Πρωτοπόρος επιστήμονας για το 2009 στην Αμερική αναδείχθηκε ένας Αντισσαίος, ο Μανώλης Καμβυσέλλης ή Κέλλης, που τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση μαζί με άλλους 84 νέους επιστήμονες από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για το ερευνητικό του έργο.
Πρωτοπόρος επιστήμονας για το 2009 στην Αμερική αναδείχθηκε ένας Αντισσαίος, ο Μανώλης Καμβυσέλλης ή Κέλλης, που πριν από λίγο καιρό τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση μαζί με άλλους 84 νέους επιστήμονες από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για το ερευνητικό του έργο. Τη μεγάλη διάκριση του νεαρού επιστήμονα που διαπρέπει στο παγκόσμιας ακτινοβολίας Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το γνωστό Massachusetts Institute of Technology ή MIT, στον τομέα της Βιοπληροφορικής, χαιρέτισαν με δικαιολογημένη περηφάνεια οι Αντισσαίοι της Αθήνας. Συγχαρητήρια επιστολή, επίσης, του έστειλε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για την πατρίδα μας και τον απανταχού ελληνισμό η ξεχωριστή αυτή διάκριση.
Ο Μανώλης Καμβυσέλλης ήταν ένας από τους 85 τιμωμένους από τον Μπαράκ Ομπάμα επιστήμονες με το βραβείο PECASE (Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers). Με την ομάδα του στο ΜΙΤ εργάζεται για την περαιτέρω κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος με την υπολογιστική ανάλυση λειτουργικών και συγκριτικών δεδομένων γονιδιωματικής. Το βραβείο PECASE αποτελεί την ύψιστη τιμή που απονέμει το αμερικανικό κράτος στους νέους εκείνους επιστήμονες που βρίσκονται στην αρχή της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας. Μέσω αυτού, αποδεικνύεται η βούληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για έμφαση στην ανάδειξη εξαιρετικών επιστημόνων και μηχανικών, ικανών να συμβάλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Το βραβείο, που θεσμοθετήθηκε από τον Πρόεδρο Κλίντον το 1996, συντονίζεται από το Γραφείο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου των ΗΠΑ. Δέκα ομοσπονδιακά υπουργεία και οργανισμοί συνεργάζονται σε ετήσια βάση για να ορίσουν τους πιο άξιους επιστήμονες και μηχανικούς. Οι τιμώμενοι επιλέγονται για την πρωτοποριακή έρευνά τους στις πρώτες γραμμές της επιστήμης και της τεχνολογίας και για την υπηρεσία τους στη γνώση και την κοινωνία. Μαζί με την προεδρική τιμή, λαμβάνουν επίσης και επιχορηγήσεις για την έρευνά τους για ένα διάστημα έως πέντε ετών.
Στο Βιβλίο Γκίνες
Ο Μανώλης Καμβυσέλλης σπούδασε στο Τμήμα Electrical Engineering & Computer Science τού MIT, όπου τώρα διδάσκει Βιοπληροφορική ως επίκουρος καθηγητής. Με την εργασία του που στηρίζεται σε ειδικές τεχνικές πληροφορικής ανάλυσης, συγκρίνει το ανθρώπινο γονιδίωμα με τα γονιδιώματα άλλων θηλαστικών, με στόχο να βρει τα εξελικτικά αποτυπώματα, ή αλλιώς τα κοινά χαρακτηριστικά των ειδών, αλλά και το πώς εξελίχθηκε το DNA τους, προκαλώντας και τις διαφορές μεταξύ των έμβιων ειδών.
Όπως ο ίδιος λέει, η έρευνά του θα δώσει στην ιατρική κοινότητα νέα στοιχεία για την πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών.
Ο δρ. Μανώλης Κέλλης ήταν ο μοναδικός Ελληνοαμερικανός ερευνητής μεταξύ των 85 τιμωμένων του Προέδρου Ομπάμα και αν όχι ο νεώτερος, τουλάχιστον ένας από τους νεώτερους.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε μιλώντας σε ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, «το βραβείο αυτό, αν και δεν είναι το πρώτο, εν τούτοις αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι προέρχεται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και συνοδεύεται από μια δωρεά ύψους ενάμισι εκατομμυρίου δολλαρίων, τα οποία θα διατεθούν για τη συνέχιση των ερευνών του στο ΜΙΤ».
Ο Μανώλης Καμβυσέλλης με τη σύζυγό του, τους γονείς του και καθηγητές του, λίγο μετά τη βράβευσή του
«Ο πρόεδρος Ομπάμα», είπε ο Μανώλης Καμβυσέλλης, «μας συνεχάρη για τα επιτεύγματα και μας υπενθύμισε ότι το βραβείο απονέμεται όχι γι’ αυτά που έχουμε κάνει, αλλά γι’ αυτά που πρόκειται να κάνουμε. Άρα δεν πρόκειται περί μιας απλής τιμής και αναγνώρισης, αλλά για ένα κίνητρο και για μια παρότρυνση να κάνουμε κάτι καλύτερο και να ανοίξουμε νέους δρόμους στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.»
Ας σημειωθεί ότι ο νεαρός επιστήμονας τα τελευταία έξι χρόνια έχει αποσπάσει πολλά βραβεία. Η περίπτωσή του, βέβαια, δεν είναι άγνωστη. Αυτός, αλλά και τα αδέλφια του, Μαρία και Παναγιώτης, έγιναν γνωστοί στα τέλη της δεκαετίας τού 1990 όταν μπήκαν στο Βιβλίο Γκίνες για την εισαγωγή τους σε ένα απ’ τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το ΜΙΤ.
Παιδιά του Γιάννη Καμβυσέλλη απ’ την Άντισσα και της Άννας, πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα αντίστοιχα, μετακόμισαν με τους γονείς τους στη Γαλλία, ενώ σπούδασαν με τους γονείς τους να ξεπουλούν τους κόπους όλης τους της ζωής. Σήμερα τα αδέλφια από την Άντισσα εργάζονται ο Μανώλης στο ΜΙΤ, ο Παναγιώτης στην Google, ενώ η Μαρία κάνει τη διατριβή της για ένα διδακτορικό στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
Οι γονείς «ησυχάζουν» περήφανοι πια, μένοντας μόνιμα στη Σαρωνίδα, ενώ τους επισκέπτονται συχνά τα τρία αδέλφια, ειδικά τα καλοκαίρια. «Από τα καλοκαίρια και το σπίτι μας στη θάλασσα έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Θυμάμαι ακόμη κάθε βότσαλο στην παραλία και κάθε βράχο στον πυθμένα της θάλασσας που συχνά εξερευνούσα», λέει ο Μανώλης.
Την ώρα της βράβευσης. Ο Μανώλης Καμβυσέλλης (δεύτερος) και δίπλα του ο Carl Wieman, ο οποίος είχε βραβευτεί το 1995 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής
Καμάρι της Λέσβου
Ο θείος του Μανώλη Καμβυσέλλη και συνεργάτης του «Ε», Γιώργος Καμβυσέλλης, ιδιαίτερα συγκινημένος, όπως και όλοι οι Αντισσαίοι για τη διάκριση, μας ανέφερε ότι παρ’ ότι δε σπούδασε Βιολογία ο Μανώλης, όπως ο αείμνηστος και πρόσφατα αποβιώσας αδελφός του κ. Καμβυσέλλη, πανεπιστημιακός καθηγητής Βιολογίας Μιχάλης Καμβυσέλλης, «ασχολήθηκε ως ειδικός της πληροφορικής με παρεμφερές με του θείου του αντικείμενο».
Τη διάκριση του Μανώλη ανέδειξε στο τελευταίο της φύλλο η «Ηχώ της Άντισσας», αφού όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντισσαίων της Αθήνας, Σταύρος Σφιχτέλλης, «η βράβευσή του αποτελεί ύψιστη τιμή, καταρχάς για τον ίδιο αλλά και για όλη την οικογένειά του, όπως βεβαίως και για την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Άντισσα, και όλη τη Λέσβο, όλη την Ελλάδα».
Ο 33χρονος ομογενής καθηγητής Μανώλης Καμβυσέλλης μπήκε στο Λευκό Οίκο, προκειμένου να παραλάβει από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το βραβείο PECASE, έχοντας στο πλευρό του τους γονείς του Γιάννη και Άννα και τη σύζυγό του Φωτεινή
Όταν θέλει ο Έλληνας…
Συγχαρητήρια επιστολή στο Μανώλη Καμβυσέλλη απέστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια για τη μεγάλη επιτυχία να τιμηθεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Barack Obama, με το βραβείο PECASE 2009. «Ως Έλληνας, στο άκουσμα αυτής της είδησης, ένιωσα μεγάλη υπερηφάνεια, καθώς στο πρόσωπό σας τιμάται η πατρίδα μας και ο απανταχού της Γης Ελληνισμός. Είμαι βέβαιος ότι η ύψιστη αυτή προσωπική σας διάκριση αποτελεί την καλύτερη αναγνώριση για όλους τους κόπους και τις θυσίες σας για την επιστήμη και αποδεικνύει περίτρανα ότι, όταν εμείς οι Έλληνες αγαπάμε πραγματικά κάτι, δουλεύουμε συστηματικά και μεθοδικά και αφιερωνόμαστε σε αυτό, τότε μπορούμε να μεγαλουργήσουμε», τόνιζε μεταξύ άλλων ο κ. Πάγκαλος.