Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, όταν αρρωστήσεις, είναι να... πεθάνεις

01/07/2012 - 05:56
Στην Ελλάδα που ζούμε, αλίμονό σου αν αρρωστήσεις σοβαρά· στην περίπτωση αυτή προτιμότερο είναι να αποδράσεις στην άλλη «όχθη», όπου απουσιάζει πάσα οδύνη και στεναγμός.
Στην Ελλάδα που ζούμε, αλίμονό σου αν αρρωστήσεις σοβαρά· στην περίπτωση αυτή προτιμότερο είναι να αποδράσεις στην άλλη «όχθη», όπου απουσιάζει πάσα οδύνη και στεναγμός.
Έτσι γλυτώνεις από τα βάσανα της αρρώστιας, από τον αυτοεξευτελισμό σου ως άνθρωπος, την ψυχική εξάντληση και την οικονομική αφαίμαξη των προσφιλών σου προσώπων, καταστάσεις που είναι γνώριμες σε όσους προσφεύγουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να νοσηλευτούν.
Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα οι διαθέτοντες χρήμα, «μέσον» ή «βύσμα», κατά την στρατιωτικήν διάλεκτον, καθώς και όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση ή είναι «επώνυμοι».
Εάν δε διαθέτεις τίποτα από τα παραπάνω, θα περιμένεις επί μήνες στη λίστα αναμονής, ώσπου να μην μπορείς να σύρεις τα πόδια σου και εάν είσαι τυχερός και έχει λήξει η απεργία των γιατρών ή του νοσηλευτικού προσωπικού, εάν τα έχουν «βρει» οι προμηθευτές με τον υπουργό Υγείας, εάν δεν είναι χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος και εάν βέβαια έλθει εγκαίρως το ΕΚΑΒ, μπορεί να κουβαληθείς με «ανήκεστον βλάβην» σε κάποιο νοσοκομείο. Από κει και πέρα θα τύχεις της «αμέριστης προσοχής και στοργικής φροντίδας», όπως αρμόζει σ’ έναν εργαζόμενο, για τον οποίον το κράτος... προνόησε να πληρώνει τακτικά τις κρατήσεις από τον πενιχρό μισθό του, για να έχει την περίθαλψη που του πρέπει σε ώρα ανάγκης.
Σου έχουν ετοιμάσει ένα μεγαλοπρεπέστατο ράντζο στο διάδρομο του νοσοκομείου - όχι απ’ αυτά που... «καταργήθηκαν», αλλά από τα παραγγελθέντα προσφάτως. Εκεί λοιπόν θα τη βγάλεις - εάν τη βγάλεις - έως ότου σ’ ευνοήσει η τύχη σου και... πεθάνει κάποιος χριστιανός ή τη σκαπουλάρει σώος για το σπίτι του και κενωθεί θέση στο θάλαμο. Εκεί πια θα βρεθείς στον κατάλληλο χώρο μαζί με άλλους 20 ξεγραμμένους.
Από κει και πέρα πρέπει πάλι να δουλέψει η τύχη σου: σε ποιανού χέρια γιατρού θα πέσεις; Εάν είναι χέρια που σου θυμίζουν «ευγενικά» ότι ο Ιπποκράτης έχει προ πολλού πεθάνει, παίρνοντας μαζί και τον όρκο του και ότι τώρα ισχύει η «επιταγή» του Κερδώου Ερμή «εν τη παλάμη και ούτω βοηθήσομεν», τότε κλάφ’ τα μπάρμα-Χαράλαμπε κι ας πάει και το παλιάμπελο, προκειμένου να βγεις περπατητός κι όχι κουβαλητός από το νοσοκομείο.
Κι αν έχεις πάθει εγκεφαλικό σαν κάποιο συγχωριανό μου; Ε, τότε να δεις πώς αξιοποιήθηκαν τα λεφτά για την περίθαλψή σου που εμπιστεύθηκες στο φιλόστοργο κράτος.
Τον κρατάν για λίγο καιρό στο νοσοκομείο κι ύστερα λένε στη γυναίκα του πως πρέπει να τον πάρει, γιατί δε μπορούν να τον κρατήσουν για περισσότερο χρόνο.
- Πού να τον πάω; Ο άνθρωπος είναι μισός παράλυτος.
- Πάρ’ τον στο σπίτι· πάρε μια Αλβανέζα να τον περιποιείται κι ένα φυσιοθεραπευτή να του κάνει φυσιοθεραπεία.
- Μα εγώ είμαι μια ανάπηρη γυναίκα που παίρνω μια συνταξούλα 500 ευρώ!
- Δυστυχώς, εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε.
Μετά ταύτα αποφασίζει η γυναίκα να πάει στο ΙΚΑ. Αυτοί, σου λέει, θα έχουν προνοήσει για την αποκατάσταση αυτών που είναι παραπληγικοί σαν τον άντρα μου.
Από το ΙΚΑ την ενημερώνουν με το... «συνηθισμένο σεβασμό» προς τον πάσχοντα ότι το υπάρχον ίδρυμα του ΙΚΑ για την αποκατάσταση τέτοιων περιπτώσεων είναι υπερπλήρες.
- Εάν είστε τυχερή και πεθάνει κανένας...
Η κακότυχη γυναίκα κρούει θύρες συγγενών και γνωστών. Αναγκάζεται τελικά να πάει τον άντρα της σε ιδιωτικό ίδρυμα - εκεί υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις - φυσικά επί πληρωμή.
Ξανά απευθύνεται στο ΙΚΑ.
- Θα μου πληρώσει το ΙΚΑ τα νοσήλια του άντρα μου, που μου ζητάει η ιδιωτική κλινική;
- Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, κυρία μου.
- Για να του παίρνετε όμως τις κρατήσεις, δήθεν για την περίθαλψή του, επί 40 χρόνια, το είχατε προβλέψει!
- Μην είσθε αναιδής, κυρία μου!
- Ου να μου χαθείτε, ξεδιάντροποι!
Μετά ταύτα ο φίλτατος μαστρο-Χαράλαμπος συναισθανθείς, μέσα σε κάποια αναλαμπή του προσβεβλημένου εγκεφάλου του, τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει εξ αιτίας του η σύζυγός του, αποφάσισε να... δραπετεύσει υπερηφάνως από το μάταιο τούτο κόσμο.

Υ.Γ. Μετά το άγγελμα για το θάνατο του μαστρο-Χαράλαμπου ακολούθησαν αθρόες παραιτήσεις και ακόμα και απόπειρες... αυτοκτονίας, τόσο από το ΙΚΑ όσο και από το υπουργείο Υγείας. Ακούστηκε μάλιστα ότι και ο ίδιος ο υπουργός «περιέπεσε εις κατάστασιν αυτοκτονικού ιδεασμού»!
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey