Χρονικό περιθώριο 20 ημερών απ’ τη δημοσίευσή του δίνει το Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση των οργάνων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), καλώντας την αυτοδιοίκηση να εκλέξει άμεσα τους αντιπροσώπους της για τη διάδοχη κατάσταση της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου.
Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Χθες κοινοποιήθηκε στην ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου απ’ την ΚΕΔΚΕ. Έως την 1η Σεπτεμβρίου τα δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να έχουν εκλέξει τους αντιπροσώπους τους για τη γενική συνέλευση, την οποία και θα πρέπει σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου να έχει συγκαλέσει ο δήμαρχος Λέσβου το αργότερο έως την 11η Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για το Προεδρικό Διάταγμα 75 τού 2011 «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας», που άργησε αρκετούς μήνες να εκδοθεί και επιδιώκει με διαδικασίες-εξπρές να εκλέξει τα νέα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης.
Με τον «Καλλικράτη» διευρύνεται από τοπικός σε περιφερειακός ο χαρακτήρας των συλλογικών οργάνων των δήμων. Σε ό,τι μας αφορά, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Λέσβου αλλάζει σε Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου. Σε αυτήν θα εκπροσωπούνται οι εννέα δήμοι των τριών Νομών, δηλαδή οι Δήμοι Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Χίου, Ψαρών, Οινουσσών, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων. Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα έχει εκλεγεί η νέα Κεντρική Ένωση Δήμων, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί θα πρέπει, και μάλιστα με ταχύτατος ρυθμούς, να έχουν εκλέξει τα όργανά τους οι ΠΕΔ των 13 Περιφερειών.
39 στους 75
Στα τέλη Μαρτίου, όταν και κυκλοφόρησε το προσχέδιο του Π.Δ. για τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, είχαμε φιλοξενήσει τα συμπεράσματα μιας πρώτης επεξεργασίας που έκαναν στελέχη της αυτοδιοίκησης για τα δεδομένα τής ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με αυτά, το κυρίαρχο όργανο για τους δήμους του Βορείου Αιγαίου θα είναι η γενική συνέλευση της ΠΕΔ, η οποία θα αποτελείται από 75 μέλη, δηλαδή τους εννέα δημάρχους και 66 δημοτικούς συμβούλους, που ανά νησί, σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, θα προέρχονται: 30 απ’ τη Λέσβο, έξι απ’ τη Λήμνο, 17 απ’ τη Χίο, 11 απ’ τη Σάμο και δύο απ’ την Ικαρία. Με αυτά τα δεδομένα, ο Νομός Λέσβου θα έχει τρεις δημάρχους και 36 δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή 39 στα 75 μέλη, οπότε και θα έχει την πλειοψηφία στη λήψη των αποφάσεων.
Η γενική συνέλευση θα εκλέξει το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, το οποίο θα είναι 15μελές και προβλέπεται να συμμετέχουν σε αυτό και οι εννιά δήμαρχοι, καθώς και έξι δημοτικοί σύμβουλοι. Με εσωτερική εκλογική διαδικασία το διοικητικό συμβούλιο θα εκλέξει την πενταμελή εκτελεστική επιτροπή, που θα αποτελείται απ’ τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, το γραμματέα και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου και θα βρίσκεται στην έδρα τής ΠΕΔΚ, δηλαδή στη Μυτιλήνη.
Θα προλάβουν;
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, την ευθύνη σύγκλησης της γενικής συνέλευσης έχει ο δήμαρχος της έδρας τής ΠΕΔ, δηλαδή ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος και ενημερώθηκε σχετικά μόλις χθες αργά το μεσημέρι. Ο ίδιος μιλώντας στο «Ε» ανέφερε ότι θα επιδιώξει, σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστο Κορδώνη, να ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων, προκειμένου στη συνεδρίαση της Δευτέρας να γίνει και η εκλογή των αντιπροσώπων της Λέσβου απ’ την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το Π.Δ., η πλειοψηφία εκλέγει τα 3/5 των αντιπροσώπων και οι παρατάξεις της μειοψηφίας μοιράζονται τους υπόλοιπους (18 απ’ την πλειοψηφία, 12 απ’ τη μειοψηφία).
Βέβαια, και ο δήμαρχος, που καλείται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση το αργότερο έως την 11η Σεπτεμβρίου, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο είναι εφικτό να τηρηθούν τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
«Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια για την αυτοδιοίκηση», καταγγέλλει ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής
«Προεδρικό Διάταγμα… εκλογομαγειρεμάτων»
Ομοίως χθες ενημερώθηκε για το δημοσιευθέν Προεδρικό Διάταγμα και ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, που σχολιάζοντας αυτά που καλούνται να τηρήσουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς ανέφερε ότι «αυτά είναι ανοησίες και καραγκιοζιλίκια. Μέσα στον Αύγουστο δε δίνουν δέκα μέρες προθεσμία για να εκλεγούν τέτοιας σημασίας συλλογικά όργανα. Εκτός και αν μας γράφουν στα παλαιά τους των υποδημάτων, οπότε και δικαιούμαστε να λειτουργήσουμε ομοίως και να μην ανταποκριθούμε στις προθεσμίες αυτές.».
Ο κ. Χατζηδιαμαντής προσέθεσε, μάλιστα, ότι «πρόκειται για ένα Προεδρικό Διάταγμα εκλογομαγειρεμάτων κι όχι για ένα Προεδρικό Διάταγμα για την ουσία της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης».