Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα το πρόγραμμα «Άι-Στράτης - “Πράσινο” Νησί», με όλα όσα προβλέπονται να υλοποιηθούν στο νησί, τα οποία περιλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση που εγκρίθηκε στις 4 Ιουλίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα το πρόγραμμα «Άι-Στράτης - “Πράσινο” Νησί», με όλα όσα προβλέπονται να υλοποιηθούν στο νησί, τα οποία περιλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση που εγκρίθηκε στις 4 Ιουλίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έτσι άμεσα ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου θα προχωρήσει στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το φορέα υλοποίησης, που είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο θα προχωρήσει στην κατάθεση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικής επίπτωσης για έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το τεχνικό δελτίο του έργου προς τη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Τα πρώτα έργα και οι παρεμβάσεις αναμένεται να υλοποιηθούν στο νησί στις αρχές της νέας χρονιάς, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το επόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει ολοκληρωμένο ένα μεγάλο μέρος του έργου, που θα είναι και επιδείξιμο.
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθούν δράσεις ώστε να υπάρχει αυτάρκεια ενέργειας 100% από ανανεώσιμες πηγές. Ο σχεδιασμός προβλέπει τα κτήρια να φωτίζονται με φωτοβολταϊκά, να θερμαίνονται με τηλεθέρμανση και να ψύχονται με τηλεψύξη, ενώ όση ενέργεια απαιτείται για τη λειτουργία τους θα παράγεται από ανεμογεννήτριες και τα αυτοκίνητα θα κινούνται με μπαταρίες ηλιακής ενέργειας και υδρογόνο. Ο Άι-Στράτης προβλέπεται να γίνει έτσι το πρώτο μη διασυνδεδεμένο νησί-υπόδειγμα σε όλη την Ευρώπη.
Τι θα γίνει
Σ’ ό,τι αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος, περιλαμβάνονται συγκεκριμένα έργα που αφορούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος 600 - 800 κιλοβάτ και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 150 έως 250 κιλοβάτ. Επίσης σύστημα διαχείρισης απορριπτόμενης ενέργειας, που θα περιλαμβάνει κεντρικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές 6.000 κιλοβάτ, δύο μονάδες αναστροφής ενέργειας και μία μονάδα παραγωγής υδρογόνου συν μία μονάδα αποθήκευσης υδρογόνου. Ακόμη, δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη από 75 κιλοβάτ το ένα.
Προβλέπονται, επιπλέον, παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας σε δημόσια κτήρια, καθώς και έργα ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου, καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού. Στο νησί θα εγκατασταθούν για το σκοπό αυτό σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από φωτοβολταϊκά και υδρογόνο. Ο σταθμός αυτός θα είναι και ο πρώτος που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα σε δεύτερη φάση προβλέπει αυτόνομες εφαρμογές παροχής ενέργειας, βασισμένες σε φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίμου, σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς και υδροπονικά θερμοκήπια βιολογικής γεωργίας, αλιείας και κτηνοτροφίας.
Η πρώτη μελέτη του προγράμματος εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από τους καθηγητές Νικήτα Νικητάκο, Θόδωρο Λίλα και το μηχανικό Αθανάσιο Βατίστα.
Εντατικά…
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, τόνισε: «Τώρα εργαζόμαστε εντατικά για να καλύψουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και δράσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να έχουμε καταθέσει πλήρη φάκελο του έργου στη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Έχουμε άριστη συνεργασία με το ΚΑΠΕ και με το γραφείο του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη και πιστεύουμε ότι θα είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.»
Σύμφωνα με το δήμαρχο, το επόμενο καλοκαίρι «θα υπάρχει ένα επιδείξιμο έργο και θα έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος του συνολικού προγράμματος».