Σαρωτικές αλλαγές με τον «Καλλικράτη»

01/07/2012 - 05:56
Όποια αρμοδιότητα αφορά στην εξυπηρέτηση του πολίτη, μεταφέρεται με το σχέδιο «Καλλικράτης» απ’ τις νομαρχίες στους δήμους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Όποια αρμοδιότητα αφορά στην εξυπηρέτηση του πολίτη, μεταφέρεται με το σχέδιο «Καλλικράτης» απ’ τις νομαρχίες στους δήμους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης. Στις αλλαγές αυτές θα επικεντρωθεί η συνάντηση που θα έχει αύριο στην Αθήνα η ΚΕΔΚΕ με τα διοικητικά συμβούλια των ΤΕΔΚ. Αυτοδιοικητικοί της Λέσβου επιφυλάχθηκαν, πριν την άμεση ενημέρωσή τους και κυρίως πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου και την οριστικοποίηση του χωροταξικού, να τοποθετηθούν, σχολιάζοντας πως είναι πρόωρο πριν ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπίο να δεσμευτούν με οποιοδήποτε σχόλιο.

Πάντως, ο κ. Ραγκούσης, ανακοινώνοντας τις αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες, τόνισε πως θα υπάρξει ειδική προσέγγιση για τους νησιωτικούς δήμους, που όπως χαρακτηριστικά είπε γίνονται «κυβερνεία».
Σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό, δε διευκρινίστηκε αν θα δημοσιοποιηθεί πριν ή μετά το Πάσχα, παρά μόνο ότι θα είναι το τελευταίο θέμα που θα συζητηθεί, και θα γίνει διαβούλευση επ’ αυτού.

Αλλαγές αρμοδιοτήτων
Η πρώτη αλλαγή που ανέφερε ο κ. Ραγκούσης αναφορικά με τις αρμοδιότητες, αφορούν στην Πολεοδομία. Οι πολεοδομικές αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται στο Β΄ βαθμό, μεταφέρονται στον Α΄. Έτσι, παραδείγματος χάριν, η έκδοση οικοδομικών αδειών, ο έλεγχος μελετών, αλλά και κάθε συναφούς χαρακτήρα αρμοδιότητες και πράξεις εφαρμογής μεταφέρονται στους δήμους. Για το σκοπό αυτό ενισχύονται και από το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών δήμων και κοινοτήτων (των ΤΥΔΚ) που καταργούνται και το προσωπικό τους μεταφέρεται στους δήμους.
Ένας δεύτερος τομέας αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται αφορούν στην υγεία και την πρόνοια. Πολιτικές για την πρόνοια, καθώς και οι προνοιακές υπηρεσίες που σήμερα ασκούνται στο Β΄ βαθμό, μεταφέρονται στον Α΄ που ταυτόχρονα αναλαμβάνει την έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας, τη χορήγηση κάρτας αναπηρίας, την καταβολή επιδομάτων, τη χορήγηση αδείας, ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες καθώς και σε συλλόγους και σωματεία, αλλά και τη χορήγηση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.
Το ίδιο ισχύει στον τομέα της υγείας και της δημόσιας υγιεινής. Οι δήμοι αναλαμβάνουν τις σχετικές αρμοδιότητες, εποπτικές και άλλες, όπως την οργάνωση διενέργειας εμβολιασμών, την υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλους φορείς, ή και χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοτικά τα σχολεία
Στον τομέα της παιδείας, «το σχολείο γίνεται αποκλειστικά υπόθεση του δήμου». Αναλαμβάνουν οι δήμοι τις αρμοδιότητες για ανέγερση σχολείων και την κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων. Από το Β΄ βαθμό οι δήμοι αναλαμβάνουν επίσης τη μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης. Εντός των διοικητικών τους ορίων μπορούν να αποφασίζουν τη διακοπή μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών, ενώ αποκτούν επίσης αρμοδιότητες στον τομέα της διά βίου μάθησης, όπως τη δυνατότητα ίδρυσης της λειτουργίας και εποπτείας κέντρου διά βίου μάθησης, όπως σχολές γονέων και κέντρα κατάρτισης ανηλίκων.
Σε έναν άλλο τομέα, αυτό του εμπορίου, οι δήμοι αναλαμβάνουν τη δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων για την ίδρυση, τη διάλυση και τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τη συγκρότηση επιτροπών για τον έλεγχο των πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών, την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και άλλα.
Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, στον τομέα της τοπικής ανάπτυξης οι δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα για τη μελέτη και την εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής τοπικής σημασίας που αφορούν στη γεωργία, την κτηνοτροφία και αλιεία και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία. Αναλαμβάνουν, επίσης, την άσκηση εποπτείας των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, ενώ, τέλος, στον τομέα των μεταφορών αναλαμβάνουν όσες αρμοδιότητες εμπίπτουν με τις αστικές τοπικού επιπέδου αρμοδιότητες, όπως παραδείγματος χάριν τα σχετικά με τις γραμμές των λεωφορείων.

Κυβερνεία νήσων
Έμφαση έδωσε ο κ. Ραγκούσης στα θέματα των αρμοδιοτήτων των νησιωτικών δήμων, ενώ - όπως είπε χαρακτηριστικά - «στο πλαίσιο της νησιωτικότητας, ο Α΄ βαθμός θα αποκτήσει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στη βάση της προσέγγισης που θέλει το νησιωτικό δήμο, λόγω της φύσης της γεωγραφικής των νησιών, πραγματικό κυβερνείο».
Στελέχη της ΚΕΔΚΕ επεσήμαναν πως οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες περίπου ταυτίζονται με τα αιτήματα που είχε θέσει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μετά τις ανακοινώσεις για πόρους και αρμοδιότητες που ανέφερε ο κ. Ραγκούσης ότι θα δοθούν στους δήμους, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, αναγνώρισε ότι «ο υπουργός έβαλε ψηλά τον πήχη», προσθέτοντας πως «αν τον χαμηλώσει, θα μας βρει αντίθετους».
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τον «Καλλικράτη», ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο, θα ακολουθήσει η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, ενώ το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εντός Μαΐου. Παρά τις έντονες πιέσεις, ο υπουργός Εσωτερικών δεν απάντησε στο πότε θα το δώσει στη δημοσιότητα, ακόμη κι όταν ο δήμαρχος Αθηναίων τον παρακάλεσε να πει αν θα καταθέσει την πρόταση για το χωροταξικό «τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Δευτέρα του Θωμά». «Είναι ένα θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα δοθεί χρόνος για συζήτηση του χωροταξικού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey