Τα πάντα γύρω από το λεσβιακό έντυπο…

01/07/2012 - 05:56
Μια ιδιαίτερη εκδήλωση, ήταν το αφιέρωμα στο Λεσβιακό Συλλογικό Έντυπο, που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή στη Βατούσα, ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Βατούσας...
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακολούθησαν οι παραβρισκόμενοι, την εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του συλλόγου «Η Μεταμόρφωση»Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η εκδήλωση που έγινε στη ΒατούσαΜια ιδιαίτερη εκδήλωση, ήταν το αφιέρωμα στο Λεσβιακό Συλλογικό Έντυπο, που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή στη Βατούσα, ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Βατούσας «Η Μεταμόρφωση» και το Ίδρυμα για την Ανάπλαση της Βατούσας «Χρήστος και Μαρία Παπουτσή». Πολύς ήταν ο κόσμος που παραβρέθηκε, τόσο για να ακούσει τις εισηγήσεις για την ιστορία και την προσφορά των εντύπων των λεσβιακών συλλόγων, όσο και για να δει την έκθεση λεσβιακών εντύπων, από την πλούσια συλλογή που διαθέτει ο σύλλογος Βατουσαίων.

Η εκδήλωση, «οικοδεσπότης» της οποίας ήταν ο διευθυντής του περιοδικού «Παλμοί της Βατούσας», Γιάννης Μανούκας, πλαισιώθηκε από ομιλίες πάνω στα λεσβιακά συλλογικά έντυπα. Ο φιλόλογος Βαγγέλης Γδοντέλλης, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Παλμοί της Βατούσας», μίλησε για την προσφορά των συντοπίτικων εντύπων στον πολιτισμό, ενώ η ομιλία του Αριστείδη Καλάργαλη, είχε θέμα «Από τη “Χαραυγή”, στα συντοπίτικα έντυπα». Ο φιλόλογος Χρήστος Σταυράκογλου έκανε μια αναδρομή στα 30 χρόνια έκδοσης του περιοδικού «Παλμοί της Βατούσας» και τέλος, ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς μίλησε για τα συντοπίτικα έντυπα, τους συντοπίτικους συλλόγους και τη σχέση τους με τις τοπικές κοινωνίες.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, εκτός άλλων, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, ο εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Αιολικά Γράμματα», Κώστας Βαλέτας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) και άλλων λεσβιακών συλλόγων της Αττικής, κ.ά.
Παράλληλα με τις εισηγήσεις, στην αίθουσα της εκδήλωσης, γινόταν προβολή διαφανειών, με εξώφυλλα τευχών παλιών και πρόσφατων, συντοπίτικων συλλόγων.

Ψήφισμα για τα ταχυδρομικά τέλη…
Η συζήτηση που ακολούθησε και κράτησε πάνω από δύο ώρες, είχε θέμα όχι μόνο την προσφορά των συντοπίτικων εντύπων, αλλά και τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο παρόν και τις προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Στο τέλος της συζήτησης, όλοι οι παραβρισκόμενοι συμφώνησαν σε ψήφισμα, για το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους όσον αφορά τα έντυπα των συλλόγων, συμφωνώντας πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύσει, τα περιοδικά θα σταματήσουν να εκδίδονται, λόγω δυσβάσταχτου κόστους. Η Ο.Λ.Σ.Α. ήταν αυτή που εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει το ψήφισμα σε όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ενώ ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, που ήταν παρών στην εκδήλωση, ανέφερε πως έχει ήδη υποβάλει σχετικό ερώτημα στη Βουλή και πως θα ξαναμεταφέρει το θέμα.

…και αίτημα για Μουσείο Λεσβιακού Εντύπου
Μια ακόμη παράμετρος της εκδήλωσης, ήταν το αίτημα που προέκυψε από τους παραβρισκόμενους για τη δημιουργία Μουσείου Λεσβιακού Εντύπου στο νησί, βασισμένο στο σκεπτικό ότι τα έντυπα που κυκλοφορούν, είναι τόσα πολλά και η ποικιλία και ο αριθμός τους τόσο μεγάλα, ώστε αποτελούν στην ουσία μια «πραγματολογική και πολιτιστική “Κιβωτό”», στην οποία θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση όλοι οι Λέσβιοι.
Παίρνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, δεσμεύτηκε πως θα συγκροτηθεί μια επιτροπή ώστε να προτείνει το πώς θα μπορέσει να στηθεί κάτι τέτοιο, καθώς και ότι ο Δήμος θα στραφεί προς την κατεύθυνση της παραχώρησης στέγης και θα βοηθήσει με κάθε τρόπο στη λειτουργία ενός τέτοιου μουσείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey