - Βρίσα». Η συμμετοχή μεγάλη και η διαδρομή καθόλου μικρή παρακαλώ, 5,5 χιλιόμετρα μέσα από υγροβιότοπους, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και γραφικά εξωκλήσια.

Όλοι μια μεγάλη αγκαλιά...

Οι εκδηλώσεις φυσικά δεν σταμάτησαν στα παραπάνω, έχουμε πολλά ακόμη να σας πούμε από τη δράση των Βρισαγωτών στο νησί. Για παράδειγμα για την κεντρική εκδήλωση που έγινε στις 13 Αυγούστου, στην πλατεία του χωριού, στον Πλάτανο. Μα τι αντάμωμα ήταν αυτό, οι «ξενιτεμένοι» της Αθήνας, και του εξωτερικού, μία μεγάλη αγκαλιά με τους ντόπιους που μόνο συγκίνηση μπορούσε να μεταδώσει. Και αφού είπαν τα νέα τους στη συνέχεια το έριξαν στο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η μουσική κομπανία που φέτος προερχόταν από την Αγιάσο έδωσε ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα στη μουσικοχορευτική εκδήλωση και κράτησε αμείωτο το κέφι των γλετζέδων ως τα ξημερώματα.


Παρά τη ζέστη σημειώθηκε πολύ μεγάλη συμμετοχή στην περιπατητική διαδρομή «Βατερά - Αλμυροπόταμος - Παλαιόπυργος - Βρίσα» (πάνω),  ενώ οι Βρισαγώτες της Αθήνας φρόντισαν για τη σήμανση κι άλλης διαδρομής, όπως και του υγροβιότοπου στο Λειμωνάρι

Βραβεύσεις
Όμως, η πιο συγκινητική εκδήλωση του Συλλόγου ήταν η βράβευση των μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου καθώς και των αποφοίτων του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου στα πλαίσια της απονομής του βραβείου «Ευαγγέλου και Παναγιώτη Σιγιώργη», στον πρώτο επιτυχόντα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η βράβευση των μαθητών απετέλεσε μια ηθική δικαίωση για τα παιδιά της Βρίσας που κρατούν ζωντανή την παράδοση της εξαιρετικής επίδοσης στα γράμματα εδώ και ένα αιώνα. Η προσέλευση των παιδιών, των γονιών τους και πολλών συγχωριανών που κατέκλυσαν την αίθουσα της Αγροτολέσχης Βρίσας εγκαινίασε μια νέα σχέση του Συλλόγου Βρισαγωτών με τη νεολαία της Βρίσας και ευρύτερα με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού. Μάλιστα στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο εξαίρετος επιστήμων και λειτουργός της εκπαίδευσης, Δ/ντής του Λυκείου Πολιχνίτου Στρατής Νικέλης, ο οποίος μίλησε για την ηθική σημασία της βράβευσης από τον Σύλλογο των μαθητών, που αποτελεί μια αναγνώριση - έξω από τη σχολική Κοινότητα - εκ μέρους της ευρύτερης κοινωνίας της προσπάθειας που καταβάλλουν οι μαθητές.


Από τη βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους

Και για το περιβάλλον!

Μία στιγμή γιατί δεν τελειώσαμε, σας το γράψαμε και νωρίτερα, οι Βρισαγώτες φέτος έκαναν πολλά στο χωριό. Έτσι λοιπόν φρόντισαν και για τη σήμανση του υγροβιοτόπου στο Λειμωνάρι και της περιπατητικής διαδρομής Λειμωνάρι - Αλμυροπόταμος - Παλαιόπυργος - Βρίσα που ολοκληρώθηκε με την προσωπική εργασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τι ακριβώς έκαναν; Τοποθέτησαν χρήσιμες πινακίδες, σήματα κατεύθυνσης και ενδείξεις χιλιομετρικών αποστάσεων. Αυτό όπως ήταν αναμενόμενο απέσπασε τα θετικότερα σχόλια από τους ξένους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι όπως είναι γνωστό έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για τους υγροβιοτόπους και τις περιπατητικές διαδρομές γενικότερα. Μάλιστα  τυπώθηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια για την πανίδα, τη χλωρίδα, την ορνιθοπανίδα, για τις χελώνες και τις πεταλούδες που κατακλύζουν τον υγροβιότοπο με την ευγενή  χορηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. Τέλος όπως ενημερωθήκαμε πρόκειται να τυπωθεί σχετικό ενημερωτικό υλικό, δηλαδή φυλλάδια με στοιχεία πανίδας και χλωρίδας, που θα δοθεί στα ξενοδοχεία και στους φορείς της περιοχής Βρίσας - Βατερών. Όλα τα παραπάνω λοιπόν έκαναν οι Βρισαγώτες στη γενέτειρα που σταδιακά επιστρέφουν στη βάση τους, στην Αθήνα για να προγραμματίσουν τις εκδηλώσεις της χειμερινής περιόδου που αναμένεται να έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οφείλουμε να πούμε πως είναι ένα από τα οργανωμένα σωματεία στην πρωτεύουσα, που οι εκδηλώσεις τους έχουν ουσία και περιεχόμενο, δηλαδή δεν γίνονται απλά για να γίνονται, όπως θα λέγαμε σε απλή γλώσσα, αλλά έχουν κάτι να αφήσουν στους παρευρισκόμενους, μυνήματα και προβληματισμό για το περιβάλλον, την κοινωνία, την παράδοση και ένα σωρό άλλο. Καλό και παραγωγικό χειμώνα λοιπόν, καλή αντάμωση στην Αθήνα!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey