Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μάκη Αξιώτη με τίτλο «Υδρόμυλοι. Οι προβιομηχανικές υδροκίνητες εγκαταστάσεις - Η περίπτωση των υδρόμυλων της Λέσβου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα».
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μάκη Αξιώτη με τίτλο «Υδρόμυλοι. Οι προβιομηχανικές υδροκίνητες εγκαταστάσεις - Η περίπτωση των υδρόμυλων της Λέσβου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα» και η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.
Για το βιβλίο μίλησαν ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, και ο αρχιτέκτονας Στρατής Φραντζέσκος. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στρατής Λιαρέλλης.
Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στάθηκε κατά κύριο λόγο στα λαογραφικά στοιχεία του ζητήματος «υδρόμυλοι».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουτζούρης, τόνισε: «Οι υδρόμυλοι αποτελούσαν κάποτε πολιτισμικό στοιχείο σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Όπως κάποτε όλη η κοινωνία περιστρεφόταν γύρω από τα κουρεία, έτσι κάποια άλλη περίοδο η κοινωνία περιστρεφόταν γύρω από τους υδρόμυλους.» Ο κ. Μουτζούρης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε πολλές παροιμίες με μυλωνάδες, θέλοντας έτσι να δείξει πόσο συνυφασμένοι ήταν οι υδρόμυλοι με την κοινωνία. Κατέληξε, λοιπόν, στο γεγονός ότι η μελέτη αυτή του Μάκη Αξιώτη αποτελεί τεκμήριο πολιτιστικής παράδοσης κι όχι απλά ένα βιβλίο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ζούρος, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο συγγραφέα του βιβλίου, με τον οποίο έχει συνεργαστεί μάλιστα στο παρελθόν. Ο κ. Ζούρος σημείωσε ότι ο κ. Αξιώτης ήταν και στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Και τόνισε πως και τότε ο Μάκης Αξιώτης ήταν ανήσυχο πνεύμα που ερευνούσε και μελετούσε το λεσβιακό τοπίο.
Δεκάδες βιβλία υπέγραψε ο Μάκης Αξιώτης
Ο άλλος δρόμος…
Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Φραντζέσκος, που, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως «η νέα και πολύ αξιόλογη αυτή ερευνητική δουλειά είναι συνεισφορά και πολύτιμη συμβουλή στον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας και πρόκειται για την πιο λεπτομερή και τεκμηριωμένη του συγγραφέα. Ανοίγει δρόμους στην επιστημονική έρευνα για την ιστορία του νησιού και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο των υδροκίνητων εγκαταστάσεων της προβιομηχανικής εποχής, οι οποίες λειτούργησαν μέχρι τη δεκαετία του ’70 και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή, την οικονομία και τις σχέσεις των κατοίκων του νησιού και τις επικρατούσες σχέσεις παραγωγής», ενώ, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φραντζέσκος σημείωσε: «Στο μέλλον, σχέδια, αυτοσχέδια σκαριφήματα, αποτυπώσεις, περιγραφές που καταλήγουν όπως κατέληξε η προσπάθεια αυτή του Μάκη θα μας θυμίζουν ότι κάποιοι βρίσκονται κάθε φορά που διαλέγουν τον άλλο, το διαφορετικό το δρόμο, για να ξοδέψουν τον πολύτιμο χρόνο τους. Το δρόμο της γνώσης και της αυτογνωσίας, για να αφήσουν κάτι, βρε αδερφέ, στους μελλούμενους.».
Τελευταίος μίλησε ο συγγραφέας Μάκης Αξιώτης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όσους έδωσαν το παρών στην εκδήλωση. Μίλησε για την κοπιαστική μελέτη τόσων χρόνων που απαιτήθηκε για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού, καταλήγοντας βέβαια στο γεγονός ότι «άξιζε τον κόπο». Ο κ. Αξιώτης δεν είπε πολλά, είπε όμως το εξής χαρακτηριστικό: «Με ένα χάρακα του πατέρα μου, με ένα σπάγκο κι ένα βαρίδι και με ένα μοιρογνωμόνιο, με αυτά μελέτησα τους υδρόμυλους. Αναγκάστηκα βέβαια να μελετήσω και υδραυλική, αλλά τα εργαλεία μου όλα κι όλα αυτά ήταν.»
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε μικρή δεξίωση, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την δυνατότητα να πιουν τον καφέ τους συζητώντας για το βιβλίο του Μάκη Αξιώτη.
Ασφυκτικά γέμισε η αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου στην παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Αξιώτη
Για το βιβλίο
Όσον αφορά στο βιβλίο αυτό καθεαυτό, να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη μελέτη και καταγραφή των υδρόμυλων της Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε πολυετή έρευνα του συγγραφέα που στηρίχθηκε σε περισσότερες από 200 θέσεις λειτουργούντων υδρόμυλων στο νησί κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Η μεγάλη ποικιλία ως προς τον τρόπο κατασκευής και τα υλικά δομής οδήγησε τον ερευνητή στην κατηγοριοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών σε τύπους, καθιστώντας έτσι την περίπτωση των υδρόμυλων της Λέσβου εργαλείο ανάγνωσης για όλο τον ελλαδικό χώρο και την απέναντι μικρασιατική ακτή.
Συγχρόνως η μελέτη αναφέρεται λεπτομερώς στη λειτουργία των υδρόμυλων, καταγράφει ιστορικά στοιχεία για τους υδρόμυλους και για τη διαδρομή τους μέσα στο χρόνο, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του νερού και την παραγωγική ιστορία της Λέσβου.
Το βιβλίο είναι αντικείμενο εξαντλητικής έρευνας έξι χρόνων, με βιβλιογραφική ενημέρωση και συνεντεύξεις, με αρχειακό υλικό, πλούσιο φωτογραφικό υλικό των εγκαταστάσεων αυτών, αλλά και σχέδια των επιμέρους λειτουργικών τμημάτων αυτών. Τα στοιχεία της έρευνας αποτέλεσαν το βασικό υλικό που στήριξε τη διδακτορική διατριβή του συγγραφέα στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.