Με επιτυχία το 3ο Συνέδριο Κόμικς

01/07/2012 - 05:56
Με ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο Κόμικς, που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.
Με ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το 3ο Συνέδριο Κόμικς, με τίτλο «Fearful Symmetry: Κόμικς, Πολιτική και Νέες Τεχνολογίες», που διοργάνωσε για τρίτη φορά το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο Συνέδριο, ως ομιλητές, έδωσαν το παρών κάποιοι από τους πιο γνωστούς και πιο σημαντικούς σκιτσογράφους της Ελλάδας και χάρισαν με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους πολύτιμες στιγμές σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Λόφο του «Ξενία», με χαιρετισμούς από τους συνέδρους και τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης και των workshops που λειτούργησαν στο Πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.
Η απογευματινή συνεδρία ξεκίνησε με παρουσιάσεις βιβλίων. Πρώτα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Θέα από ψηλά. Φαντασία και αφήγηση στα κόμικς». Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τα πρακτικά του προηγούμενου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε το 2005.
Έπειτα, η επικεφαλής της διοργάνωσης, Εύη Σαμπανίκου, παρουσίασε τον «Ανθρωπόλυκο». Πρόκειται για το κόμικς που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1989 από τον περίφημο Soloup και το οποίο επανεκδόθηκε πρόσφατα. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να σημειώσουμε ότι η πρώτη παρουσίαση της επανέκδοσης του «Ανθρωπόλυκου» ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου.
Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι ομιλίες στο πλαίσιο της πρώτης θεματικής ενότητας του Συνεδρίου με τίτλο «Κόμικς, Ιδεολογία και Κοινωνικοπολιτική Πραγματικότητα: Η ελληνική περίπτωση». Μίλησαν οι Soloup, σκιτσογράφος, ο Δημήτρης Μπόκης, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, και η Σταματία Αντωνάτου, θεατρική παραγωγός και ερευνήτρια της διαδικτυακής κοινότητας www.greekcomics.gr

Όταν μιλούν οι ειδικοί
Οι επόμενες θεματικές ενότητες που ακολούθησαν το Σάββατο και την Κυριακή ήταν οι εξής:
- Το Πολιτικό ως Πολιτισμικό. Κόμικς και Πολιτική Διακειμενικότητα: Ιδεολογική Στράτευση και Αντιδάνεια των Τεχνών
- Κόμικς, Προπαγάνδα και Εναλλακτική Αφήγηση: Τα Κόμικς ως Καταγραφή και Διαμαρτυρία
- Κόμικς, Πολιτική και Εκπαίδευση: Από την «Παιδαγωγική» χρήση στη διαδραστική θεώρηση
- Αντιεξουσιαστική σκέψη και κόμικς: Θεωρητικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις
- Κόμικς και εξουσία: Επαναστάσεις στο σύμπαν της «mainstream» αφήγησης
- Κόμικς και νέες τεχνολογίες: Τεχνολογικός σχεδιασμός και ιδεολογικό περιεχόμενο
- Το πολιτικό σύμπαν της (επιστημονικής και όχι μόνο) φαντασίας: Ιαπωνία και άλλες πραγματικότητες
Μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο μίλησαν ο μεγάλος σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής, ο επίσης γνωστός σκιτσογράφος Σπύρος Δερβενιώτης, καθώς επίσης και καθηγητές που μελετούν τα κόμικς καθένας από τη δική του σκοπιά.

Οράματα σε «άσπρο» και «μαύρο»
Στον τρίτο όροφο του κτηρίου του Τμήματος Γεωγραφίας, στο αμφιθέατρο του οποίου πραγματοποιήθηκε και το Συνέδριο, φιλοξενήθηκε μία έκθεση με θέμα «Οράματα σε άσπρο και μαύρο».
Σε αυτή συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Soloup, Ντόρα Τσαρούχα, Ωρυνός Χαμπίδης, Θεοδόσης Βρανάς, Αντώνης Γιαννόπουλος, Γιώργος Κατσαρός, Δημήτρης Βιτάλης, Σταύρος Κιουτσιούκης, Κατερίνα Στούρνα, Κυριακή Στέργου, Σωτήρης Βογιατζόγλου, Δημήτρης Γαλάνης, Μαρία - Ηλέκτρα Ζογλοπίτου, Ναταλία Ιορδανίδου, Μελπομένη Μαγνησώτου και Μάγδα Τσίγκα, καθώς και μαθητές του Πειραματικού σε συνεργασία με φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.
Η έκθεση περιελάμβανε σκίτσα, animation projects και δημιουργίες από μέταλλο του Γιώργου Κατσαρού, ενώ στον ίδιο χώρο προβλήθηκαν και ορισμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων.

 
Από την έκθεση (αριστερά) και από την παρουσίαση των πρακτικών του περασμένου Συνεδρίου (δεξιά)

 
… και με συμμετοχή μαθητών
Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Αιγαίου «Γιάννης και Αριστείδης Δελής» συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς.
H ομάδα animation του Σχολείου, με την καθοδήγηση των καθηγητριών Μπότα Μ., Χαραλαμπίδου Ολ. και Δημητρά Αν. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δούλεψε σε worksoft και παρουσίασε το animation με θέμα «Ο κόσμος μας σε 50 χρόνια». Η ταινία θα προβληθεί διεθνώς και θα διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ Animation που διοργανώνει η ΑSIFA τo 2010 στη Γαλλία.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey