«Ή συμμορφώνονται με το νόμο ή φεύγουν…»

01/07/2012 - 05:56
Σκληραίνουν τη στάση τους με ελέγχους και μέτρα, προκειμένου να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τσιγγάνων σε κεντρικά σημεία στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και στην παραβατική συμπεριφορά που εκδηλώνουν κάποιοι απ’ αυτούς.
Ευρεία σύσκεψη χθες, για το ζήτημα των τσιγγάνων και των προβλημάτων που δημιουργούν στην πόλη. Αποφασίστηκε η λήψη αυστηρών μέτρων από τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών

Σκληραίνουν τη στάση τους με ελέγχους και μέτρα, προκειμένου να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τσιγγάνων σε κεντρικά σημεία στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και στην παραβατική συμπεριφορά που εκδηλώνουν κάποιοι απ’ αυτούς. Αυτό αποφάσισαν χθες το πρωί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο, εκπρόσωποι συναρμόδιων φορέων. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και απαιτείται συνεχής έλεγχος και πρόστιμα στους παραβάτες προκειμένου να αποθαρρυνθούν να εγκαθίστανται όπου θέλουν.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή μεταξύ του εργοστασίου του Καλαμάρη και του εργοστασίου της ΔΕΗ, όπου έχει δημιουργηθεί ένας υποτυπώδης καταυλισμός τσιγγάνων με ανθρώπους να ζουν σε άθλιες συνθήκες, μετατρέποντας την περιοχή σε χωματερή, απασχολεί έντονα τους τοπικούς φορείς. Το θέμα είχε παρουσιάσει πριν από λίγες ημέρες το «Ε», ενώ έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες που δέχεται ο Δήμος και οι αρμόδιοι φορείς από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αντιδρούν για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν οι τσιγγάνοι στην περιοχή.
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει ν’ αναλάβει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης του ώστε να γίνει αντιληπτό στους τσιγγάνους ότι ή θα πρέπει να εναρμονιστούν με τους κανόνες μιας οργανωμένης κοινωνίας ή θα πρέπει να φύγουν» δήλωσε στο «Ε» μετά το τέλος της σύσκεψης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός.



«Να εφαρμοστούν οι νόμοι»

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Αστυνομικού Διευθυντή Λέσβου, Δημήτρη Κουρσουμπά, ο οποίος τόνισε ότι παρά τις συστάσεις που τους έχουν γίνει άπειρες φορές από την Αστυνομία, οι τσιγγάνοι δεν συνετίζονται και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά η εφαρμογή του νόμου.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να εφαρμόσουμε το νόμο. Ό,τι προβλέπεται για κάθε πολίτη, προβλέπεται και για εκείνους, οι οποίοι όμως μονίμως καταστρατηγούν τους νόμους. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση, είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι. Υπάρχουν πρόστιμα για παράνομη κατασκήνωση, δεν μπορεί ο καθένας να κατασκηνώνει όπου θέλει. Παραβιάζουν συστηματικά τον ΚΟΚ με τα μέσα που κυκλοφορούν, πετάνε σκουπίδια, πρέπει να πληρώσουν και εκείνοι», τόνισε ο κ. Κουρσουμπάς.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε περιστατικά κλοπών που έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Μυτιλήνης και τις καταγγελίες κατοίκων. «Κλέβουν συστηματικά. Κλέβουν σιδερικά, σωλήνες, καλώδια και ό,τι άλλο υλικό βρουν», είπε χαρακτηριστικά.
Από σήμερα κιόλας αναμένεται να συγκροτηθούν μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από Αστυνομία, Λιμενικό και Δημοτική Αστυνομία, τα οποία και θα πραγματοποιήσουν ελέγχους. Στη σύσκεψη συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ, όπου και υπογραμμίστηκε ότι χρειάζεται να γίνεται έλεγχος τιμολογίων και παραστατικών σε τσιγγάνους που έρχονται στο νησί, για να πουλήσουν διάφορα είδη, για τα οποία δεν έχουν νόμιμα έγγραφα. Όπως ειπώθηκε, θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι από το Λιμενικό Σώμα κατά την είσοδό τους στο νησί.

Αναζήτηση νέου οικοπέδου
Στην ίδια σύσκεψη, έγινε λόγος και για τους τσιγγάνους οι οποίοι είναι  μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και εδώ και χρόνια περιφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο, αφού στον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Παγανή, δεν υπάρχει χώρος για άλλες οικογένειες. Ανάμεσα σ’ αυτούς, είναι και η οικογένεια με τα δυο ανάπηρα αγόρια που έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα και πρέπει να βρεθεί λύση με την εγκατάστασή της σε χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Στην κατεύθυνση αυτή έπεσε και πάλι στο τραπέζι, η πρόταση για εξεύρεση ενός νέου οικοπέδου, όπου θα υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για την εγκατάσταση των οικογενειών αυτών.
Οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, συμφώνησαν να επαναλαμβάνουν τις συναντήσεις προκειμένου να διαπιστώνουν την πορεία εφαρμογής των όσων συζητούνται, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επόμενη συνάντηση θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος πρότεινε να συγκροτηθεί μια διαρκής επιτροπή με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμοδίων φορέων, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το ζήτημα των τσιγγάνων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey