Παράταση κινδύνου για ένα χρόνο

01/07/2012 - 05:56
Να ξεφορτώνουν για έναν ακόμη χρόνο καύσιμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης τα δεξαμενόπλοια των πετρελαιοειδών εταιρειών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, χθες αργά το μεσημέρι, η Λιμενική Επιτροπή.
Να ξεφορτώνουν για έναν ακόμη χρόνο καύσιμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης τα δεξαμενόπλοια των πετρελαιοειδών εταιρειών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, χθες αργά το μεσημέρι, η Λιμενική Επιτροπή. Αν όμως θα μπορούν να βγαίνουν τα βυτία τους έξω απ’ το λιμένα και ποιες και πόσες ακριβώς ώρες, θα το αποφασίσει η Επιτροπή Κυκλοφοριακού και το Δημοτικό Συμβούλιο. Που, απ’ ό,τι ο Νάσος Γιακαλής άφησε να εννοηθεί - αποκαλύπτοντας τον «κρυμμένο άσσο» που είχε στο μανίκι του για το θέμα των καυσίμων - προσανατολίζονται να ανοίξουν «πόλεμο» με τις εταιρείες, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ώρες κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην περιοχή του εμπορικού λιμένα. Οπότε τα βυτιοφόρα φορτωμένα με καύσιμα θα περιμένουν να έρθει η ώρα, μάλλον μόνο νωρίς τα ξημερώματα, για να μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη ώστε να βγουν απ’ το λιμάνι.

Διά της πλαγίας οδού, αφού ο ορθός δρόμος δε φέρνει αποτέλεσμα, σκέφτεται ο δήμος Μυτιλήνης να αντιμετωπίσει τον τεράστιο κίνδυνο που εγκυμονεί η εκφόρτωση καυσίμων στο λιμάνι της πόλης, μετά την παράταση που έδωσε για τέταρτη φορά η Λιμενική Επιτροπή στον ελλιμενισμό δεξαμενόπλοιων. Χθες, η Επιτροπή, με έξι ψήφους υπέρ και δύο κατά, δέχθηκε το αίτημα των εταιρειών πετρελαιοειδών να δένουν τα δεξαμενόπλοια στο λιμάνι και να «μεταγγίζουν» καύσιμα σε βυτία. Ο μόνος περιορισμός που τέθηκε σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, είναι η όλη διαδικασία να περιοριστεί κατά μία ώρα το μεσημέρι, δηλαδή ενώ ισχύει σήμερα η εκφόρτωση των καυσίμων να διαρκεί απ’ τις 5 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, απ’ την πρωτομαγιά και μέχρι τις 30 Απριλίου του 2010 θα τελειώνει στις 11 και θα συνεχίζεται με το ίδιο ωράριο για ακόμη τρεις ώρες το απόγευμα.

Υπέρ και κατά

Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Πέλλα Ανδριώτου, τα οριζόμενα απ’ το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μέλη της Επιτροπής Γιώργος Κοφτερός και Παναγιώτης Δεληογλάνης, ο εκτελών χρέη λιμενάρχη Μυτιλήνης, Δημήτρης Τσίκλος, η εκπρόσωπος των Πρακτόρων, Κατερίνα Σπανέλλη, όπως και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, Παρασκευάς Φραντζέσκος, ψήφισαν υπέρ της παράτασης.
«Προσωπικά - δήλωσε ο και νομαρχιακός σύμβουλος Παρασκευάς Φραντζέσκος στο «Ε» - μεταφέρω την απόφαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου για το θέμα, η οποία μπροστά στο δίλημμα να μείνει το νησί χωρίς καύσιμα, συναινεί στην παράταση. Κι όχι μόνο στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στον καθένα μας το συγκεκριμένο ζήτημα μας βάζει κυριολεκτικά το μαχαίρι στο λαιμό για να αποφασίσουμε. Ναι μεν χρειάζονται τα καύσιμα, αλλά αναγνωρίζουμε πόσο επικίνδυνη είναι η όλη διαδικασία και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να απαλλαγεί το λιμάνι από μια τέτοια εξόχως οχλούσα και επιβαρυντική λειτουργία.»
Απών απ’ τη συνεδρίαση ήταν ο προϊστάμενος του Τελωνείου Μυτιλήνης, Δημοσθένης Γκέντζης, ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. «Η θέση μου - είπε ο κ. Γκέντζης στο «Ε» - και να συμμετείχα στη συνεδρίαση δεν έχει αλλάξει απ’ την προηγούμενη φορά, πριν ένα χρόνο, όπου και είχα υπογραμμίσει πως δεν πρέπει να γίνεται “μετάγγιση” μέσα στο χώρο του λιμανιού, αλλά να επιτρέπεται η εκφόρτωση μόνο με τη μεταφορά βυτίων. Άλλωστε, όπως κατ’ επανάληψη έχω πει, η εταιρεία που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος καυσίμων στο νησί, η ΕΚΟ, θα μπορούσε να συναποθηκεύει με την ΒΡ στις εγκαταστάσεις της δεύτερης στα Πάμφιλα, οπότε και να περιοριστεί ο όγκος των καυσίμων που εκφορτώνονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης.»
Κατά της συνέχισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης ψήφισε καταγγέλλοντάς την ο εκπρόσωπος και πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου και δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής.

«Καρμπόν» δικαιολογίες
Ο κ. Γιακαλής ψήφισε ως εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης κατά και του αιτήματος που είχε υποβληθεί απ’ την εταιρία ΕΛΙΝΟΪΛ για εκφόρτωση βυτίων στο λιμένα της Πέτρας. «Είμαι κατά της χύμα εκφόρτωσης όχι μόνο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αλλά σε όλα τα λιμάνια», υποστήριξε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως το σκεπτικό που αναπτύχθηκε προκειμένου να παραταθεί η εκφόρτωση καυσίμων στη Μυτιλήνη «βασίστηκε στις ίδιες “καρμπόν” με τις προηγούμενες φορές δικαιολογίες που δεν πείθουν πλέον κανέναν. Αποκαλύπτουν πως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για να αντιμετωπιστεί σοβαρά και οριστικά το όλο θέμα.»
Το αίτημα για την Πέτρα απορρίφθηκε γιατί κρίθηκε ότι το λιμάνι δεν πληροί τις προδιαγραφές ελλιμενισμού δεξαμενόπλοιου.
Σε ό,τι όμως αφορά στο λιμάνι της Μυτιλήνης κι ενώ τέλειωνε, περίπου στις 3 χθες το μεσημέρι, η συνεδρίαση, αποφασίστηκε να μειωθεί κατά μία ώρα ο χρόνος ελλιμενισμού των δεξαμενόπλοιων και εκφόρτωσης καυσίμων.
Εκείνη τη στιγμή, ο Νάσος Γιακαλής προϊδέασε τα υπόλοιπα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής για το πώς θα συνεχιστεί από εδώ και στο εξής η άνιση μάχη που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μεταξύ της πόλης της Μυτιλήνης και των εταιρειών πετρελαιοειδών. Όπως είπε ο δήμαρχος, κατ’ αρχήν η Επιτροπή Κυκλοφοριακού και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσουν - με εισήγηση που θα κάνει η δημοτική αρχή - τι ώρες θα επιτρέπεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα στην Οδυσσέα Ελύτη, απ’ την οποία και έχει έξοδο το εμπορικό λιμάνι στο υπόλοιπο νησί.
Αν, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Γιακαλής, ο χρόνος αυτός ελαχιστοποιηθεί σε μία με δύο ώρες τα ξημερώματα, τότε αναμένεται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να «μπλοκάρουν» μεγάλο μέρος των ποσοτήτων που διακινούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών. Η συνέχεια θα δοθεί στα όργανα λήψης αποφάσεων του δήμου Μυτιλήνης.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey