Μια σημαντική πρόταση συνεργασίας με το γεωπάρκο «Νίντζε» της Κίνας δέχτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατόπιν επίσκεψης 12μελους αντιπροσωπείας του κινεζικού γεωπάρκου στο πλαίσιο του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων.
Μια σημαντική πρόταση συνεργασίας με το γεωπάρκο «Νίντζε» της Κίνας δέχτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατόπιν επίσκεψης 12μελους αντιπροσωπείας του κινεζικού γεωπάρκου στο πλαίσιο του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο πριν από δύο εβδομάδες.
Όπως τόνισε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, δήμαρχος-κυβερνήτης της Επαρχίας Φουζάν, όπου βρίσκεται το κινεζικό γεωπάρκο, Λιάο Τσιαοζίν, η επίσκεψή τους αυτή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είχε σκοπό την απόκτηση εμπειριών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το εδώ γεωπάρκο, που για τους Κινέζους επιστήμονες θεωρείται πρότυπο. Άλλωστε, το γεωπάρκο «Νίντζε» εντάχθηκε μόλις στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Στο πλαίσιο αυτό, η 12μελής αντιπροσωπεία συζήτησε αναλυτικά με το διευθυντή του Μουσείου, Νίκο Ζούρο, για τις δράσεις που έχουν γίνει την τελευταία 15ετία στο νησί ως προς την προστασία και ανάδειξη του φυσικού αυτού μνημείου, αλλά και για την οργάνωση του Μουσείου, το οποίο χαρακτήρισε ως «κόσμημα». Ο κ. Τσιαοζίν, μάλιστα, ζήτησε από τον κ. Ζούρο να επισκεφτεί το γεωπάρκο της Κίνας για να προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη για τη δημιουργία αντίστοιχου μουσείου. Παρουσία και του διευθυντή του γεωπάρκου «Νίντζε», Χουάνγκ Γκουοτζάνγκ, μονογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, που πρόκειται να υπογραφεί κατά τους επόμενους μήνες σε ειδική τελετή που θα γίνει στην Κίνα από αντιπροσωπεία του Μουσείου, υπό τον πρόεδρο του Δ.Σ., Ακίνδυνου Κελεπερτζή.
Η συνεργασία αυτή έχει ως περιεχόμενο την ανταλλαγή επισκέψεων και την ανάπτυξη συνεργασιών σε τομείς όπως η ανάδειξη φυσικών μνημείων, η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η έρευνα σε κοινά θέματα κ.ά., μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Συνεργασία σε τομείς όπως προβολή, ανταλλαγή επισκέψεων και εκθέσεων, διοργάνωση συνεδρίων κ.λπ. έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη Λέσβο, δεδομένου ότι αναμένεται πως θα συμβάλει σημαντικά στην προβολή, στην αναδυόμενη αγορά της Κίνας, της προστατευόμενης περιοχής του απολιθωμένου δάσους.