138 παιδιά σε νέες περιπέτειες

01/07/2012 - 05:56
Σε περιπέτειες θέτει χιλιάδες μαθητές-αθλητές το Υπουργείο Παιδείας σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και 138 παιδιά στη Λέσβο, τα οποία ενώ περίμεναν τη στελέχωση του Σχολείου τους με γυμναστές για τα αθλήματα, διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια.
Σε περιπέτειες θέτει χιλιάδες μαθητές-αθλητές το Υπουργείο Παιδείας σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και 138 παιδιά στη Λέσβο, τα οποία ενώ περίμεναν - αδίκως όπως αποδείχτηκε - τη στελέχωση του Σχολείου τους με γυμναστές για τα αθλήματα, διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια. Για λόγους οικονομίας, «μπαίνει λουκέτο» στο Αθλητικό Λύκειο, ενώ είναι άγνωστο το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες με το Αθλητικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Η αναστάτωση που από το απόγευμα της Πέμπτης επικρατεί στο Σχολείο, αλλά και συνολικά στο χώρο της εκπαίδευσης, με τα νέα δεδομένα για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ), αναμένεται να οδηγήσει τους μαθητές σε νέες κινητοποιήσεις, για τις οποίες και θα αποφασίσουν από βδομάδα.

Απ’ την αρχή του μήνα, οι μαθητές τού ΤΑΔ του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το αυτονόητο για αθλητικό σχολείο, να προσληφθούν δηλαδή γυμναστές για τα επτά αθλήματα που διδάσκονται. Πριν λίγες μέρες, οι μαθητές διέκοψαν την κατάληψη κι έδωσαν προθεσμία έως και χθες Παρασκευή, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρούσαν ή όχι σε νέες κινητοποιήσεις αν δεν στελεχωνόταν έως τότε το ΤΑΔ. Στη Μυτιλήνη και στη Μύρινα αναμένονταν συνολικά 14 προσλήψεις γυμναστών, εκ των οποίων οι 12 για το Αθλητικό Γυμνάσιο και το Αθλητικό Λύκειο Μυτιλήνης και οι δύο για το ΤΑΔ Μύρινας, σε επτά συνολικά αθλήματα [ποδόσφαιρο, κωπηλασία, πάλη, επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ), κολύμβηση, στίβο και αντισφαίριση (τέννις)]. Κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο είχε δώσει διαβεβαιώσεις πως το θέμα θα αντιμετωπιζόταν και άμεσα θα στελεχώνονταν όλα τα ΤΑΔ της χώρας, το απόγευμα της Πέμπτης υπήρξε ανακοίνωση του Υπουργείου, όπως και εγκύκλιος που στάλθηκε σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις και τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανέτρεπε ό,τι έως τώρα ίσχυε για την αθλητική εκπαίδευση.

Τα πάνω κάτω

Όπως εξάγεται ως συμπέρασμα απ’ την εγκύκλιο, αλλά και απ’ τη δήλωση της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου που τη συνοδεύει, η κυβέρνηση για λόγους οικονομίας άμεσα, στη μέση της σχολικής χρονιάς, περιορίζει «στα απολύτως απαραίτητα τα ΤΑΔ, ως αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση».
Όπως επιχειρηματολογεί στη δήλωσή της η υφυπουργός, έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες λειτουργίας των ΤΑΔ, διαπιστώνεται ότι «αποκλίνουν κατά πολύ από το σκοπό για τον όποιο συστάθηκαν. Το πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη μαζικοποίηση των τμημάτων, την παντελή απουσία των αρμόδιων αθλητικών ομοσπονδιών κατά το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγησή τους, αλλά και η υπερπληθώρα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων κατέστησαν τα ΤΑΔ αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση.».
Σε συνέχεια αυτών των διαπιστώσεων, το Υπουργείο κι ενώ, τονίζουμε, τελειώνει το πρώτο τρίμηνο της φετινής σχολικής χρονιάς, προχωρά σε «νοικοκύρεμα», περιορίζοντας τα ΤΑΔ στα απολύτως απαραίτητα. «Όσοι μαθητές δε θα μετέχουν πλέον σε αυτά, μπορούν είτε να συνεχίσουν στο σχολείο όπου φοιτούσαν ως μαθητές ΤΑΔ είτε να μετεγγραφούν σε όποιο άλλο σχολείο τούς διευκολύνει», συνεχίζει η κ. Χριστοφιλοπούλου, προαναγγέλλοντας ότι από την επομένη σχολική χρονιά «αναμορφώνεται η σύνδεση σχολείων - αθλητισμού».

Ο περιορισμός…
Βάσει των ρυθμίσεων που εισάγει η εγκύκλιος, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί το Αθλητικό Λύκειο Μυτιλήνης, το οποίο έχει έξι μαθητές στην Α΄ τάξη και επτά μαθητές στη Γ΄ και λειτουργεί ως παράρτημα του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης. Με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει οι 13 συνολικά μαθητές του να μην κάνουν πλέον ξεχωριστά μάθημα και να επιστρέψουν στο Λύκειο ή να μετεγγραφούν σε άλλα, αν προέρχονται από περιοχές εκτός Μυτιλήνης.
Οι ίδιες ρυθμίσεις, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Χρυσόστομος Λαδάς, «θέτουν υπό όρους τη λειτουργία τού ΤΑΔ». Το ΤΑΔ, με 125 μαθητές, λειτουργεί ως παράρτημα του 3ου Γυμνασίου (που έχει ακόμη 250 μαθητές) και στεγάζεται στις αίθουσες του γηπέδου Μυτιλήνης.
Οι όροι αυτοί, όπως συνέχισε ο κ. Λαδάς, που χθες όλη μέρα ήταν σε σύσκεψη προκειμένου να βρεθεί λύση για το πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί το Αθλητικό Γυμνάσιο «είναι να βρεθούν αφενός μόνιμοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, που να έχουν ειδίκευση στα συγκεκριμένα αθλήματα και να θέλουν να αναλάβουν στο ΤΑΔ, και αφετέρου να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν απ’ τη μετακίνησή τους στα υπόλοιπα σχολεία, που τώρα υπηρετούν».

… και οι «καραμπόλες»
Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που έγινε χθες, και στο Αθλητικό Σχολείο αλλά και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απ’ το διευθυντή Βασίλη Κοντάρα και τον προϊστάμενο του Γραφείου Φυσικής Αγωγής, Παναγιώτη Πιττό, φαίνεται πως υπάρχει τρόπος να καλυφθούν με μόνιμους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κατ’ αρχάς τα τέσσερα απ’ τα επτά αθλήματα, ενώ με σειρά αλλαγών στους γυμναστές των σχολείων να βρεθούν καθηγητές και για τα υπόλοιπα.
Για τις «καραμπόλες» αυτές θα κληθεί να αποφασίσει το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Ν. Λέσβου, το οποίο και θα συγκαλέσει ο κ. Κοντάρας, αρκεί όμως πρώτα να κοινοποιηθεί στη Λέσβο η σειρά κατάταξης των καθηγητών Φυσικής Αγωγής που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον για το ΤΑΔ.
Ομοίως το ΠΥΣΔΕ θα κληθεί να αποφασίσει για τους καθηγητές των άλλων ειδικοτήτων που στελεχώνουν σήμερα το Αθλητικό Λύκειο και θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες τάξεις, είτε στο 4ο Λύκειο είτε σε άλλο σχολείο αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ώρες.
Μέσα στα πολλά παράλογα που εμπεριέχει η απόφαση για την αθλητική εκπαίδευση, είναι το κλείσιμο του Λυκείου, αφού ούτως ή άλλως οι γυμναστές του Γυμνασίου κάνουν μάθημα και στο Λύκειο δίχως να προσλαμβάνονται άλλοι.
«Θα προσπαθήσουμε και στο ΠΥΣΔΕ να βρούμε όσο το δυνατόν καλύτερες λύσεις για όλους τους μαθητές. Είναι φανερό πως πράγματι υπήρχε σπατάλη σε ό,τι αφορούσε τα αθλητικά σχολεία και έπρεπε να μαζευτούν τα οικονομικά τους, θα μπορούσε όμως όλη αυτή η αλλαγή να μη γίνει στο μέσον της χρονιάς, προκαλώντας τόση αναστάτωση στην εκπαίδευση», ανέφερε ο κ. Κοντάρας.
Αυτή η αναστάτωση, η μεγάλη περιπέτεια στην οποία μπαίνουν τα παιδιά και οι γονείς, αναμένεται να τα οδηγήσει σε καινούργιες κινητοποιήσεις, για τη μορφή των οποίων θα αποφασίσουν από Δευτέρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey