Ξανά και ξανά για το «Σάρλιτζα» και τη μαρίνα!

01/07/2012 - 05:56
Με ενάμιση μήνα καθυστέρηση και σε συνέχεια των δεσμεύσεων που έδωσε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης διοργάνωσε χθες σύσκεψη για δύο θέματα μείζονος σημασίας για το νησί, τη μαρίνα Μυτιλήνης και το «Σάρλιτζα».
Με ενάμιση μήνα καθυστέρηση και σε συνέχεια των δεσμεύσεων που έδωσε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης διοργάνωσε χθες σύσκεψη για δύο θέματα μείζονος σημασίας για το νησί, τη μαρίνα Μυτιλήνης και το «Σάρλιτζα». Για τη μαρίνα, ο κ. Μαρκόπουλος επανέλαβε ότι θα ανοίξει φέτος με φορέα εκμετάλλευσης τον ΕΟΤ, ενώ για την ανεκμετάλλευτη περιουσία της Θερμής, τα ιαματικά λουτρά, δήλωσε πως ό,τι κι αν γίνει θα αξιοποιηθούν, ακόμη κι αν χρειαστεί «να αγοράσει το υπουργείο το “Σάρλιτζα” απ’ το ΤΣΑΥ». Πάντως, αύριο Τετάρτη, για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του υπουργό Πολιτισμού.

Απολύτως καμμία ενέργεια δεν έγινε μέχρι και χθες απ’ το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι δεσμεύσεις που έδωσε ο υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, στις 25 Μαρτίου, να αρχίσουν να υλοποιούνται. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός είχε δηλώσει ενώπιον των τοπικών φορέων, σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Λέσβου, πως θα λειτουργήσει από φέτος το καλοκαίρι η μαρίνα Μυτιλήνης. Ο κ. Μαρκόπουλος, και πριν την επίσκεψή του στη Λέσβο, όπου και εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου, είχε δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης. Τελικά, και με δεδομένη τη διανυόμενη περίοδο οικονομικής ύφεσης, είχε αναφέρει πως δύσκολα θα υπάρξει μειοδότης σε σχετικό διαγωνισμό ανάθεσης της μαρίνας, γι’ αυτό και κρίνει σκόπιμο την ευθύνη λειτουργίας της να αναλάβει για δύο χρόνια ο ΕΟΤ, καθώς - όπως είχε αναφέρει - «διαθέτει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να τη λειτουργήσει. Μετά από δυο χρόνια, αφού φανούν τα αποτελέσματα λειτουργίας της, θα προχωρήσει το υπουργείο στη δημοπράτηση για να δοθεί σε ιδιώτες, αφού δε θεωρώ ιδανική λύση να συνεχίσει να τη λειτουργεί ο ΕΟΤ. Το κράτος δεν μπορεί να παίζει το ρόλο του επιχειρηματία.».

Μόλις χθες…
Παρ’ ότι όμως ο υπουργός είχε τόσο ξεκάθαρη θέση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη μαρίνα Μυτιλήνης, μόλις χθες, κι ενώπιον του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Γιαννέλλη, σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του, κάλεσε τον πρόεδρο του ΕΟΤ, Γιάννη Κοφίνη, στον οποίο κι ανέθεσε το θέμα. Άλλωστε, όπως μας μετέφερε ο κ. Γιαννέλλης, η εκμετάλλευση της μαρίνας Μυτιλήνης απ’ τον ΕΟΤ θα απασχολήσει το διοικητικό του συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη 20 Μαΐου, με τη ρητή κατεύθυνση του υπουργού «να ανοίξει τώρα η μαρίνα».
Mέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή, απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες τουριστικών λιμένων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ, μας παρέπεμψαν στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (μέχρι και το 2004 «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα»), αφού όπως μας ανέφεραν οι τεχνικές υπηρεσίες είναι αρμόδιες για την κατασκευή των μαρίνων κι όχι για την εκμετάλλευσή τους. Και στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. όμως, την ανώνυμη εταιρεία που διαχειρίζεται και αξιοποιεί τη δημόσια τουριστική περιουσία κυριότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, όπως η μαρίνα Μυτιλήνης, δε γνώριζαν τίποτε για την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης μαρίνας.



Σαν… νέος υπουργός

Η ίδια άγνοια για το μέλλον του έργου και τις προθέσεις του υπουργού - κι ήταν αναμενόμενο, αφού μόλις χθες δόθηκε η εντολή του κ. Μαρκόπουλου - επικρατούσε και στο δήμο Μυτιλήνης, που ουδέποτε έπαψε να ενδιαφέρεται να αναλάβει τη μαρίνα, σύμφωνα με το πρότυπο του δήμου της Κω. «Ο υπουργός - μας είπε ο αντιδήμαρχος Παντελής Πατερέλλης - συμπεριφέρθηκε χαρακτηριστικότατα σα νέος υπουργός. Μόλις έφυγε και έπεσε στα προβλήματα, ξέχασε, όπως και οι προηγούμενοι, το θέμα της μαρίνας. Όπως το ξέχασε η Φάνη Πετραλιά, όπως το ξέχασε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που προηγήθηκαν του κ. Μαρκόπουλου, δικαιώνοντάς μας στα όσα εξ αρχής ως δημοτική αρχή λέγαμε. Αν δε λειτουργήσει η μαρίνα, τώρα, η περιοχή πολύ γρήγορα θα μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, θα καταστραφεί.»

Εμπόδια ανυπέρβλητα
Πρώτο θέμα όμως της χθεσινής σύσκεψης - που αρχικά είχε προγραμματιστεί την προηγούμενη βδομάδα - υπό τον κ. Μαρκόπουλο, ήταν αυτό της αξιοποίησης του «Σάρλιτζα», θέμα που επίσης είχε απασχολήσει τον υπουργό κατά προτεραιότητα κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο. Τότε ο υπουργός είχε δεσμευτεί με την επιστροφή του στην Αθήνα να καλέσει σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο γραφείο του, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την αξιοποίηση του «Σάρλιτζα», αφού η επένδυση που χρόνια τώρα προγραμματίζει το ΤΣΑΥ, στην κυριότητα του οποίου και είναι το παλιό ξενοδοχείο της Θερμής, σκοντάφτει σε ανυπέρβλητα εμπόδια.
«Είχαμε - ανέφερε ο κ. Γιαννέλλης λίγο μετά τη λήξη της σύσκεψης στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, χθες το μεσημέρι - μια άκρως ενδιαφέρουσα και πιστεύω γόνιμη δίωρη συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί το “Σάρλιτζα”.» Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΣΑΥ, Βασίλης Σωτηρακόπουλος, όπως και ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), Αργύρης Ζαφειρόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννέλλη, επανεξετάστηκαν τα όσα είχαν συζητηθεί και στη σύσκεψη στη Μυτιλήνη, όπως και τα στοιχεία που είχαν δοθεί απ’ τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολο Βαλτά, κι εκ νέου παρουσίασε ο κ. Σωτηρακόπουλος. «Όπως και ο πρόεδρος του Ταμείου ανέφερε στη συνάντηση», είπε ο κ. Γιαννέλλης, «θα πρέπει να διατεθούν ακόμη 1,3 εκατ. ευρώ και να γίνουν δεκαετείς περίπου ανασκαφές για να λυθεί το θέμα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, και ταυτόχρονα να υπάρξει κι αύξηση του συντελεστή δόμησης, προκειμένου το ΤΣΑΥ να μπορεί να επενδύσει στην έκταση που επιθυμεί για να κάνει μια βιώσιμη επένδυση.»
Τα επιμέρους ζητήματα με την Αρχαιολογία θα τα εξετάσει ο κ. Μαρκόπουλος σε συνάντηση που θα έχει αύριο με τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, ενώ την Πέμπτη, για το ίδιο θέμα, με τον υπουργό Πολιτισμού έχει ζητήσει και θα έχει συνάντηση και ο κ. Γιαννέλλης. Σε ό,τι αφορά στο συντελεστή δόμησης θα έχει εκ νέου επαφές με το ΥΠΕΧΩΔΕ η διοίκηση του ΤΣΑΥ.

«Θα το αγοράσουμε!!!»
«Μέσα στη βδομάδα - συνέχισε ο βουλευτής Ν. Λέσβου - αποφασίστηκε ο πρόεδρος του ΤΣΑΥ να στείλει επιστολές στο δήμαρχο Θερμής, Δημήτρη Καμενή, ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρησης απ’ το δήμο της πίσω έκτασης, καθώς και μία επιστολή προς το νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, για το εάν μπορούν να βοηθήσουν το ΤΣΑΥ οι νομαρχιακές υπηρεσίες. Πάντως, ο υπουργός ανέφερε ότι αν τα εμπόδια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απ’ το ΤΣΑΥ που έχει στην ιδιοκτησία του το “Σάρλιτζα”, υπάρχει και η λύση να γίνει μικρότερη επένδυση απ’ το ίδιο το υπουργείο που θα αγοράσει το ακίνητο.»
Η διαπίστωση, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννέλλης, ότι τα ιαματικά νερά της Θερμής είναι τα καλύτερα της Ευρώπης για κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις, «ήταν εκείνη που έκανε τον υπουργό να δηλώσει πως αν δεν υπάρχει άλλη λύση, θα αγοραστεί το “Σάρλιτζα” απ’ το κράτος για να αξιοποιηθεί. Προς το παρόν θα περιμένουμε τι θα αποδώσει κι ο νέος γύρος των επαφών. Απ’ την πλευρά μου, είναι αυτονόητο πως θα συνεχίσω την άσκηση πίεσης για την αξιοποίηση του “Σάρλιτζα”, είτε παραμείνει στο ΤΣΑΥ, είτε αγοραστεί απ’ το Δημόσιο.».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey