Επείγοντα περιστατικά με παιδιά που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, ήταν το «σενάριο» εκπαιδευτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΚ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή ιατρών από όλες ειδικότητες που έχουν σχέση με το αντικείμενο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
Επείγοντα περιστατικά με παιδιά που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, ήταν το «σενάριο» εκπαιδευτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο ΚΕΚ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή ιατρών από όλες ειδικότητες που έχουν σχέση με το αντικείμενο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Το σεμινάριο οργανώθηκε σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία APLS, που ειδικεύεται στην επείγουσα ιατρική σε παιδιά και στο πλαίσιό του εκπαιδεύτηκαν συνολικά 48 γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν παιδίατροι, χειρουργοί, γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου και διεξήχθη ταυτόχρονα σε όλες τις αίθουσες του ΚΕΚ, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία πέρα από τη θεωρητική ενημέρωση να πάρουν μέρος και σε ασκήσεις παροχής βοήθειας στην πράξη. Η εκπαίδευση είχε και βιωματικό χαρακτήρα, με εικονικά σενάρια άρρωστων παιδιών σε συνθήκες εξομοίωσης.
Ο πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας APLS, Κώστας Κατσαμούλος, αναισθησιολόγος - εντατικολόγος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο χώρο των ΚΕΚ τόνισε ότι μέσα από τα σεμινάρια αυτά, που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, στόχος είναι «να εγκατασταθεί μια κοινή γλώσσα στα στελέχη όλων των βαθμίδων υγείας. Να μάθουν οι γιατροί να μιλάνε την “ίδια γλώσσα” όταν το παιδί στη Μυτιλήνη κινδυνεύει και να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που θ’ αντιμετωπιζόταν αν μεταφερόταν σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο της χώρας.».
Σεμινάρια και αλλού…
Από το 2001 η APLS έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια υποστήριξης της ζωής σε διάφορες περιοχές της χώρας και έχουν πάρει τη διαπίστευση διάσωσης 35.000 γιατροί και νοσηλευτές.
«Δημιουργούμε μέσα από την εκπαίδευση αυτή, μια δεξαμενή, έναν πυρήνα ανθρώπων που μπορεί να δώσει βασικές πρώτες βοήθειες τη στιγμή που κρίνεται η ζωή ενός παιδιού», τόνισε ο κ. Κατσαμούλος.
Ο παιδοχειρουργός και μέλος του Δ.Σ. της APLS Hellas κ. Αρσένιος Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έκανε κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί μέχρι τώρα, αφού ανέλαβε τα έξοδα της εκπαίδευσης, κάτι που μέχρι στιγμής καλύπτουν οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι.
«Είναι πολύ σημαντικό για μας το γεγονός ότι επαναλειτουργούν πλέον τα ΚΕΚ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύουμε συνεχώς το προσωπικό μας για να μπορεί να παρέχει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς. Αν δεν επιμορφωθεί το προσωπικό σε συγκεκριμένα αντικείμενα, δεν εκπληρώνεται ο στόχος της υψηλής ποιότητας στις υπηρεσίες προς τους ασθενείς μας», υπογράμμισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός.
Ο ίδιος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή του προσωπικού του Νοσοκομείου στο συγκεκριμένο σεμινάριο, τόνισε ακόμη ότι θ’ ακολουθήσουν και άλλα σεμινάρια και για ενήλικους ασθενείς, όμως δόθηκε προτεραιότητα σε αυτήν τη φάση στα παιδιά. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στόχος της διοίκησης είναι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του ΚΕΚ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, γι’ αυτό και στο νέο Οργανισμό του ιδρύματος θα προβλεφθούν θέσεις και για την επαρκή στελέχωσή του.