Αποχωρεί «αναβαθμιζόμενος» για το «Γιώργος Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη, ο Παύλος Παπαδόπουλος. Νέος διοικητής αναλαμβάνει στο Βοστάνειο ο Δημήτρης Κατσιφαράκης, ενώ υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου Λήμνου, μένει η Καίτη Τσούνη.
Σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας και του Νομού Λέσβου φέρνουν οι κυβερνητικές επιλογές για το ΕΣΥ. Η αναδιάταξη των νοσοκομείων επηρέασε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, φέρνοντας σημαντικές ανατροπές και αλλαγή σκυτάλης στις επιτελικές θέσεις των νοσοκομείων. Νέος διοικητής στο Βοστάνειο αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κατσιφαράκης, ενώ ο μέχρι χθες διοικητής, Παύλος Παπαδόπουλος, «αναβαθμιζόμενος» μετατίθεται στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Γιώργος Γεννηματάς». Οι σημαντικότερες, όμως, αλλαγές καταγράφονται στο Νοσοκομείο Λήμνου, που συγχωνεύεται με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η μέχρι χθες διοικήτρια του Νοσοκομείου, Κατίνα Τσούνη, αναλαμβάνει τη θέση της υποδιοικήτριας, ενώ η διοίκηση θα ασκείται πλέον από το διοικητικό συμβούλιο που θα εδρεύει στη Μυτιλήνη, και το νέο διοικητή.
Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, είναι γραμματέας Ευρώπης στη Διεθνή Οργάνωση Τεχνολόγων Ακτινολόγων και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων. Εργάζεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο και είναι ο συντονιστής της Επιτροπής Ποιότητας του Νοσοκομείου.
Στήριγμα το ΕΣΥ
Γνώστης των ζητημάτων και προβλημάτων του Νοσοκομείου, ο κ. Κατσιφαράκης, όπως δήλωσε στο «Ε», έρχεται στη Μυτιλήνη «με διάθεση εργασίας και με την πρόθεση να προάγουμε το εθνικό σύστημα υγείας όσο μπορούμε περισσότερο σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας. Ο λαός προσβλέπει αυτές τις δύσκολες ώρες στο ΕΣΥ, το έχει ανάγκη και το έχει και στήριγμα. Τα δημόσια νοσοκομεία ανταποκρίνονται και η έννοια της πολιτικής ηγεσίας και των διοικήσεων είναι να αυξήσουν τις προσδοκίες και την ανταπόκριση του κοινού. Θα έρθω, θα συναντηθώ και θα μιλήσω με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο και τους φορείς του νησιού.».
Ο νέος διοικητής, ενημερωμένος για την εικόνα που παρουσιάζει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και κυρίως για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Η νέα πτέρυγα θα προχωρήσει άμεσα. Ήδη η προηγούμενη διοίκηση έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, ώστε το έργο να υλοποιηθεί σύμφωνα και με τις επιθυμίες της πολιτικής ηγεσίας.»
«Νιώθω Μυτιληνιός»
«Δε φεύγω ούτε μετακομίζω, αλλά μετατίθεμαι σε άλλη υπηρεσία, γιατί νιώθω πλέον Μυτιληνιός. Απέκτησα σημαντικούς φίλους και θα επιστρέψω σύντομα στο νησί», δηλώνει μιλώντας στο «Ε» ο Παύλος Παπαδόπουλος, ο οποίος, μετά και την αναβάθμισή του, αποχωρεί ως διοικητής στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γιώργος Γεννηματάς».
Ο μέχρι χθες διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης λίγο πριν φύγει από τη Μυτιλήνη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε., όπου θα αναφερθεί αναλυτικά στις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την υλοποίηση σημαντικών έργων στο Νοσοκομείο, όπως αυτό της κατασκευής της νέας πτέρυγας, καθώς και για θέματα λειτουργίας. «Δουλέψαμε πολύ εγώ και οι συνεργάτες μου και πιστεύω ότι μπήκε μια τάξη στο Νοσοκομείο. Ο κόσμος έδειξε εμπιστοσύνη στο Νοσοκομείο και για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο έργο που θα αφήσω. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω τα έργα να βρίσκονται στο τελικό στάδιο, καθώς όλα τα έχουμε προγραμματίσει και δουλέψαμε πολύ γι’ αυτά», δήλωσε στο «Ε» φανερά συγκινημένος ο κ. Παπαδόπουλος.
Από χθες το πρωί στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου επικρατούσε το αδιαχώρητο. Στενοί συνεργάτες και φίλοι του διοικητή έσπευσαν να τον συγχαρούν για τα νέα του καθήκοντα, ενώ ο ίδιος δήλωνε συγκινημένος που θα αποχωρούσε από τη Μυτιλήνη.
Αντιδράσεις
Στη Λήμνο, η κ. Τσούνη από τη θέση της υποδιοικήτριας του Νοσοκομείου, ήδη από χθες ξεκίνησε τη συνεργασία με το νέο διοικητή του Βοστάνειου. «Περιμένουμε τις νέες διατάξεις και εγκυκλίους από το Υπουργείο Υγείας και θα ενημερωθούμε για τα όσα αφορούν στη νέα μεταρρύθμιση. Πρόκειται για σημαντικές αλλαγές και είμαστε σε συνεχείς επαφές και συνεργασίες, για να προχωρήσουμε σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα. Αύριο θα συναντηθούμε με τον υπουργό Υγείας, όπου και θα ενημερωθούμε», δήλωσε χθες στο «Ε» η κ. Τσούνη.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συγχώνευση του Νοσοκομείου Λήμνου με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Λήμνου, Γιάννης Κοντολάμπαδος, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για σημαντική υποβάθμιση για το Νοσοκομείου της Λήμνου, η οποία - όπως ανέφερε - θα αρχίσει από τα οικονομικά, «με σημαντική μείωσή τους και θα συνεχιστεί στο θέμα της μείωσης των κρεβατιών. Εκεί μιλάμε για πραγματική υποβάθμιση, καθώς η μείωση των κρεβατιών μάς βρίσκει οριακά με τον αριθμό του προσωπικού, καθώς δε θα μπορούμε να εξυπηρετούμε τους ασθενείς και δε θα υπάρχουν περισσότερες ειδικότητες γιατρών. Το σημαντικότερο, όμως, για μας είναι ότι θα χάσουμε την εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, και έτσι θα σταματήσει ν’ ακούγεται η φωνή μας.».
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις και του προέδρου της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου, Δημήτρη Σταυρόπουλου, ο οποίος τόνισε: «Η συγχώνευση είναι αχρείαστη και θα δε μπορέσει να λειτουργήσει και να αποδώσει για το συμφέρον του Νοσοκομείου, των ασθενών και των εργαζομένων. Αναμένουμε τα διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις για να δούμε πώς θα λειτουργήσει η συγχώνευση.»
Καλή θητεία και στα πιο δύσκολα…
Τον Παύλο Παπαδόπουλο τον γνώρισα ως προϊστάμενο, όταν ανέλαβε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το 2003, περίοδο που δούλευα στην Περιφέρεια έχοντας την ευθύνη του Γραφείου Τύπου. Όταν ήρθε στη Μυτιλήνη, είχε ήδη διατελέσει περιφερειάρχης Ηπείρου, ενώ είχε προηγηθεί και η αυτοδιοικητική του δράση ως νομάρχη, εκεί στα δύσκολα, στη βόρεια Ελλάδα. Τότε που με μοναδική ικανότητα «συνταίριαξε» αρμονικά, με ξεχωριστή μαεστρία, το ελληνικό με το μουσουλμανικό στοιχείο. Και ήταν γνωστό πόσο εκτιμήθηκε και απ’ τους ντόπιους, και απ’ την Αθήνα (άκουγες δημοσιογράφους απ’ τα «Νέα» να μιλούν με τα καλύτερα λόγια), η προσφορά του απ’ αυτήν τη θητεία του.
Στα πολλά ταξίδια στα υπόλοιπα νησιά, όποτε δινόταν ευκαιρία σε μένα και στους άλλους συνεργάτες του μετέφερε εικόνες απ’ τους Πομάκους, απ’ τη ζωή στην πατρίδα του, απ’ την Καβάλα και τη Δράμα, αλλά και απ’ τα Γιάννενα, στα οποία είχε ζήσει ως διορισμένος περιφερειάρχης. Δεν αργήσαμε όλοι μας, απ’ αυτές τις περιγραφές, αλλά κυρίως απ’ την καθημερινή συμπεριφορά του, να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, να διαμορφώσουμε άποψη για το ποιόν του, για τις αρετές και τα κουσούρια του, για τα θετικά και τα αρνητικά του χαρακτήρα του. Κι υπήρξαν και πολλές αφορμές για να τον μάθουμε γρήγορα.
Δε θα ξεχάσω μια φορά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κι ενώ γυρνούσαμε από τη Σάμο για τη Μυτιλήνη, μαζί με στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, συναντήσαμε ένα μητροπολίτη συντοπίτη του, δε θυμάμαι ποιον, να περιμένει την πτήση του. Αμέσως έτρεξε να τον προλάβει, έσκυψε για να τον χειροφιλήσει ζητώντας την ευχή του κι επέστρεψε στην ομήγυρη εξηγώντας τι καλός χριστιανός είναι και πόσο βοηθά το ποίμνιό του. Λίγο αργότερα, πέρασε ένας βουλευτής τής Ν.Δ., Παπαδόπουλος κι αυτός, απ’ τα μέρη του, ο οποίος κι έσπευσε, αν και της αντιπολίτευσης, να μας δηλώσει ότι το Βόρειο Αιγαίο είναι τυχερό που έχει τον Παύλο.
Λίγο καιρό μετά, έφυγε απ’ τη Μυτιλήνη, γύρισε στη δουλειά του ως γεωλόγος και χαθήκαμε, αν και δεν πέρασαν γιορτές που να μην τηλεφωνήσει για τα «χρόνια πολλά», για ανταλλαγή ενημέρωσης. «Τι κάνετε εκεί στη Λέσβο;», «Πώς πάνε οι σπουδές των δύο αγαπημένων σου κοριτσιών;», «Τι γίνεται στη Νομαρχιακή;», και άλλα τέτοια.
Έτσι, όταν τοποθετήθηκε διοικητής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ένιωσα ανακούφιση που δεν κάλυπτα τον τομέα της υγείας. Γιατί πώς να καλύψεις ένα χώρο όταν έχεις αποκρυσταλλωμένη και ξεκάθαρη άποψη για τον επικεφαλής του από προηγούμενη συνεργασία, πώς να ασκήσεις κριτική όταν σε συνδέει φιλική σχέση και μάλιστα στηριγμένη στην εκτίμηση προς αυτόν;
Χθες, μαθαίνοντας για την αναβάθμισή του, στενοχωρήθηκα που φεύγει - αχρείαστο να ’ναι, αλλά είναι ανθρώπινο και θεμιτό να θέλει κανείς να γνωρίζει το διοικητή του Νοσοκομείου -, αλλά ταυτοχρόνως χάρηκα και με το παραπάνω για την αναγνώριση της οποίας έτυχε. Για την αναγνώριση, εκτός όλων των άλλων του προσόντων, αυτών που κατά κύριο λόγο τον διακρίνουν, της καλοσύνης και του φιλότιμου.
Ο Παύλος Παπαδόπουλος είναι μεταξύ των ξένων που αγάπησαν το νησί και κόπιασαν να του προσφέρουν, και απ’ τις δύο θέσεις ευθύνης που ανέλαβε. Κι ως κατευόδιο ενός καλού ανθρώπου, που έβαλε το δικό του λιθαράκι προσφοράς - «τώρα που ένας κύκλος κλείνει», όπως θα έλεγε κι ο ίδιος -, μία και μόνη ευχή: Καλή θητεία και στα πιο δύσκολα και μεγάλα εκεί στη Θεσσαλονίκη, κύριε Γενικέ.
Μαρίνα Πολλάτου