«Σε κανένα απ’ τα σχολεία του νομού Λέσβου δεν εντοπίστηκαν απ’ τους ειδικούς έντονα στατικά προβλήματα» ενώ ελέγχθηκαν πριν μία διετία 178 σχολικά κτήρια και στα τρία νησιά.
«Σε κανένα απ’ τα σχολεία του νομού Λέσβου δεν εντοπίστηκαν απ’ τους ειδικούς έντονα στατικά προβλήματα», δηλώνει καθησυχαστικά ο Παναγιώτης Καλλονιάτης, προσθέτοντας πως συνολικά ελέγχθηκαν πριν μία διετία 178 σχολικά κτήρια και στα τρία νησιά. Ο γενικός γραμματέας και τέως αντινομάρχης, με τα παραπάνω απαντά σε ερώτησή μας για το εάν έχουν ελεγχθεί και πόσα σχολικά κτήρια για τον κίνδυνο απέναντι στους σεισμούς. Το ίδιο ερώτημα, για όλη την επικράτεια, υπέβαλε στους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και ΠΕΧΩΔΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος με αφορμή την καταστροφική σεισμική δόνηση που έπληξε την κεντρική Ιταλία, ζητά να πληροφορηθεί αν έχουν ληφθεί μέτρα ώστε σε περίπτωση σεισμού να μη θρηνήσει η χώρα αδικοχαμένους μαθητές.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, ο σεισμός στην Ιταλία αναδεικνύει, για άλλη μία φορά, το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης, ιδιαίτερα των σχολικών κτηρίων της χώρας μας, στην - απευκταία - περίπτωση ισχυρού σεισμού. Άλλωστε, όπως θυμίζει ο βουλευτής, τα σεισμικά φαινόμενα πλήττουν τον ελλαδικό χώρο με ιδιαίτερη συχνότητα και ένταση, ενώ όπως αναφέρεται σε επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως.
«Γερασμένα» σχολειά
Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του, ο κ. Κουβέλης επισημαίνει πως οι αποτελεσματικοί και συχνοί έλεγχοι στατικότητας και αντισεισμικής ικανότητας των κτηρίων αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, έναν από τους πλέον σημαντικούς άξονες για την αποφυγή, ή έστω την ελαχιστοποίηση, ενδεχόμενων καταστροφών. Ωστόσο, υπάρχουν σχολικές μονάδες στη χώρα που παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα κι αυτό γιατί μεγάλος αριθμός σχολείων έχει ανεγερθεί προ του έτους 1959 (όταν καταρτίσθηκε ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός) και σήμερα θεωρούνται «γηρασμένα» και ακατάλληλα. Ο βουλευτής επιπροσθέτως αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός σχολικών κτηρίων έχει ήδη καταπονηθεί από ισχυρές σεισμικές δονήσεις, ενώ πολλά κτήρια έχουν υποστεί επικίνδυνες και αυθαίρετες παρεμβάσεις και προσθήκες. Για όλα αυτά ρωτά τους υπουργούς αν έχει ολοκληρωθεί το εξαγγελθέν από το έτος 2001 πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου όλων των σχολικών κτηρίων, αν υπάρχουν κτήρια που έχουν κριθεί ακατάλληλα για χρήση και τέλος σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να αποσοβηθεί πλήρως ενδεχόμενος κίνδυνος, για μαθητές και φοιτητές, από ολική ή μερική κατάρρευση κτηρίου, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Τέτοια γερασμένα σχολεία διαθέτει ουκ ολίγα ο νομός Λέσβου, στον οποίο - όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καλλονιάτης - «το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2005 έως και τον Ιούνιο του 2006 πραγματοποιήθηκε έλεγχος από δομοστατικούς μηχανικούς, συνολικά σε 178 σχολικά κτήρια. Σε όλα δηλαδή τα σχολεία που είναι εν ενεργεία και φιλοξενούν μαθητές.». Ο κ. Καλλονιάτης ανέφερε ότι ο έλεγχος για την αντοχή των σχολείων στους σεισμούς έγινε στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) Α.Ε. και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή κ. Καρύδη.
Επιβαρυμένα…
Για κάθε ένα σχολείο συντάχθηκε ξεχωριστή τεχνική έκθεση, βάσει της οποίας δρομολογήθηκαν και κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις. «Υπάρχουν - τόνισε ο κ. Καλλονιάτης - σχολεία που όντως είναι επιβαρυμένα από το χρόνο είτε από προσθήκες που δέχθηκαν. Δε διαπιστώθηκαν όμως έντονα στατικά προβλήματα που να τα χαρακτηρίζουν ακατάλληλα για τη φιλοξενία μαθητών.» Τα προβλήματα στατικότητας που εντοπίστηκαν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του ίδιου ελέγχου, μαζί με τα άλλα που αντιμετώπιζε το Σχολείο, οδήγησαν στην εκκένωσή του απ’ τους μαθητές. «Τόσο για το 5ο, όσο και για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης υπάρχουν δεσμευμένες πιστώσεις απ’ τον ΟΣΚ, αντίστοιχα 1,5 και ενός εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα είχαν εντοπιστεί», τόνισε ο κ. Καλλονιάτης, σημειώνοντας πως οι ίδιες τεχνικές εκθέσεις κατέληγαν και σε προτάσεις επισκευών, όχι απαραίτητα για τη στατική επάρκεια των σχολείων. Βάσει αυτών των προτάσεων και με αιτήματα των δήμων, από το νομαρχιακό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκαν έργα συντήρησης στο Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρας, στο Δημοτικό Σχολείο Σκαλοχωρίου, στο Γυμνάσιο Μύρινας, στο Ειδικό Γυμνάσιο στο Σχολείο Ρεπανιδίου, στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου κ.α..