Τα κονδύλια που θα έδιναν οι δήμοι ως συμμετοχή για την πληρωμή προσωπικού για διάστημα μιας τριετίας, θα πάρουν τις επόμενες ημέρες μετά από κατανομή που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή απ’ το υπουργείο Εσωτερικών.
Τα κονδύλια που θα έδιναν οι δήμοι ως συμμετοχή για την πληρωμή προσωπικού για διάστημα μιας τριετίας, θα πάρουν τις επόμενες ημέρες μετά από κατανομή που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή απ’ το υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι όμως, αντί για τις προσλήψεις, (166 αναλογούσαν σε όλους τους δήμους του νομού Λέσβου) οι 17 δήμοι και η Κοινότητα Αγίου Ευστρατίου θα μοιραστούν κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή περίπου 6.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο που δε θα προσλάβουν. Όμως, εν όψει της λήξης της θητείας των δημοτικών αρχών και των εκλογών, τα χρήματα αυτά, ειδικά για τους δήμους που δεν έχουν δανειακές υποχρεώσεις, αποτελούν ένας πρώτης τάξεως δώρο, μια και μπορούν να τα διαθέσουν όπως επιθυμούν.
Απ’ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε η κατανομή των πόρων που είχαν παρακρατηθεί προκειμένου η αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει σε πρόγραμμα πρόσληψης προσωπικού για διάστημα τριών ετών. Οι πόροι αυτοί προέρχονταν απ’ το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), τα τέλη διαφήμισης και το φόρο ζύθου και θα λειτουργούσαν πολλαπλασιαστικά για την κάλυψη των μισθοδοσιών, αφού το πρόγραμμα θα χρηματοδοτούνταν και από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Βασικό κριτήριο στην κατανομή αποτελεί ο πληθυσμός του κάθε δήμου, ενώ τα έσοδα, τα οποία και κατανεμήθηκαν, προέρχονται απ’ την είσπραξη των τελών και του φόρου την περίοδο απ’ το Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2010.
Δωράκι… εκλογών
Στον πίνακα δημοσιεύουμε τα χρήματα που κατανεμήθηκαν σε όλους τους ΟΤΑ του νομού, που αθροιστικά και απ’ τις τρεις αποφάσεις ανέρχονται στις 982.020 ευρώ. Παρ’ ότι, όμως, οι πιστώσεις είναι περιορισμένες, αποτελούν ιδανική λύση για πολλούς δήμους, να κλείσουν λίγο πριν τις εκλογές διάφορες «τρύπες», να κάνουν μικροπαρεμβάσεις ή να καλύψουν κάθε είδους υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει περιορισμός στις δράσεις όπου θα διατεθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια, όπως π.χ. η ΣΑΤΑ, που είναι αποκλειστικά για αναπτυξιακά έργα.