«Ν’ ανησυχούν Αστυνομία, Λιμενικό, Νομαρχία»

01/07/2012 - 05:56
«Η κοινωνία της Μυτιλήνης που μας φιλοξενεί όλες αυτές τις ημέρες δεν έχει ν’ ανησυχεί για τίποτα. Ν’ ανησυχούν οι Αστυνομία, το Λιμενικό η νομαρχία.
«Η κοινωνία της Μυτιλήνης που μας φιλοξενεί όλες αυτές τις ημέρες δεν έχει ν’ ανησυχεί για τίποτα. Ν’ ανησυχούν οι Αστυνομία, το Λιμενικό η νομαρχία και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο θέμα των προσφύγων.» Με αυτήν τη φράση εκπρόσωποι οργανώσεων που συμμετέχουν στη διοργάνωση του αντιρατσιστικού κάμπινγκ «No Border» ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους αναφορικά με τη διαμαρτυρία τους.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην πλατεία Σαπφούς το απόγευμα της Τρίτης, τονίστηκε πολλές φορές από τους επικεφαλής πέντε συλλογικοτήτων υπέρ των προσφύγων ότι δε μιλούν εξ ονόματος όλων των συμμετεχόντων στο κάμπινγκ, γιατί υπάρχουν άλλοι που διαφωνούν με την προβολή των θέσεών τους μέσω των μέσων ενημέρωσης.
Ο Νίκος Γιαννόπουλος από το «Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων» είπε ότι είναι πρόκληση αλλά και τιμή να βρίσκεται στη Μυτιλήνη για ένα ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι το πρόβλημα των προσφύγων. «Ο κόσμος δεν ξενιτεύεται ούτε για τουρισμό ούτε για να πλουτίσει. Ο πόλεμος οδηγεί το πιο ζωντανό νεανικό δυναμικό ενός τόπου στο δρόμο της ξενιτιάς και έρχονται και οι Αρχές και ζητάνε τα ρέστα από τα θύματα αυτών των πολιτικών που προκαλούν τους πολέμους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιαννόπουλος είπε σε άλλο σημείο ότι προσβάλλει την παράδοση και τον πολιτισμό της Λέσβου το Κέντρο Κράτησης που λειτουργεί στην Παγανή, με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί, και κάλεσε και την τοπική κοινωνία να τους συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν. «Ζητάμε από την κοινωνία της Μυτιλήνης και της Λέσβου να σταθεί δίπλα μας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να καταργηθεί το Κέντρο Κράτησης της Παγανής», ανέφερε.

«Θα σεβαστούμε την πόλη και τους πολίτες»
Από την άλλη μεριά, ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχει μια καχυποψία από πλευράς πολιτών απέναντι σε όλο αυτό το «σκηνικό» που έχει διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες στην πόλη, με την ευκαιρία του κάμπινγκ. «Επειδή δεν είμαστε από τη Λέσβο μπορεί να υπάρχει μια καχυποψία, να μας βλέπει ο κόσμος και να λέει “τι είναι τούτοι εδώ και τι ήρθαν να κάνουν”. Σεβόμαστε την τοπική κοινωνία. Ν’ ανησυχεί το Λιμενικό η Αστυνομία και η νομαρχία, να μην ανησυχεί η πόλη, οι πολίτες τα κτήρια, τα μνημεία. Αντίπαλός μας είναι κάθε Αρχή που έχει ένα κομμάτι ευθύνης στο θέμα των μεταναστών», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Γιαννόπουλος.
Ο ίδιος συμπλήρωσε, μετά από σχετικό ερώτημα σε άλλο σημείο, ότι είναι εύλογη η επιφύλαξη και η προκατάληψη σε μια μικρή κοινωνία όπως της Μυτιλήνης, που δεν έχει βιώσει στο παρελθόν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις με την παρουσία εκατοντάδων ακτιβιστών στον τόπο τους. Από την άλλη μεριά, όμως, είπε ότι υπάρχει και μια σκοπιμότητα για την καλλιέργεια και την ενίσχυση της τρομολαγνείας από τις Αρχές. «Είναι φοβίες που θα έπρεπε ήδη να είχαν φύγει. Κάναμε καθετί όλες αυτές τις ημέρες για να μην καλλιεργήσουμε αυτές τις φοβίες. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν είμαστε ακτιβιστές και δε θα κάνουμε τις ενέργειες που χρειάζεται για να εκφράσουμε την αντίδρασή μας. Δε στρεφόμαστε όμως σε καμμιά περίπτωση κατά της κοινωνίας. Αντίπαλός μας είναι τα συστήματα που διαχειρίζονται το θέμα των προσφύγων. Ο κόσμος μπορεί να μην είναι εξοικειωμένος με τέτοιες κινητοποιήσεις και συμπεριφορές, εμείς όμως διαβεβαιώνουμε πως ό,τι και να κάνουμε, θα σεβαστούμε μέχρι και την τελευταία πέτρα της πόλης που μας φιλοξενεί.»

Τα προβλήματα που βιώνουν οι πρόσφυγες

Στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν επίσης και μίλησαν ο Γερμανός Berndt Kasparek από την οργάνωση «Καραβάνι για τους πρόσφυγες και μετανάστες» του Μονάχου, ο Νίκος Γκλαρνέτατζης από την «Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης», ο Κώστας Ηλίας από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών - Κίνηση Βόλου, ο Τσουκλής Δημήτρης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων Χίου και η Τουρκάλα Cavidan Soykan από την Οργάνωση «Αλληλεγγύη Προσφύγων Σμύρνης». Όλοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία με τις επαναπροωθήσεις, και σημείωσαν ότι η Λέσβος είναι και αυτή ένα σημείο στα ευρωπαϊκά σύνορα όπου συμβαίνουν τέτοιου είδους ενέργειες σε βάρος των προσφύγων. «Όταν υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ως παράνομους τους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν τα μέσα για να μπορέσουν να ζήσουν και ν’ αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, τότε παράξενοι είναι όλοι αυτοί που θεωρούν τους ανθρώπους λαθραίους και όχι εμείς», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Γκλαρνέτατζης. Και συμπλήρωσε: «Ήρθαμε εδώ για να διατρανώσουμε το αυτονόητο. Να απελάσουμε το ρατσισμό από τις κοινωνίες μας.» Η Τουρκάλα Cavidan Soykan αναφέρθηκε από την πλευρά της στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Σμύρνη με τη γραφειοκρατία οι πρόσφυγες που θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου. «Η διαδικασία είναι μακροχρόνια και κρατάει σε πολιτική ομηρεία του πρόσφυγες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey