Την προσωπική σφραγίδα επιλογής του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, θα έχουν οι υποψηφιότητες ενδιαφέροντος του νομού Λέσβου, αφού αυτός θα έχει τον τελικό λόγο για τα χρίσματα του υποψήφιου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, καθώς και των υποψήφιων δημάρχων Λέσβου και Λήμνου.
Την προσωπική σφραγίδα επιλογής του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, θα έχουν οι υποψηφιότητες ενδιαφέροντος του νομού Λέσβου, αφού αυτός θα έχει τον τελικό λόγο για τα χρίσματα του υποψήφιου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, καθώς και των υποψήφιων δημάρχων Λέσβου και Λήμνου. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 25, 26 και 27 Ιουνίου.
Ήδη, όμως, έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των φερόμενων ως ενδιαφερομένων να διεκδικήσουν το κομματικό χρίσμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες, και σε τοπικό επίπεδο, κυρίως μεταξύ των ίδιων των αυτοδιοικητικών.
Όπως είχε γράψει το «Ε», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εκείνο που ξεκίνησε πρώτο τις δημοσκοπήσεις, προκειμένου να αφουγκραστεί τις διαθέσεις της κοινής γνώμης στο Βόρειο Αιγαίο πριν αποφασίσει για υποψηφιότητες. Τις συγκεκριμένες όμως υποψηφιότητες, όπως και γενικότερα τις εξελίξεις έως το Νοέμβριο οπόταν θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν μπορεί κανείς να τις εξετάσει ξεκομμένα απ’ το γενικότερο κλίμα στο κόμμα. Κι αυτό γιατί μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία εδραίωσης των δικών του μηχανισμών ελέγχου του κόμματος (εσωκομματικές εκλογές, συνέδριο), ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει απ’ την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη.
Μόνο απ’ τη Λέσβο
Μετά και το γκάλοπ που διενεργήθηκε για τον υποψήφιο περιφερειάρχη, όλα δείχνουν πως απ’ όλο το Βόρειο Αιγαίο οι Νεοδημοκράτες ενδιαφερόμενοι είναι μόνο δύο, και μάλιστα και οι δύο απ’ το νομό Λέσβου. Φέρονται, λοιπόν, να συνεχίζουν στην κούρσα διεκδίκησης της υποψηφιότητας οι Χριστιάνα Καλογήρου και Παύλος Βογιατζής.
Ο νομάρχης Λέσβου έως τώρα μάλλον δεν έχει έρθει σε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος κεντρικά συζητώντας τα σχέδιά του, μια κι είναι γνωστό πως δεν ανήκει στο στενό «μπλοκ» επιρροής του νέου προέδρου. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να οργανώνει το «στρατό» του, πρόσωπα δηλαδή της απολύτου εμπιστοσύνης του, που θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στην περίπτωση που τεθεί επικεφαλής του επίσημου ψηφοδελτίου της Ν.Δ.. Ως παράδειγμα αναφέρεται ο νυν αντινομάρχης Λέσβου Θεόδωρος Βαλσαμίδης, που δεν έχει κρύψει άλλωστε την πρόθεσή του να συνεχίσει την αυτοδιοικητική του πορεία, δίχως απαραίτητα να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την περιφερειακή διοίκηση, μια και στην περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο Παύλος Βογιατζής θεωρείται πολύ πιο πιθανό να εκτεθεί ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Λέσβου.
Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα Βογιατζή, ο ίδιος φέρεται να την εκλαμβάνει ιδιαίτερα «χαλαρά» και να μην πιέζεται προσωπικά, όποια εξέλιξη κι αν υπάρξει. Λέει, μάλιστα, σε στενούς φίλους του πως δε θα τον πείραζε αν δεν έπαιρνε το χρίσμα για να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, και σε αυτή την περίπτωση είναι ανοιχτός σε κάθε εξέλιξη. Είτε να αποσυρθεί είτε να εκτεθεί ως περιφερειακός ή ως δημοτικός σύμβουλος. Ο νομάρχης, που από χθες βρισκόταν στη Χίο, είχε και διερευνητικές επαφές με Χιώτες Νεοδημοκράτες, αλλά και με αυτοδιοικητικά στελέχη.
Με το νου στο «αύριο»
Δίχως να φύγει στιγμή απ’ τις επάλξεις του αγώνα υπέρ της Ν.Δ., η πρώην βουλευτής του νομού Λέσβου και με ερείσματα, και στη Λέσβο, και στη Λήμνο, Χριστιάνα Καλογήρου, είναι ένα απ’ τα ελάχιστα πρόσωπα που συνεχίζει να διατηρεί το ίδιο καλή σχέση με τον κομματικό μηχανισμό, όπως και στο παρελθόν, και επί των ημερών του νέου προέδρου. Απ’ τη μια η διαρκής παρουσία της στο κόμμα κεντρικά λόγω της συμμετοχής της σε διάφορα όργανα και απ’ την άλλη η εξίσου καλή σχέση της με αρκετά από τα νέα στελέχη του κόμματος σε τοπικό επίπεδο, φαίνεται να της δίνουν το «προβάδισμα» στο «περιβάλλον» Σαμαρά.
Η ίδια, παρ’ ότι τηρεί ακόμη διακριτικότατη στάση ασχολούμενη αποκλειστικά με το Συνέδριο, δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της να ηγηθεί του περιφερειακού ψηφοδελτίου έχοντας τη στήριξη της Ν.Δ.. Επειδή, μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας απ’ το κόμμα της δεν κατείχε κυβερνητική θέση, η κ. Καλογήρου θεωρητικά μπορεί να έχει μεγαλύτερη διείσδυση σε άλλους χώρους σε σχέση με πρόσωπα που διαχειρίστηκαν κάθε μορφής εξουσία.
Έτσι όπως διαμορφώνεται το τοπίο, ο κ. Σαμαράς, έχοντας την ευθύνη να επιλέξει τους υποψηφίους, θα κληθεί όπως όλα δείχνουν να καταλήξει ανάμεσα στην κ. Καλογήρου και τον κ. Βογιατζή, αφού οι άλλοι δύο «υποψήφιοι» για υποψήφιοι περιφερειάρχες που είχαν περιληφθεί στη δημοσκόπηση της Ν.Δ., οι Κώστας Μουτζούρης και Σέργιος Τσίφτης, δε φέρονται να είναι ακόμη ενδιαφερόμενοι.
Σημειωτέον ότι ενδιαφέρον δεν υπάρχει και απ’ τους άλλους νομούς του Βορείου Αιγαίου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στη γειτονική Χίο, ακούγεται απ’ τη Ν.Δ. μονάχα ως υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη το όνομα του νυν προέδρου του Επιμελητηρίου, Αντώνη Ζαννίκου, ενώ δεν «κινείται» τίποτε απ’ το νομό Σάμου, ίσως γιατί αναμένεται πρώτα η απόφαση για το όνομα του επικεφαλής περιφερειάρχη.
Ειδικά για τη θέση του περιφερειάρχη είναι έως και βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς δε θα επιλέξει τον κομματικό υποψήφιο για αυτή την πολιτική θέση με βασικό κριτήριο τη δυνατότητα εκλογής του. Σίγουρα η εκλογιμότητα είναι ένα ξεχωριστό προσόν που θα αναζητηθεί, αλλά στη ζυγαριά θα μετρήσει, ίσως και με μεγαλύτερη ακόμη βαρύτητα, το ποιος θα μείνει μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά.
Σε μια περίοδο που φουντώνει η συζήτηση περί του κεντροδεξιού χώρου, σε μια εποχή που δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι έως και αδύνατο ο Αντώνης Σαμαράς να δώσει χρίσμα σε οποιοδήποτε πρόσωπο δεν έχει τα εχέγγυα ότι θα συμπορευτεί μαζί του και την επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, μετά και τις όποιες ενδεχόμενες εξελίξεις στο χώρο.
Συνάντηση στην Καλλονή
Ομοίως στον πρώτο σε έκταση δήμο της χώρας και 18ο σε πληθυσμό, τον τεράστιο δήμο Λέσβου, το χρίσμα θα αποτελέσει υπόθεση του προέδρου. Ακόμη και στο δήμο Λήμνου δε θα αποφανθεί για το χρίσμα η επιτροπή στελεχών που έχει αναλάβει αυτόν το ρόλο για τους μικρούς δήμους, αλλά εξ αιτίας της ύπαρξης ξεχωριστής ΝΟΔΕ ο τελικός λόγος θα είναι στον πρόεδρο.
Τα πράγματα για τη Λήμνο είναι σχετικά εύκολα, μια και φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο ο νυν δήμαρχος Μύρινας, Νάσος Σκαμάγκης. Όσο για τον έπαρχο Δημήτρη Σάραγκα, ακόμη δε φέρεται να έχει αποφασίσει αν θα εκτεθεί ή όχι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν θέσει υποψηφιότητα, μάλλον θα είναι για τη θέση του περιφερειακού συμβούλου.
Για το δήμο Λέσβου τώρα, υπάρχει το γνωστό ενδιαφέρον του Κώστα Μουτζούρη, που όμως ακόμη δεν έχει καταλήξει αν θα μετεξελιχθεί σε υποψηφιότητα. Κι αυτό γιατί ενδεχόμενη διεκδίκηση της δημαρχίας «συγκρούεται» με την καριέρα του στο Πολυτεχνείο, αλλά και με το status της προσωπικής - οικογενειακής του ζωής.
Ο κ. Μουτζούρης, που θεωρείται να βρίσκεται πιο κοντά στον πρόεδρο απ’ ό,τι όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, μάλλον δε θα προσκληθεί στη δεύτερη συνάντηση που θα έχουν τελικά την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη το απόγευμα τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. στη Λέσβο, ένα μήνα περίπου μετά την πρώτη σύσκεψη που είχαν στο κτήμα του αντινομάρχη και ενδιαφερόμενου να διεκδικήσει την υποψηφιότητα ως δήμαρχος Λέσβου, Σταύρου Ψαρρόπουλου.
Στη δεύτερη αυτή συνάντηση, που έχει αναλάβει να συντονίσει και να προγραμματίσει ο δήμαρχος Γέρας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, δε θα κληθεί μάλλον εκτός του κ. Μουτζούρη και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, με το «επιχείρημα» πως ακόμη δεν πρέπει να πάρει κομματικό χαρακτήρα η όλη διερεύνηση. Κι αυτό παρ’ ότι είχε συμμετάσχει στην αρχική σύσκεψη ο τότε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στρατής Κυρατζής. Ο κ. Κυρατζής θα κληθεί και σ’ αυτήν τη σύσκεψη, που μάλλον θα γίνει - για να διευκολυνθούν όλοι οι αυτοδιοικητικοί απ’ όλη τη Λέσβο - σε ξενοδοχείο στη Σκάλα Καλλονής. Θα κληθεί δε και ο επίσημος στις εκλογές του 2006 υποψήφιος δήμαρχος Καλλονής Γιώργος Κυρατζής, όταν στην πρώτη συνάντηση είχε μετάσχει μόνο ο δήμαρχος Καλλονής - αντάρτης της Ν.Δ. το 2006 - Δημήτρης Φαναραδέλλης.
Σε συνέχεια της πρώτης διερευνητικής συζήτησης για το ποιοι θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν να υπηρετούν την αυτοδιοίκηση, ενδεχομένως να συζητηθούν στη δεύτερη συνάντηση και συγκεκριμένα ονόματα για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, θέση που προσελκύει το ενδιαφέρον τριών τουλάχιστον προσώπων απ’ το χώρο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, των Σταύρου Ψαρρόπουλου, Σωτήρη Ζαμτράκη και Άρη Χατζηκομνηνού.
Στη σύσκεψη, εκτός των προαναφερομένων, θα κληθούν όπως και την πρώτη φορά οι δήμαρχοι Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Μανταμάδου Στέφανος Αποστόλου, Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης και Πέτρας Απόστολος Αλατζάς, όπως και οι επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών, δηλαδή ο Θανάσης Γιαννακέλλης απ’ την Αγία Παρασκευή, ο Νίκος Κατράνης απ’ τον Πολιχνίτο, η Ουρανία Δουκάρου απ’ την Αγιάσο, ο Κώστας Φραγκόπουλος απ’ τη Θερμή και ο Στρατής Αγγελής απ’ τη Μήθυμνα.