Μήτσος Καμίτζος, ο ασυμβίβαστος…

01/07/2012 - 05:56
Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφτιαλιώτης» διοργάνωσε μεγάλο αφιέρωμα για τον «ασυμβίβαστο» ποιητή και συγγραφέα Μήτσο Καμίτζο.
Στο τελευταίο μας φύλλο φιλοξενούσαμε τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης που η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφτιαλιώτης» διοργάνωσε πριν από λίγο καιρό για το συγγραφέα, ζωγράφο και αγιογράφο Φώτη Κόντογλου. Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα, που το ίδρυμα διοργάνωσε λίγες μέρες μετά για τον «ασυμβίβαστο» ποιητή και συγγραφέα Μήτσο Καμίτζο. Βραδιά που χαρακτηρίστηκε επίσης από μεγάλη προσέλευση κόσμου, αλλά και από την υπόσχεση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Φωτή Ξύδα, ότι θα δωρίσει στο ίδρυμα την προσωπική του βιβλιοθήκη.

Ο Μήτσος Καμίτζος, ο ποιητής και συγγραφέας από «απέναντι», από το βουνό της αρχαίας Ίδης, γεννημένος το 1877 στο ορεινό χωριό Γκιουρές της περιφέρειας Αδραμυττίου, σπούδασε στο περίφημο Ελληνογαλλικό Λύκειο Γιαννίκη της Σμύρνης, έχοντας καθηγητή του το Δημήτρη Γληνό. Μετά το διωγμό, οπότε και βρέθηκε στη Λέσβο, έγινε, σύμφωνα με το Γ. Βαλέτα, ο «περιζήτητος» των παλιών λεσβιακών εφημερίδων και των λογοτεχνικών κύκλων λόγω των γραπτών του που ήταν εμπνευσμένα από ιστορίες της προσφυγιάς και της αγροτικής ζωής. Γύρω από το όνομά του δημιουργήθηκε ο θρύλος του «ερημίτη του Καμμένου Βουνού». Αποφασίζοντας κάποια στιγμή της ζωής του να αποτραβηχτεί από τα εγκόσμια, έκλεψε τη γυναίκα της καρδιάς του, τη Αθηνά, και αποτραβήχτηκαν σε ένα αγρόκτημα, όπου ζούσαν ήσυχα με τα παιδιά και τα ζώα τους. Όταν η γυναίκα του πέθανε, ο ίδιος, μη μπορώντας να ησυχάσει, της έγραφε κάθε μέρα τραγούδια. Ο παλιός του φίλος Στρατής Μυριβήλης τον αποκαλούσε «Τολστόι της Λέσβου», ενώ ο ίδιος υπέγραφε πολλά άρθρα του ως «Δ. Κ. Καμίτζος, γεωργός» ή «Δ. Κ. Καμίτζος, τσομπάνης». Έγινε ευρύτερα γνωστός από τη νουβέλα του «Σαχίν», που εξέδωσε σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από τις πιέσεις κόσμου που έτυχε να διαβάσουν το έργο του. Το βιβλίο αναφέρεται στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Καμίτζου.

Μια ζωντανή παρουσίαση…
Το αφιέρωμα που διοργάνωσε προς τιμή του η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης, παρακολούθησαν εκτός άλλων ο γιος, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του Μήτσου Καμίτζου. Την εκδήλωση τίμησαν, επιπλέον, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φωτής Ξύδας, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο τέως δήμαρχος Μήθυμνας Δημήτρης Βατής και ο στρατηγός Σταύρος Κουτρής. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης, ενώ το κοινό καλωσόρισε και η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, Γιώτα Θηβαίου, που, μιλώντας αρχικά για την ίδια την Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας, παρουσίασε στη συνέχεια τον κύριο εισηγητή της βραδιάς, Αριστείδη Γιαπαλή, αναφερόμενη στις σημαντικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει στη χώρα.
Ο τελευταίος, στην ομιλία του για τον «ασυμβίβαστο» ποιητή και συγγραφέα Μήτσο Καμίτζο, μετέφερε προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις από το λογοτέχνη, σε μια κατά κοινή ομολογία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία. Ο κ. Γιαπαλής μίλησε για τον τρόπο σκέψης, τη φιλοσοφία και τη ζωή του Μήτσου Καμίτζου, ενώ διάβασε σχετικά αποσπάσματα από το έργο του. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, καθόλου στη γυναίκα του και στα ποιήματα που ο Καμίτζος έχει γράψει γι’ αυτήν. Η ομιλία του κ. Γιαπαλή είχε, μάλιστα, και το στοιχείο της άμεσης επικοινωνίας με το κοινό, κάτι που της προσέδωσε επιπλέον ενδιαφέρον και ουσία, αφού ακούστηκαν πληροφορίες και για τους συγχωριανούς του Μήτσου Καμίτζου, αλλά και τους απογόνους εκείνων που διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην ιστορία του τόπου. Παίρνοντας αφορμή από την παρουσία ενός 80χρονου κατοίκου ανάμεσα στο κοινό, ο εισηγητής έκανε μάλιστα αναφορά και στις «οικολογικές» ευαισθησίες του Μήτσου Καμίτζου.

… και μια σημαντική δωρεά
Η βραδιά έκλεισε με μια «έκπληξη», που συνόδευε την προσέλευση στο βήμα του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φωτή Ξύδα. Ο εδώ και τρία χρόνια Έλληνας πρέσβης στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, γεννημένος στη Λέσβο με καταγωγή από τη Χίο, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει την προσωπική του βιβλιοθήκη στη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας.
«Αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας, ο κ. Ξύδας δήλωσε πως θα κάνει δωρεά στο ίδρυμα την προσωπική του βιβλιοθήκη. Είναι μια κίνηση για την οποία τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε, ενώ πρέπει να αναφέρουμε την τιμή που μας έκανε να παραστεί στην εκδήλωση», δήλωσε στο «Ε» η κ. Θηβαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey