Έναν καθημερινό αγώνα δρόμου δίνει μια 42χρονη μητέρα έξι παιδιών, η Ε.Κ., για να ζήσει μοναχή την οικογένειά της και ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του εννιάχρονου γιου της με 500 ευρώ περίπου το μήνα.
Έναν καθημερινό αγώνα δρόμου δίνει μια 42χρονη μητέρα έξι παιδιών, η Ε.Κ., για να ζήσει μοναχή την οικογένειά της και ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του εννιάχρονου γιου της. Σε ένα μικρό διαμέρισμα στις προσφυγικές κατοικίες της Χρυσομαλλούσας, αυτή η οικογένεια ζει με τα 420 ευρώ του επιδόματος πρόνοιας και το επίδομα της πολύτεκνης μητέρας που λαμβάνει και είναι μόλις 73 ευρώ. Το ένα μόνο από τα μεγαλύτερα παιδιά εργάζεται, ενώ η μητέρα αναγκάζεται να μείνει στο σπίτι λόγω των συχνών προβλημάτων υγείας του εννιάχρονου παιδιού της, του Νίκου.
Ο Νίκος είναι γύρω στα 60 κιλά και έχει ύψος 1,39. Παρ’ ότι το σωματικό του βάρος δε διαφέρει δυστυχώς από το υπέρβαρο που έχουν πολλά παιδιά της ηλικίας του, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που κάνουν επιτακτική την ανάγκη να χάσει κιλά. Πριν από λίγες ημέρες η μητέρα τον πήγε Νοσοκομείο, αφού παραπονιόταν για έντονους πονοκεφάλους, ζαλάδες, ενώ εμφάνισε και υψηλή πίεση 13,7. Το παιδί εμφανίζει επίσης διαταραχές ύπνου με επεισόδια άπνοιας, ενώ οι υπερτροφικές αμυγδαλές του δημιουργούν συχνά αμυγδαλίτιδες και λαρυγγίτιδες προκαλώντας του αναπνευστικά προβλήματα.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου που το εξέτασαν συνέστησαν να χάσει αμέσως κιλά, να κάνει εξέταση μελέτης ύπνου σε νοσοκομείο της Αθήνας και να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών. Όπως μάλιστα μας είπε η μητέρα, της είπαν ότι αν δε χάσει βάρος και δε γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για τις διαταραχές ύπνου, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν να το χειρουργήσουν.
Το παιδί ήδη παρακολουθείται από διαιτολόγο-διατροφολόγο, ενώ η μητέρα κάνει προσπάθειες να κλείσει ραντεβού με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» για το πρόβλημα των διαταραχών στον ύπνο, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα υποβληθεί και σε επέμβαση για τις αμυγδαλές.
«Με έδιωξαν…»
Χωρίς να έχει βοήθεια από πουθενά, η γυναίκα παλεύει μόνη της να ξεπεράσει τις δυσκολίες. «Δούλευα σαν καθαρίστρια στο Νοσοκομείο και όταν αρρώστησε η μεγάλη κόρη μου και χρειάστηκε να πάμε στην Αθήνα για επέμβαση, με έδιωξαν από τη δουλειά επειδή έλειψα 20 ημέρες τότε. Δεν έχω δουλειά από τότε, γιατί έχω να φροντίζω και το παιδί με τα προβλήματα που έχει τώρα. Ποιος θα με πάρει για δουλειά όταν κάθε τόσο πρέπει να βρίσκομαι δίπλα στο παιδί που αρρωσταίνει;», μας λέει η Ε.Κ..
Το μεγαλύτερο από τα παιδιά της, η 24χρονη κόρη της, εργάζεται σε ένα κατάστημα, ενώ τα υπόλοιπα μεγαλύτερα παιδιά της είναι χωρίς δουλειά. Εκτός από τον εννιάχρονο, η μικρότερη της οικογένειας είναι ένα κοριτσάκι 3,5 ετών, που και εκείνη έχει ανάγκη φροντίδας.
Απανωτά χτυπήματα
Η μοίρα έχει πολλές φορές δείξει το άσχημο πρόσωπό της στην οικογένεια της 42χρονης Ε.Κ.. Μέλος και εκείνη πολύτεκνης οικογένειας, έχει χάσει τα δυο από τα εφτά αδέλφια της. Ο ένας πέθανε από καρκίνο σε ηλικία μόλις 21 ετών και ο δεύτερος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 32 ετών. Τα χτυπήματα δε σταμάτησαν εκεί. Η γυναίκα ενός από τ’ αδέλφια της έφυγε από τη ζωή από πνευμονία, ενώ κυοφορούσε το πρώτο παιδί της. Η υπόθεση της γυναίκας αυτής έχει κάνει το γύρο της χώρας. «Δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε τα μαύρα και κάποια νέα συμφορά μάς χτυπάει», μας λέει χαρακτηριστικά.
Παρά τις καθημερινές δυσκολίες που βιώνει καθώς μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, αφού έχει χωρίσει εδώ και χρόνια, δεν παραπονιέται. «Δεν έχω πάει να χτυπήσω πόρτες, προσπαθώ όπως μπορώ να τα φέρνω βόλτα. Αφού έχουμε αυτό το σπίτι που μας έδωσε η Πρόνοια και ζούμε, λέω δόξα τω Θεώ», λέει η ίδια.
Η Ενορία της Χρυσομαλλούσας της προσφέρει μια φορά το μήνα φαγητό για τα παιδιά, ενώ η ίδια - όπως τονίζει - δεν έχει ζητήσει βοήθεια από πουθενά.
Χαρά Κουτρολού: «Φαινόμενο της εποχής μας η παιδική παχυσαρκία»
Η διαιτολόγος Χαρά Κουτρολού, η οποία παρακολουθεί τον εννιάχρονο, είπε στο «Ε» για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. «Δυστυχώς η παιδική παχυσαρκία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που συναντάμε πολλές φορές σε μικρά παιδιά, όμως εκείνο που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι που αρχίζουν τα παχύσαρκα παιδιά ν’ αντιμετωπίζουν προβλήματα ενηλίκων, όπως είναι η αυξημένη πίεση και η άπνοια. Αν από τόσο μικρή ηλικία κουβαλούν αυτά τα προβλήματα, τι θα γίνει όταν θα φθάσουν 30 χρονών; Επιπλέον, και η απώλεια βάρους σε αυτή την ηλικία είναι κάτι που χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή, για να μην επηρεάσει την ανάπτυξή του.»