Γέμισαν λυκόπουλα το Σαββατοκύριακο οι δρόμοι της πόλης, κι αυτό στην προοπτική μιας μεγάλης γιορτής που προετοιμάζουν για την Κυριακή 9 Μαΐου στη Μυτιλήνη. Μια γιορτή με την οποία θα ξεκινήσει το μεγάλο πανελλήνιο λυκοπουλικό πανηγύρι για τα 100 χρόνια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Γέμισαν λυκόπουλα το Σαββατοκύριακο οι δρόμοι της πόλης, κι αυτό στην προοπτική μιας μεγάλης γιορτής που προετοιμάζουν για την Κυριακή 9 Μαΐου στη Μυτιλήνη. Μια γιορτή με την οποία θα ξεκινήσει το μεγάλο πανελλήνιο λυκοπουλικό πανηγύρι για τα 100 χρόνια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Το περασμένο Σαββάτο το πρωί, τα λυκόπουλα του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης γνώρισαν το πώς φτιάχνεται ένα πολύ γνωστό προϊόν, τόσο παλιό όσο κι η ιστορία του ανθρώπου. Το κρασί. Επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Οινοφόρος», που από αμπέλια στο Μεγαλοχώρι του Πλωμαρίου παράγει και τυποποιεί δυο καλά κρασιά της Λέσβου. Το «Δάφνις και Χλόη» και το «Μάκαρα».
Η οινολόγος της εταιρείας γνώρισε στα λυκόπουλα τον τρόπο παραγωγής του «αίματος της γης», όπως αποκαλείται το κρασί, ενώ ο εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας και παλιός πρόσκοπος Παντελής Πατερέλλης μίλησε στα παιδιά γι’ αυτό το μοναδικό πραγματικά «δώρο του Θεού στον άνθρωπο», προϊόν της Λέσβου και της Ελλάδας γενικότερα.
100 χρόνια ιστορία
Την Κυριακή τώρα, τα λυκόπουλα του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης ξεκίνησαν ένα μεγάλο παιχνίδι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Έψαξαν και βρήκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης το 100χρονο αυτό σπίτι, όπου φυλαγόταν από το «Σακκιδιοφύλακα», το σακκίδιο του «Σακκιδιούλη».
Το σπίτι βρέθηκε, ενώ ο «σακκιδιοφύλακας», ένα άσπρο μπουλντόγκ, άφησε τα λυκόπουλα να πάρουν το σακκίδιο του «Σακκιδιούλη», αλλά και επέτρεψε σε όλα να μπουν και να γνωρίσουν το 100χρονο αυτό σπίτι, αλλά και να γευτούν τις λιχουδιές που είχαν ετοιμάσει οι νοικοκύρηδές του για τα μέλη του συνομίληκου με το σπίτι τους Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
...μαθαίνοντας για το πώς φτιάχνεται το κρασί
Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες και το σχηματισμό του αριθμού «100» από τα λυκόπουλα στην παλιάς αυτής γειτονιάς της Μυτιλήνης, ήταν η ώρα της κυρα-Ιστορίας. Στο δρόμο για την εστία, η κυρα-Ιστορία γνώρισε τα λυκόπουλα και τα φώναξε στο σπίτι της, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης. Ψηφιδωτά δάπεδα και αγάλματα και επιγραφές ήταν τα έπιπλα του σπιτιού της κυρα-Ιστορίας.
Ενώ στην έξοδο από το Μουσείο, ένα μαντήλι και ένας κρίκος για τα «100 χρόνια ιστορίας» των Ελλήνων προσκόπων ήταν το σκαλοπάτι για τη μεγάλη γιορτή, όπου τα λυκόπουλα της Μυτιλήνης, της Καλλονής, του Μολύβου και του Πλωμαρίου, μαζί με όποια άλλα παιδιά θέλουν, «θα ενώσουν τον κόσμο».
Η 2η Αγέλη Λυκοπούλων Μυτιλήνης λειτουργεί κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί, στην εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης στα Τσαμάκια. Ενώ η 3η Αγέλη Λυκοπούλων λειτουργεί κάθε Σαββάτο στις 12 το μεσημέρι, στην εστία του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό.
Αγέλες λυκοπούλων λειτουργούν επίσης: η 4η Καλλονής, η 5η Μήθυμνας και η 6η Πλωμαρίου, κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί.