Στα δύσκολα μονοπάτια της πληροφορικής συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο μαθητής της Β΄ τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης Γιάννης Τρούμπης.
Στα δύσκολα μονοπάτια της πληροφορικής συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο μαθητής της Β΄ τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης Γιάννης Τρούμπης. Ο οποίος φέτος έχει βάλει πλώρη για τον τελικό του 22ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Ήδη ο Γιάννης είναι μεταξύ των 75 διακριθέντων στην πρώτη φάση του Διαγωνισμού, ενώ χθες, με τη λήξη του διαγωνιστικού μέρους της β΄ φάσης, ευελπιστεί ότι έχει καταφέρει να μετρήσει σωστά «πόσο δάσος θα καεί», λύνοντας με επιτυχία το αντίστοιχο και περίπλοκο πρόβλημα που κλήθηκε να απαντήσει και να πάει στον τελικό.
Σε αντίθεση με τους μαθητικούς διαγωνισμούς άλλων θετικών επιστημών, ο Ετήσιος Διαγωνισμός Πληροφορικής συγκεντρώνει συμμετοχές από ελάχιστους μαθητές, μια και η ενασχόληση με τις γλώσσες του προγραμματισμού, με τους αλγόριθμους, απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις, που συνήθως δεν έχουν και δε θέλουν να αποκτήσουν οι έφηβοι. Πέρυσι ο Γιάννης Τρούμπης είχε αναφέρει, όταν και πάλι με επιτυχία είχε περάσει την πρώτη φάση του Διαγωνισμού, ότι η πληροφορική αποτελεί για αυτόν ένα καλό χόμπυ. Και σταμάτησε τις δύο προηγούμενες φορές, πριν τη β΄ φάση, διότι δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις μαθηματικών για να υποστηρίξει την προσπάθειά του, ούτε θέλησε να ζητήσει βοήθεια.
Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, κι όπως είπε ο Γιάννης Τρούμπης χθες το μεσημέρι: «νομίζω πως δε συμμετέχω μόνο για να τεστάρω τις γνώσεις μου στην πληροφορική όπως τις δύο προηγούμενες φορές, αλλά και γιατί βλέπω πιο σοβαρά, ακόμη και ως επαγγελματική επιλογή, τον τομέα της πληροφορικής».
Προβλήματα
Η α΄ φάση του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, όπως μας εξήγησε ο Γιάννης, αφορούσε στο αυτοκίνητο και το υδρογόνο και ζητούσε απ’ τους μαθητές να ταξινομήσουν τα μέρη του μηχανισμού ενός οχήματος βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων. Το θέμα-πρόβλημα έλυσαν 75 μαθητές, οι οποίοι και κλήθηκαν έως τις 15 Μαρτίου να λύσουν το δεύτερο πρόβλημα. Επρόκειτο για έναν τρισδιάστατο πίνακα με εναλλαγή περιοχών δάσους και βράχων, σε ένα σημείο του οποίου ξεκινούσε φωτιά. Η απάντηση αφορούσε στο ερώτημα πόσο δάσος θα καεί κι όπως ανέφερε ο Γιάννης, «ευελπιστώ ότι η λύση που έδωσα είναι η σωστή και θα με οδηγήσει στον τελικό. Παρ’ ότι το πρόβλημα δεν ήταν εύκολο, το χαρακτηρίζω βατό και πιστεύω πως το αντιμετώπισα όπως έπρεπε.».
Στην τελική φάση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου - αναμένεται τα αποτελέσματα της β΄ φάσης να ανακοινωθούν το αργότερο σε δύο βδομάδες - θα μπορέσουν να συμμετάσχουν το ανώτερο έως 40 μαθητές ή και λιγότεροι, απ’ τους οποίους ανάλογα με τα αποτελέσματα θα συγκροτηθεί η εθνική ομάδα πληροφορικής που θα εκπροσωπήσει τη χώρα σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.
«Μέχρι πρότινος», είπε ο Γιάννης, «ενδιαφερόμουν για άλλου είδους σπουδές. Όμως τώρα σκέφτομαι και επαγγελματικά την πληροφορική, είτε επιλέγοντας κάποιο τμήμα του Πολυτεχνείου, είτε του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και αναφέρομαι για παράδειγμα στο Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων της Σάμου».
Ο Γιάννης Τρούμπης, που ιεραρχεί ως πρώτη του προτεραιότητα τα σχολικά μαθήματα, δηλώνει πως ασχολείται με την αδυναμία του την πληροφορική κυρίως τα Σαββατοκύριακα, αν και προσπαθεί να κρατάει κι ελεύθερο χρόνο για τα άλλα του ενδιαφέροντα. Όσο για το ενδιαφέρον της πληροφορικής, δε γνωρίζει συμμαθητές του απ’ το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης ή άλλα σχολεία του νησιού που να ασχολούνται όπως και αυτός. Το Σχολείο ενημερώθηκε, όπως μας είπε ο διευθυντής του, Νίκος Αναγνωστόπουλος, απ’ την ιστοσελίδα του Διαγωνισμού, στην οποία και αναρτήθηκαν τα ονόματα των 75 επιτυχόντων της α΄ φάσης.