Στη «φάκα» 12…

01/07/2012 - 05:56
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν 12 νεαροί Μυτιληνιοί, ηλικίας 17 με 22 ετών, οι οποίοι τα τελευταία δυο χρόνια έκλεβαν μηχανάκια και μοτοσυκλέτες.
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν 12 νεαροί Μυτιληνιοί, ηλικίας 17 με 22 ετών, οι οποίοι, όπως προέκυψε μετά από συντονισμένες έρευνες της Αστυνομίας, τα τελευταία δυο χρόνια έκλεβαν μηχανάκια και μοτοσυκλέτες, κυρίως για τα ανταλλακτικά τους ή και για… την πλάκα τους (!), αναστατώνοντας δεκάδες πολίτες. Ο συνολικός αριθμός των δικύκλων που είχαν κλαπεί είναι άγνωστος, μόνο όμως από τις αρχές τού 2011 μέχρι τα τέλη Μαΐου οι νεαροί ευθύνονται - σύμφωνα με την Αστυνομία - για 22 κλοπές.

Κατηγορίες για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, φθορά ξένης περιουσίας και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, βαρύνουν 12 νεαρούς τους οποίους η Αστυνομία θεωρεί ως υπεύθυνους για σωρεία κλοπών σε δίκυκλα. Οι 10 κατηγορούνται για τις κλοπές και δυο για αγορά ανταλλακτικών.

Αιτία, η αύξηση των κλοπών
Τους τελευταίους μήνες η αύξηση του αριθμού των κλοπών στα δίκυκλα είχε κάνει την Αστυνομία να ξεκινήσει συντονισμένους ελέγχους για τον εντοπισμό των δραστών. Κάποια από τα κλεμμένα μηχανάκια εγκαταλείπονταν, αφού οι νεαροί έκαναν τις βόλτες τους, τα περισσότερα όμως έγιναν… ανταλλακτικά τα οποία είτε τα μοιράζονταν μεταξύ τους είτε τα πουλούσαν σε φίλους τους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν έχει προκύψει από τα μέχρι τώρα στοιχεία κάποιου είδους συνεργασία των νεαρών με συνεργεία της Μυτιλήνης.
Η αρχή για να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης, έγινε με τη σύλληψη ενός νεαρού στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα κλεμμένο δίκυκλο. Στη συνέχεια, ο ένας άρχισε να κατονομάζει τον άλλο και η Αστυνομία έφθασε στον εντοπισμό 12 ατόμων. Βρέθηκαν επίσης από την Αστυνομία τρία εγκαταλελειμμένα μηχανάκια, ενώ βρέθηκε και ένα διαλυμένο δίκυκλο το οποίο είχε γίνει… ανταλλακτικά. Συνολικά πέντε μηχανάκια αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
Οι κλοπές των δικύκλων δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο για την πόλη της Μυτιλήνης, καθώς και σε άλλες περιοχές του νησιού. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που γίνεται από την Αστυνομία μια οργανωμένη επιχείρηση, με προσαγωγές υπόπτων και καταθέσεις μαρτύρων, που οδήγησε στη σύλληψη τόσων πολλών ατόμων, εξιχνιάζοντας ταυτόχρονα και 22 υποθέσεις κλοπών.
Οι περισσότεροι από τους νεαρούς φέρονται να έχουν ομολογήσει μερίδιο ευθύνης τους, ενώ λόγω του ότι οι κλοπές δεν έχουν γίνει στα όρια του αυτοφώρου, κανένας από τους νεαρούς δε συνελήφθη. Η Αστυνομία εξετάζει την απόδοση ευθυνών και σε γονείς για τις περιπτώσεις νεαρών που είναι ανήλικοι. Η δικογραφία της υπόθεσης αναμενόταν να ολοκληρωθεί αργά χθες το μεσημέρι και να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος και θ’ αποφασίσει για την παραπομπή των νεαρών σε δίκη.


Στράτος Γεωργούλας:
«Οι ανήλικοι συνήθως παρανομούν για «παιχνίδι» ή για μαγκιά»

Ο επίκουρος καθηγητής Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας, μιλώντας στο «Ε» με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό τόνισε ότι συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις μια παρέα νεαρών μπορεί να εκδηλώσει παρόμοιες συμπεριφορές κυρίως για «παιχνίδι» ή για «μαγκιά». Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι υπάρχει μια τάση τελευταία να εμφανίζεται αύξηση της εγκληματικότητας, χωρίς αυτή όμως να προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία.
«Πάντοτε γίνονταν κλοπές δικύκλων και πάντα παρατηρούμε ότι σε αυτές τις ηλικίες οι νεαροί λειτουργούν ομαδικά, σαν παρέα. Αυτή είναι και η έννοια του “παιχνιδιού” που εντοπίζουμε, αφού μια παραβατική συμπεριφορά αποτελεί για τους νέους αυτής της ηλικίας θετικό πρόσημο στον ανδρισμό και τη μαγκιά τους. Δεν μπορούμε, λοιπόν, σε καμμιά περίπτωση να χαρακτηρίσουμε αυστηρά τη δράση τους ως «συμμορία», αλλά ως μια συλλογική παραβατική συμπεριφορά, όπου ο ένας παρασύρει τον άλλο.

Συνήθως σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει ο κίνδυνος, βέβαια, όταν υπάρξει ο επίσημος κοινωνικός έλεγχος και όταν για κάποια από αυτά τα παιδιά αποφασίσει η Δικαιοσύνη να μπουν σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα, να εκδηλώσουν στη συνέχεια πιο μεγάλες παραβατικές συμπεριφορές», λέει ο κ. Γεωργούλας.
Ο επίκουρος καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην τάση που υπάρχει τελευταία να εμφανίζεται αύξηση της εγκληματικότητας, τονίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως αυτή η αύξηση είναι πλασματική. «Τα στοιχεία που υπάρχουν από έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, δείχνουν ότι όχι μόνο η οικονομική κρίση δε συνδέεται με την αύξηση της παραβατικότητας, αλλά υπάρχουν και περίοδοι οικονομικής κρίσης όπου διαπιστώθηκε μείωση της παραβατικότητας. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι όλη αυτή η εικόνα της αύξησης της εγκληματικότητας που πάει να δημιουργηθεί, είναι ένα πρόσχημα για την αύξηση της αστυνόμευσης και την αυστηρικοποίηση των ποινών. Η αύξηση της εγκληματικότητας δεν αποτυπώνεται, βέβαια, από τα στοιχεία της αστυνομίας, αφού πολλές τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να μη φθάσουν καν στη Δικαιοσύνη ή να αθωωθούν. Τα δικαστικά στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν ακριβώς την έννοια και τη διάσταση του εγκλήματος στη χώρα μας και με βάση αυτά δεν προκύπτει αύξηση της εγκληματικότητας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey