«Τόποι εξορίας. Ένα σημερινό βλέμμα»

01/07/2012 - 05:56
Ξεκίνησε σαν ένα φωτογραφικό ταξίδι και κατέληξε σε ένα προσκύνημα, που κράτησε πέντε χρόνια, σε ένα άλλο Αιγαίο, σ’ αυτό που οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας έζησαν τα καλύτερα και πιο βασανιστικά χρόνια τους…
Ορέστης Παναγιώτου - Λ. Δημακόπουλος (επιμέλεια)
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Αθήνα 2009, σελ. 139


«Ξεκίνησε σαν ένα φωτογραφικό ταξίδι και κατέληξε σε ένα προσκύνημα, που κράτησε πέντε χρόνια, σε ένα άλλο Αιγαίο, σ’ αυτό που οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας έζησαν τα καλύτερα και πιο βασανιστικά χρόνια τους…
Κάρπαθος, Λέρος, Ικαρία, Γυάρος, Μακρόνησος, Τρίκερι, Χανιά, Κέρκυρα, Άι-Στράτης, Αίγινα, Μυτιλήνη: μια περιήγηση στα ερείπια των κολαστηρίων της μεταξικής δικτατορίας, του Εμφυλίου και της Χούντας.
Κάποια απ’ αυτά τα κολαστήρια κατοικούνται ακόμη, ενώ στη θέση εκείνων που έκλεισαν, άλλα καινούργια έχουν ανοίξει για να χωρέσουν τις ζωές των ηττημένων του καιρού μας.»


Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του βιβλίου που επιμελήθηκαν ο Μυτιληνιός Ορέστης Παναγιώτου και ο Λευτέρης Δημακόπουλος και περιέχει 92 μαυρόασπρες φωτογραφίες με επεξεργασία duotone του Ορέστη Παναγιώτου και του Λευτέρη Δημακόπουλου, και τα παρακάτω κείμενα: Σταύρος Σταυρίδης: Εικόνες - Σκέψεις, Γιώργος Μαργαρίτης: Μνημεία του πρόσφατου χθες, Στρατής Μπουρνάζος: Μισός αιώνας πολιτικής εξορίας στην Ελλάδα: σκέψεις για την ιστορική μελέτη του φαινομένου, Στρατής Μπουρνάζος: Η ιδιαιτερότητα της Μακρονήσου, Πολυμέρης Βόγλης: Στο «σύρμα», Τάκης Μπενάς: Μια αλλιώτικη μαρτυρία για το Αιγαίο.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Τι δείχνουν τούτες οι εικόνες από τη Μακρόνησο, τη Γυάρο, τη Λέρο, τον Άι-Στράτη και τ’ άλλα νησιά; Γιατί μας αφορούν; Τέτοιες σημερινές φωτογραφίες παλιών τόπων εξορίας και εγκλεισμού δεν πρόκειται να γεννήσουν μόνες τους την οργή ή τη συγκίνηση. Αυτοί που έζησαν εκεί μια ζωή σε αναστολή, μια εποχή καταστροφής και καθημερινής φρίκης, δεν τις χρειάζονται για να θυμηθούν.
Να κλείσει λοιπόν τούτη η εποχή; Να μην τη θυμόμαστε πια; Να την πάρει επιτέλους ο αέρας του Αιγαίου, να τη σκορπίσει σε ξέφτια; Να γίνουν τα ξερονήσια σωροί από πέτρες και αγριόχορτα ή νέοι τουριστικοί προορισμοί;
Πριν βυθιστεί το παρελθόν, τη στιγμή που γέρνει, χρειάζεται να το σκεφτούμε. Μήπως τότε αυτές οι φωτογραφίες “μνημείων του πρόσφατου χθες” μάς αφορούν γιατί έχουν έναν ιδιαίτερο στοχαστικό χαρακτήρα; Μήπως πρόκειται όχι για φωτογραφίες-αναπαραστάσεις, αλλά για φωτογραφίες-σκέψεις, εικόνες που πιάνουν κάτι από τη σκιά που ρίχνει η εξορία στην επίσημη ιστορία μας;»
Στο βιβλίο δημοσιεύονται 3 φωτογραφίες από τη Μυτιλήνη και έξι από τον Άι-Στράτη.
Ο Ορέστης Παναγιώτου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1965. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και φωτογραφία στη Σχολή Σταυράκου και στα ΤΕΙ Αθηνών. Εργάζεται ως φωτορεπόρτερ για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και το European Pressphoto Agency (EPA). Φωτογραφίες του δημοσιεύονται στον ελληνικό και διεθνή Τύπο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey