Ο εμφύλιος πόλεμος… τελείωσε!

01/07/2012 - 05:56
H τελευταία γκρίζα σελίδα στον αλληλοσπαραγμό του ελληνικού λαού την περίοδο 1945 - 1949 φωτίστηκε το περασμένο Σαββάτο στο νεκροταφείο του Ίππειους, με την προσπάθεια εκταφής των λειψάνων των έξι νεκρών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος στο Ντάμι της Τσερκέζας.
Ήταν όλοι εκεί. Ο εκλεγμένος με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, ο εκλεγμένος με την υποστήριξη του Κ.Κ.Ε. δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Σταύρος Σκοπελίτης, συγγενείς νεκρών του εμφυλίου πολέμου κι από την άλλη μεριά ο αντιδήμαρχος Ευεργέτουλα, απόστρατος ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Χωροφυλακής, Θανάσης Σίσκας! Όλοι να προσπαθούν 60 χρόνια μετά να γράψουν την τελευταία σελίδα στον εμφύλιο πόλεμο που μάτωσε και τη Λέσβο στο διάστημα 1945 - 1949.
Στο νεκροταφείο του Ίππειους, σα μια σύγχρονη «Αντιγόνη» όλοι, να αναζητούν τα λείψανα των έξι νεκρών αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που σκοτώθηκαν από την ανατίναξη στο «ντάμι της Τσερκέζας» την πρωτοχρονιά του 1949 και τα οποία, όπως οι πληροφορίες έλεγαν, βρίσκονται θαμμένα-«πεταμένα» στο πίσω μέρος του νεκροταφείου Ιππείου.


Από νωρίς άρχισε το σκάψιμο με χέρια και με μηχανήματα του χώρου. Γύρω στις 9 το πρωί, η εκταφή ενός πρόχειρα θαμμένου νεκρού στο χώρο που είχε υποδειχθεί ως σημείο σφαγής των έξι ανταρτών έκανε πολλούς να πιστέψουν πως η πληροφορία που έλεγε πως στα μέσα της δεκαετίας του 1950 έγινε από συγγενείς των έξι νεκρών κρυφά η ανακομιδή των οστών των ανταρτών και η μεταφορά τους σε νεκροταφείο της Κώμης, δεν ήταν αληθινή. Πλην όμως, τελικά, τα οστά που βρέθηκαν δεν ανήκαν στους νεκρούς του Δημοκρατικού Στρατού, αλλά σε μια αυτόχειρα, ενώ κυριολεκτικά η γενική εκσκαφή του χώρου που είχε υποδειχθεί και από παρόντες αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων εκείνης της εποχής, έδειξε την απουσία του παραμικρού οστού από τους αντάρτες.

Γεγονότα προς σκέψη

Η ερευνητική εργασία ώστε να εκταφούν και να αποδοθούν στους οικείους τους τα λείψανα των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού που ενταφιάστηκαν τον Ιανουάριο του 1949 στο πίσω μέρους του νεκροταφείου στο Ίππειος, ήταν μια πρωτοβουλία του δημάρχου Ευεργέτουλα, Μιχάλη Πολυπαθέλλη, που είχε κάνει σχετική πρόταση με επιστολή του στις 27 του περασμένου Απριλίου προς τη νομαρχιακή επιτροπή Λέσβου του Κ.Κ.Ε.. «Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε», είπε ο κ. Πολυπαθέλλης, «συνέκλιναν στο ότι τα πτώματα των φονευθέντων ενταφιάστηκαν σε κοινό τάφο (λάκκο), στο πίσω μέρος του νεκροταφείου Ιππείου.» Οι παρόντες στην εκδήλωση ηλικιωμένοι, αλλά ως παιδιά του χωριού παρόντες στην ταφή των νεκρών, ήταν συγκλονιστικοί στις μαρτυρίες τους υποδεικνύοντας το σημείο της ταφής. «Τους μετέφεραν πάνω σε έναν αραμπά μετά από μέρες περιφοράς τους για παραδειγματισμό. Όταν πια μύρισαν, τους έφεραν στο Ίππειος και τους πέταξαν πίσω από το νεκροταφείο. Μύριζαν, και εμείς τρέχαμε να κρυφτούμε φοβισμένοι», λέει ένας ηλικιωμένος σήμερα κάτοικος του Ίππειους.



«Επειδή - συνεχίζει ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης - το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί αφενός ιστορικό γεγονός, αφετέρου οι νεκροί είναι νεκροί και το λιγότερο που δικαιούνται είναι να ενταφιασθούν σαν όλους τους ανθρώπους, ενώ πέρα από τις ιστορικές διαστάσεις του θέματος, άποψή μας είναι ότι τα συμβάντα αυτά πρέπει να αναδεικνύονται για πολλούς λόγους, προχωρήσαμε στο να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα. Και το κάναμε το Σαββάτο, θέτοντας τέλος σε αμφιβολίες και καχυποψίες. Οι νεκροί της ανατίναξης στην Τσερκέζα αναπαύονται στην Κώμη κι όλα τελείωσαν», κατέληξε ο κ. Πολυπαθέλλης.
Ας σημειωθεί ότι στο ληξιαρχείο του Ιππείου δηλώθηκαν οι θάνατοι των ανταρτών την ίδια - και μεταγενέστερη του συμβάντος - ημερομηνία, στις 4 Φεβρουαρίου 1949, των Βασίλη Καλαντζή, Βασίλη Παπαδέλλη (ή Χάρου), Σταύρου Καζάκου, Θανάση Στεφάνου, Κώστα Καμπούρη και Στρατή Τσουκαρέλλη. Ο πρώτος και οι δύο τελευταίοι είναι από την Αγιάσο, οι δεύτερος και τρίτος απ’ την Πηγή και ο τέταρτος απ’ την Κώμη.

Εκδηλώσεις του Κ.Κ.Ε.
Σε συνέχεια των παραπάνω, η νομαρχιακή επιτροπή του Κ.Κ.Ε. θα κάνει το επόμενο Σάββατο 1η Αυγούστου, στις 10:30, πολιτικό μνημόσυνο στο Ίππειος, στο σημείο της ταφής των ανταρτών πίσω από το νεκροταφείο.
Επίσης, στις 23 ή στις 30 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, οι ΚΟΒ Αγιάσου και Ευεργέτουλα θα συνδιοργανώσουν πολιτική εκδήλωση ιστορικής μνήμης, στο Ντάμι της Τσερκέζας στα Μυλέλλια.
Το δίμηνο Αύγουστος - Σεπτέμβριος, η κομματική οργάνωση του Κ.Κ.Ε. θα διοργανώσει οικονομική εξόρμηση με στόχο τη συγκέντρωση του αναγκαίου ποσού για την κατασκευή μνημείου του Δημοκρατικού Στρατού στο νησί.
Η θέση στην οποία θα τοποθετηθεί το μνημείο, είναι λίγο πριν την είσοδο του χωριού του δήμου Ευεργέτουλα Λάμπου Μύλοι, στην κατεύθυνση από Μυτιλήνη προς Καλλονή, εκεί που επί της επαρχιακής οδού βρίσκεται μία βρύση.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey