Ένα πανεπιστημιακό τμήμα για το μέλλον

01/07/2012 - 05:56
Οι προοπτικές ανάπτυξης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, καθώς και όλες οι δυνατότητες ακαδημαϊκής μόρφωσης που παρέχει η Σχολή της Λήμνου, παρουσιάστηκαν στην πρώτη για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη στη Μύρινα.
Οι προοπτικές ανάπτυξης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, καθώς και όλες οι δυνατότητες ακαδημαϊκής μόρφωσης που παρέχει η Σχολή της Λήμνου, παρουσιάστηκαν στην πρώτη για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη στη Μύρινα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Υποστήριξης της λειτουργίας της πανεπιστημιακής Σχολής, διοργάνωσαν από κοινού την εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας στο κατάμεστο από κόσμο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» έγινε και η βράβευση των εργασιών των φοιτητών της, μετά και την επίσκεψη που έγινε σε τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων και διατροφής.

Στην ημερίδα με τίτλο «Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης. Η γνώση του τροφίμου, αφορμή για δράση» έγιναν σημαντικές ομιλίες από διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ σχετικά με θέματα λειτουργίας του Τμήματος ενημέρωσε ο καθηγητής του, λέκτορας Μικροβιολογίας Τροφίμων Ευστάθιος Γκιαούρης.
Η Επιστήμη των Τροφίμων και της Διατροφής αποτελεί εφαρμοσμένη και πολύπλευρη επιστήμη, με στόχους την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, με ανώτερα θρεπτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που καλύπτουν ποιοτικά και ποσοτικά τις ανάγκες του ανθρώπου, καθώς και τη μελέτη των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και του τρόπου με τον οποίο αυτά μπορεί να επηρεάσουν την υγεία. Ακόμη στοχεύει στην παροχή συμβούλων διατροφής σε μεμονωμένους καταναλωτές, επιχειρηματίες τροφίμων, αλλά και σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που καθορίζουν τις πολιτικές διατροφής. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, μια τέτοια «ολοκληρωμένη μελέτη των τροφίμων» παρέχεται στους φοιτητές του Τμήματος, έτσι ώστε οι απόφοιτοί του να μπορούν επάξια να χαρακτηριστούν «Επιστήμονες Τροφίμων και Διατροφής».

Απολογισμός
Τόσο το προηγούμενο, όσο και το φετινό ακαδημαϊκό έτος, εισήχθησαν στο Τμήμα 100 φοιτητές, ενώ σήμερα φοιτούν ενεργά στο πρώτο έτος σπουδών 70 φοιτητές και στο δεύτερο, 68. Το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής του Τμήματος το 2010 ήταν 12.714 μόρια, κατά 1.029 μόρια υψηλότερη από το 2009, που ήταν 11.685, σύμφωνα με τους καθηγητές του Τμήματος, αποδεικνύει «το ενδιαφέρον των φοιτητών για την ανάπτυξη και καταξίωση του Τμήματος». Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρατέθηκαν σχετικά με τη λειτουργία παρεμφερών στο αντικείμενο τμημάτων, όπως του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας που είχε φέτος βάση εισαγωγής 17.622 με 40 εισακτέους και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου της Αθήνας, με 18.859 μόρια και επίσης 40 εισακτέους.
Για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του αποστολής στο Τμήμα απασχολούνται σήμερα τέσσερα εκλεγμένα μέλη διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και τέσσερις συμβασιούχοι διδάσκοντες. Επιπλέον, έχουν εκλεγεί και αναμένουν το διορισμό τους τρία μέλη ειδικού εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δίνει μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός της επάρκειας των κτηριακών υποδομών εκεί όπου οι εγκαταστάσεις του Τμήματος βρίσκονται, πάνω και γύρω από τον Ρωμαίικο Γιαλό της Μύρινας. Οι εγκαταστάσεις αυτές θεωρούνται προς το παρόν αρκετές για να στεγάσουν τις εκπαιδευτικές του ανάγκες, όμως σύμφωνα με τη διοίκηση του Τμήματος χρειάζεται ενιαίος χώρος, περίπου 500 τ.μ., για τη στέγαση των Ερευνητικών Εργαστηρίων του Τμήματος.

Πού στεγάζεται

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στεγάζει στο Παντελίδειο και το Χριστοδουλίδειο τις αίθουσες διδασκαλίας, στο Κυδάδειο τη βιβλιοθήκη του και το εργαστήριο με τους υπολογιστές, στο κτήριο του πρώην Παλλημνιακού Ταμείου τα γραφεία καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού, ενώ από φέτος στο ίδιο κτήριο λειτουργεί και εκπαιδευτικό εργαστήριο.
Οι προσπάθειες σύνδεσης του πανεπιστημιακού Τμήματος με την τοπική κοινωνία θεωρούνται πολύ σημαντικές, καθώς το αντικείμενο σπουδών του επιβάλλει εξωστρέφεια και δημιουργία δεσμών περισσότερο ίσως από κάθε άλλο.
Για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη ανάπτυξη και προσφορά γνώσης, το Τμήμα επένδυσε από την αρχή στην επικοινωνία με τις επιχειρήσεις τροφίμων και την ελληνική κοινωνία, μέσα από ανοικτές διαλέξεις από επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων τροφίμων προς τους φοιτητές και την εξω-ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και με οργανωμένες επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων. Τέλος, το Τμήμα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με 15 επιχειρήσεις τροφίμων και διατροφής στη Λήμνο, με τις οποίες και στοχεύεται συνέργια για την παροχή τεχνογνωσίας στους φοιτητές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey