Εμβολιάζοντας τη γάτα

01/07/2012 - 05:56
Ο εμβολιασμός της γάτας είναι ένα θέμα στο οποίο δυστυχώς δε δίνει ο πολύς κόσμος ιδιαίτερη σημασία. Όλοι πάντα φροντίζουν για τα εμβόλια του σκύλου τους, ενώ πιστεύουν πως για τη γάτα τους δεν είναι απαραίτητα ή είναι της άποψης ότι αν η γάτα δεν κυκλοφορεί έξω από το σπίτι, δε χρειάζεται να εμβολιαστεί.
Ο εμβολιασμός της γάτας είναι ένα θέμα στο οποίο δυστυχώς δε δίνει ο πολύς κόσμος ιδιαίτερη σημασία. Όλοι πάντα φροντίζουν για τα εμβόλια του σκύλου τους, ενώ πιστεύουν πως για τη γάτα τους δεν είναι απαραίτητα ή είναι της άποψης ότι αν η γάτα δεν κυκλοφορεί έξω από το σπίτι, δε χρειάζεται να εμβολιαστεί. Δυστυχώς, όμως, αυτές είναι λανθασμένες απόψεις.
Τα εμβόλια της γάτας είναι εξίσου σημαντικά με αυτά του σκύλου. Εξάλλου, ο εμβολιασμός είναι πρόληψη που μπορεί να γλυτώσει τη γάτα αλλά και σας από άσκοπη ταλαιπωρία. Οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς είναι διαφορετικές για κάθε γάτα. Αυτές επηρεάζονται από τη φυσική κατάσταση και τον τρόπο ζωής του κάθε ζώου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για το πρόγραμμα εμβολιασμού μιας γάτας δεν είναι άλλος από τον κτηνίατρο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, και ιδίως λόγω του ιδιαίτερου προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα στη χώρα μας, έχουν διαμορφωθεί βασικές οδηγίες όσον αφορά τον εμβολιασμό της γάτας.

Ο πρώτος εμβολιασμός
Πρέπει να γίνεται από 45 με 50 ημερών. Τα γατάκια θηλάζοντας αποκτούν αντισώματα τα οποία προστατεύουν τις πρώτες βδομάδες ζωής και εξουδετερώνουν οποιοδήποτε εμβόλιο γίνεται αυτή την περίοδο. Τα εμβόλια είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν στελέχη κατά της ρινοτραχειίτιδας, παλλευκοπενίας και καλυκοίωσης.

Ο δεύτερος εμβολιασμός

Γίνεται τρεις - τέσσερις βδομάδες μετά τον πρώτο και το εμβόλιο είναι πανομοιότυπο. Μετά τη 12η εβδομάδα γίνεται κατά της λύσσας εμβολιασμός απαραίτητος από το νόμο. Έπειτα από την ολοκλήρωση του κύκλου εμβολιασμών που αναφέραμε, θα πρέπει να γίνεται επαναληπτικός εμβολιασμός μια φορά το χρόνο, για τη διατήρηση της ανοσίας.
Εκτός από τα προαναφερόμενα, υπάρχουν εμβόλια κατά της χλαμυδίασης, της ιογενούς λευχαιμίας και της λοιμώδους περιτονίτιδας. Οι συστάσεις για τα παραπάνω εμβόλια δεν είναι ίδιες για κάθε ζώο. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να λαμβάνουμε πληροφορίες από τον κτηνίατρο.
Ακόμη και εάν δεν ξεκινήσετε εμβολιασμούς τη σωστή ηλικία, μιλήστε με τον κτηνίατρο, για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών για το γατάκι σας.

Πηγή: http://www.petcity.gr

* Ο Γιώργος Παλαιολόγος και η Μαρία Πέρρου είναι κτηνίατροι του Κτηνιατρικού Κέντρου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey