Η παιδεία, ζήτημα πολιτισμού

01/07/2012 - 05:56
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», πραγματοποίησε στην αίθουσά της, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου, την συγχαρητήρια τελετή για τους νέους φοιτητές και σπουδαστές, που αποφοίτησαν από τα δύο λύκεια του Πλωμαρίου.
Η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» τιμά τους νέους φοιτητές του Πλωμαρίου

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», πραγματοποίησε στην αίθουσά της, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου, την συγχαρητήρια τελετή για τους νέους φοιτητές και σπουδαστές, που αποφοίτησαν από τα δύο λύκεια του Πλωμαρίου.

Ήταν όμως αυτή η πρώτη φορά, που η προσέλευση των επιτυχόντων με τους γονείς τους, ήταν μαζική, καθώς και η πρώτη φορά που η εκπαιδευτική κοινότητα εκπροσωπήθηκε επίσημα από το διευθυντή του Ενιαίου Λυκείου, Γρηγόρη Καλδέλη.
Απευθυνόμενος στους τιμώμενους, ο πρόεδρος της Λέσχης, Ξενοφών Μαυραγάνης, εκθέτοντας συνοπτικά τη δραστηριότητα του σωματείου, επέμεινε στην ανάγκη των ανθρώπων και κυρίως των νέων, να αποβλέπουν στην ουσία κι όχι στον τύπο. Λαμβάνοντας αφορμή, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «από τις αντιδράσεις διαφόρων ανενεργών και βυσσοδομούντων, εναντίον αυτής της πολιτιστικής άνοιξης, που επιχειρεί να δημιουργήσει στο Πλωμάρι η Λέσχη», κάλεσε τους παριστάμενους να δουν και να εκτιμήσουν το έργο που παράγεται κι όχι τον τίτλο της, που είναι μέρος της ιστορίας της και της όλης δράσης της.
«Η Λέσχη, είπε, δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ απομονωμένο από την κοινωνία, αλλά ένας όμιλος ανθρώπων, που προέρχεται από την κοινωνία του Πλωμαρίου, ζει, εργάζεται και λειτουργεί μέσα σε αυτήν και αυτήν προσπαθεί να εκφράσει». Επίσης ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ιδιαίτερα τη συμβολή και συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια, του γιατρού και κοινωνικού παράγοντα Αριστείδη Φρυδά, ο οποίος ανακοίνωσε και τη διαδικασία ένταξης της βιβλιοθήκης της Λέσχης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ψηφιοποίησης της βιβλιοθήκης της και των άλλων πολύτιμων αρχείων της.

«Απόδειξη της όλης προσπάθειας, υποστήριξε ο κ. Μαυραγάνης, είναι οι τέσσερις εκθέσεις ζωγραφικής μόνιμων κατοίκων του Πλωμαρίου, που οργανώθηκαν μέχρι στιγμής, με απτό παράδειγμα την έκθεση της Ρηνούλας Μιχαλέλλη, που θα παραταθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, οι κινηματογραφικές Παρασκευές, οι εκδόσεις βιβλίων και ιστορικών ντοκουμέντων, τα σεμινάρια  για τα τοπικά προϊόντα και οι παρεμβάσεις της σε θέματα που αφορούν άμεσα την κοινωνία.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Λέσχης, κάλεσε τους νέους να κρίνουν σφαιρικά τα θέματα και να μη στέκονται στα τυχόν αρνητικά σημεία μιας δράσης ή ενός ανθρώπου, αλλά να βάζουν στη ζυγαριά και τα θετικά και τα αρνητικά κάθε περίπτωσης. «Όσοι λοιπόν καταλογίζουν στη Λέσχη συντηρητισμό ή από την άλλη νεωτεριστική συμπεριφορά, απλώς αποκρύπτουν την επιθυμία τους, να υπάρχει μια κοινωνία χωρίς κανόνες, χωρίς αρχές, χωρίς καθορισμένη γραμμή πλεύσης, ώστε να κυριαρχούν οι δικές τους αντικοινωνικές συμπεριφορές».Και μέλη…

Την τοποθέτηση του προέδρου, συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας της Λέσχης, Θεολόγος Πατερέλης, που ανακοίνωσε την απόφαση του Δ.Σ. να  γίνονται αυτοδίκαια μέλη του σωματείου, όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές, χωρίς την υποχρέωση να καταβάλουν την ετήσια συνδρομή, με όλα τα άλλα δικαιώματά τους πλήρη.
Παίρνοντας το λόγο, τέλος, ο διευθυντής του Λυκείου, Γρηγόρης Καλδέλης, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια των διδασκόντων στους νέους ακαδημαϊκούς πολίτες, ανακοίνωσε την πρώτη κοινή δράση του Λυκείου και της Λέσχης, που θα εκφρασθεί με την συνδιοργάνωση, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Λέσβιου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Ποιοι τιμήθηκαν

Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, ο αντιπρόεδρος Γιώτης Φρυδάς και ο ταμίας Γιάννης Λαγουτάρης, επέδωσαν στους νέους φοιτητές Γιώργο Γιαμουγιάννη, Αριστομένη Θεοδωρίδη, Περσεφόνη Καλτάκη, Περσεφόνη Λούπου, Ανθούλα Μανωλιού, Αποστολία Μαυροθαλασσίτου, Γεωργία Μιχαλέλη, Ευαγγελία Μουτζούρη, Γιάννη Πατερέλη, Νικολέτα Παφλιώτου, Ευανθία Πρωτονοταρίου, Ραφαήλ Σκουλό, Δήμητρα Ναυπλιώτη, Μανώλη Αγριτέλη, Περσεφόνη Αθανασίου, Χρυσοβαλάντη Ανδριώτη, Στρατή Καρπέλη, Δήμητρα Κολοκοτρώνη, Νίκο Κολοκοτρώνη, Παναγιώτη Παπγή, Θεολόγο Πρωτούλη και Δημήτρη Τηνιακό, από έναν τόμο της Χειρόγραφης Φυσικής του Βενιαμίν, του βιβλίου «Πλωμάρι» του Δημήτρη Παπάζογλου, και του βιβλίου διηγημάτων του Ξενοφώντα Μαυραγάνη, «Ψάρι με κεφάλι και ουρά».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey