Παρουσιάστηκαν οι «κάτοικοι του δάσους»

01/07/2012 - 05:56
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, η τρίτη διάλεξη των «Γιορτών της Γης 2011», στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Με επιτυχία η τρίτη διάλεξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για τα απολιθώματα ζώων της περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, η τρίτη διάλεξη των «Γιορτών της Γης 2011», στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Με θέμα «Νέα ευρήματα ζώων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» και ομιλήτρια τη γεωλόγο και παλαιοντολόγο Κατερίνα Βασιλειάδου, οι παραβρισκόμενοι γνώρισαν τα είδη που πρόσφατη έρευνα του Μουσείου, έδειξε πως υπήρχαν στην περιοχή. Λόγω, μάλιστα, του μεγάλου ενδιαφέροντος, η εκδήλωση θα επαναληφθεί αύριο Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 6 το απόγευμα.


Η παρουσίαση που έγινε, αφορούσε τα πρώτα ανακοινώσιμα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης ερευνητικής δραστηριότητας του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους στον τομέα των μικροθηλαστικών, που περιλαμβάνει τη μελέτη απολιθωμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή βόρεια της Άντισσας, μέσα στα πετρώματα της μεγάλης λίμνης που υπήρχε τότε. Ανάμεσα σε όσα παρουσιάστηκαν, ήταν μικροσκοπικά, απολιθωμένα απομεινάρια από σαλιγκάρια και λιμναία ψάρια, αλιγάτορες, χάμστερ, τυφλοπόντικες και εντομοφάγα θηλαστικά, όπως νυχτερίδες.
Η σημασία των συγκεκριμένων ευρημάτων είναι μεγάλη, αφενός λόγω του ότι είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζονται απολιθώματα αλιγάτορα στην Ελλάδα, αφετέρου λόγω του ότι φάνηκε πως η ηλικία τους (19 εκατομμύρια έτη πριν), ταυτίζεται με αυτήν του Απολιθωμένου Δάσους.
«Μπορούμε έτσι να αποδείξουμε, πως αυτά τα ζώα ήταν ουσιαστικά οι κάτοικοι του Απολιθωμένου Δάσους και έχουμε πλέον την εικόνα, ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος», είπε στο «Ε» η κ. Βασιλειάδου. «Με τη μελέτη των απολιθωμάτων, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το υποτροπικό κλίμα της περιοχής, η ύπαρξη των ψαριών και του αλιγάτορα αποδεικνύουν την ύπαρξη της μόνιμης μεγάλης λίμνης στην περιοχή και τα ευρήματα μπορούν να μας βοηθήσουν και στη μελέτη της εξέλιξης των ζώων στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν πολλά απολιθώματα ζώων αυτής της ηλικίας». 

Μεγάλη η συμμετοχή
Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 70 επισκέπτες, που ήρθαν ακόμη και από τις γειτονικές περιοχές της Ερεσού και της Άντισσας και έμαθαν για τη βιοποικιλότητα που υπήρχε στην περιοχή της λίμνης στη βορειοδυτική Λέσβο. Οι συμμετέχοντες είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα νέα ευρήματα με στερεοσκόπια, που έδιναν τη δυνατότητα για πλήρη παρατήρηση των δοντιών και των χαρακτηριστικών των οστών των ζώων. Όπως τονίζει ο Διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, το πιο σημαντικό όσον αφορά στην παρουσίαση, είναι πως για πρώτη φορά ευρήματα τέτοιου είδους εκτίθενται στο κοινό, τόσο μέσα από τα ειδικά ταμπλό, όσο και μέσα από τα στερεοσκόπια, που κάνουν πιο κατανοητή τη σημασία τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey