Η λίστα των… εκπλήξεων

01/07/2012 - 05:56
Δίχως να έχει ακόμη ξεκαθάρισει και οριστικοποιηθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη Ν.Δ., ο νομός Λέσβου βαίνει προς οριστικοποίηση των συνέδρων που θα στείλει στο Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου.
Δίχως να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει κι οριστικοποιηθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη Ν.Δ., ο νομός Λέσβου βαίνει προς οριστικοποίηση των συνέδρων που θα στείλει στο Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, επικαιροποιώντας τη λίστα των συνέδρων του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου του 2007. Η νέα λίστα, όμως, που έχει ζητηθεί απ’ το οργανωτικό του κόμματος να κλείσει το αργότερο έως σήμερα, κρύβει πολλές εκπλήξεις, αφού αφήνει εκτός Συνεδρίου στελέχη πρώτης γραμμής της Ν.Δ., όπως ο μέχρι πέρυσι πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Στρατής Γόμος, αλλά και ο Παναγιώτης Βαμβουρέλλης.

Βάσει της κομματικής εγκυκλίου θα πρέπει το αργότερο έως και την Πέμπτη να έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. το σώμα των συνέδρων του Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί επικαιροποίηση των καταλόγων με τους συνέδρους από κάθε νομό, διαδικασία που μόνο εύκολη δεν αποδείχθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες για την τοπική οργάνωση Λέσβου της Ν.Δ..
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Στρατής Κυρατζής, σε συνεργασία με την Οργάνωση της Λήμνου και το οργανωτικό του κόμματος, προχώρησε με τη βοήθεια στελεχών της ΝΟΔΕ στη διαμόρφωση της νέας λίστας συνέδρων, την οποία κι ελπίζει να ολοκληρώσει σήμερα, μια και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται διευκρινίσεις από κεντρικά.

Οι σίγουροι…

Σύμφωνα με τις υποδείξεις απ’ το οργανωτικό, αλλά και τις σαφείς οδηγίες του καταστατικού, εξασφαλισμένη θέση στο Συνέδριο έχουν ήδη οι δέκα αιρετοί της αυτοδιοίκησης: Αλατζάς Απόστολος, Αποστόλου Στέφανος, Βαρβαγιάννης Δημήτρης, Ζαμτράκης Σωτήρης, Καλαϊτζής Ανδρέας, Πολυπαθέλλης Μιχάλης, Σκαμάγκης Αθανάσιος, Φαναραδέλλης Δημήτρης, Βογιατζής Παύλος και Ψαρρόπουλος Σταύρος, ο εκλεγείς βουλευτής Γαληνός Σπύρος και οι διατελέσαντες βουλευτές του νομού Λέσβου Γιαννέλλης Γιάννης, Καλογήρου Χριστιάνα, Νιάνιας Δημήτρης, οι πολιτευτές Άννα - Μαρία Παπουτσάκη, Παλατιανού Κατερίνα και Μαχαίρα Δέσποινα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ορφανός Γιώργος και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Βερβενιώτου Μάρω, οι εκλεγέντες απ’ τη διαδικασία για το προηγούμενο Συνέδριο ως σύνεδροι: Δαλέκος Κώστας, Κύτελης Ευστράτιος, Παπάζογλου Δημήτρης, Πατλάκας Γιώργος, Σάλτας Παναγιώτης, Αξή Φρειδερίκη, Δουκάρου Ουρανία, Ξενιτέλλη Ρένα, Καραγεωργίου Στρατής, Κεμερλή - Καριοφύλλη Ταξιαρχούλα και Καριοφύλλη Ουρανία, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ Βαλσαμίδης Θεόδωρος και Σπανέλλης Γιώργος, του ΓΕΩΤΕΕ Αρώνης Στρατής, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Κατσαβέλλης Παναγιώτης, και της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Καπάνδαης Μιχάλης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βαλτάς Απόστολος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βογιατζής Γιώργος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου. Κριαρής Οδυσσέας, το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου Πατέστος Παναγιώτης και, τέλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Κυρατζής Στρατής.
Ομοίως απ’ το νομό Λέσβου μετέχει η προεδρεύουσα στη ΝΟΔΕ Λήμνου, Μόλυ Μαχαίρα, όπως και οι έξι εκλεγέντες εκπρόσωποι της Λήμνου στο προηγούμενο Συνέδριο, τα ονόματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν απ’ την πρόεδρο - ή οι όποιες αλλαγές, αν υπάρξουν - μόλις δοθεί η σχετική έγκριση από κεντρικά.

… και οι εκτός
Απ’ τη λίστα των συνέδρων απουσιάζει σε σχέση με το τακτικό 7ο Συνέδριο της Ν.Δ., ο Γιάννης Τζωάννος που βάσει του καταστατικού δεν περιλαμβάνεται στους συνέδρους του νομού Λέσβου, αλλά στους διατελέσαντες βουλευτές επικρατείας. Ακόμη απουσιάζει ο τέως πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στρατής Γόμος, όπως και ο διατελέσας μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Παραδέλλης. Ενδεχομένως για τα συγκεκριμένα κομματικά στελέχη να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση και να εξεταστεί κεντρικά η προοπτική ένταξής τους στον κατάλογο των συνέδρων, αν και προς το παρόν φαίνεται ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον κ. Γόμο, δεν είναι καταστατικά προβλέψιμη η συμμετοχή του στο Συνέδριο. Ο τέως πρόεδρος της ΝΟΔΕ φέρεται να έχει πληροφορηθεί τον καταστατικό αποκλεισμό του και παρά την πικρία του, να τον έχει αποδεχθεί στωικά.
Ένα ακόμη στέλεχος που απουσιάζει απ’ τον κατάλογο είναι ο Παναγιώτης Βαμβουρέλλης, που τον Ιούλιο του 2007 μετείχε στο συνέδριο ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Στη θέση του κ. Βαμβουρέλλη, το πλέον πιθανόν είναι να μετάσχει το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Παλαιολόγος, που στις εκλογές των γιατρών ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Θεοδώρου. Το οργανωτικό της Ν.Δ. κεντρικά έχει ζητήσει από μέρες τις καταστάσεις των διοικητικών συμβουλίων των επιστημονικών φορέων, προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι σύνεδροι σύμφωνα με τις συγκροτήσεις των διοικητικών τους συμβουλίων.
Το πλέον πιθανό, βάσει των ίδιων καταλόγων, είναι να μετάσχει ως σύνεδρος εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης ο Δημήτρης Καλλίας, που ως γνωστόν στο παρελθόν είχε «πάει» με τον Αντώνη Σαμαρά. Ομοίως σε εκκρεμότητα παρέμενε έως χθες το ποιος θα είναι το δεύτερο μέλος απ’ το ΓΕΩΤΕΕ, με πιθανότερη την Ελένη Κατωτριάτου απ’ τον Κυριάκο Βάσσο.
Λακωνικά ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Στρατής Κυρατζής, ανέφερε πως «μέσα στις επόμενες ώρες θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του καταλόγου με τους συνέδρους του κόμματός μας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το καταστατικό της Ν.Δ.».

Συνάντηση παλιών ΟΝΝΕΔιτών χθες στην Αθήνα
Σαφές προβάδισμα Ντόρας…


Παρ’ ότι ο κατάλογος των συνέδρων ολοκληρώνεται, δεν ισχύει το ίδιο ξεκάθαρο τοπίο και για τις διαδικασίες. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι για να έχει τύχη, προοπτική νίκης, και για να είναι κυρίαρχος στο κόμμα ο επόμενος πρόεδρος, θα πρέπει οπωσδήποτε να εκλεγεί απ’ τη βάση. Έτσι, αν και είναι ολοφάνερο ότι οι συσχετισμοί ευνοούν και στο νομό Λέσβου καθαρά την Ντόρα Μπακογιάννη, υπάρχουν κι εκείνοι που είτε δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν, είτε θα συναρτήσουν την επιλογή τους ανάλογα με τη διαδικασία.

Για παράδειγμα, ο Παναγιώτης Βαμβουρέλλης, που σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες ημέρες δεν έκρυψε την προτίμησή του στην κ. Μπακογιάννη, ανέφερε ότι επιβάλλεται το Έκτακτο Συνέδριο να εκλέξει μεταβατικό πρόεδρο, οπωσδήποτε όχι την κ. Μπακογιάννη, για να προχωρήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου απ’ τη βάση.
Ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι νεοδημοκράτες που έθεσαν ως προτεραιότητα την ενότητα του κόμματος, τόνισε ότι αν δεν εκλεγεί πρόεδρος απ’ τη βάση, θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα συνοχής.

«Καταθέτω ταυτότητα»

Ο κ. Βαμβουρέλλης ποσέθεσε ακόμη ότι απ’ τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα και κυρίως το «αύριο» της Ν.Δ.. «Εγώ, κατέληξε, «που είναι γνωστό πόσα χρόνια υπηρετώ το κόμμα, αν δω ότι κινούμαστε σε επιλογές εκλογής προέδρου από μια παρέα κι όχι απ’ τη βάση, θα καταθέσω την ταυτότητά μου.»
Όμως κι άλλα στελέχη του κόμματος εν όψει του Συνεδρίου και της όποιας διαδικασίας αποφασιστεί για την εκλογή προέδρου, συζητούν και λαμβάνουν μέρος σε συζητήσεις για το μέλλον της Ν.Δ.. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η συνάντηση των παλιών ΟΝΝΕΔιτών, όπως τιτλοφορήθηκε, που επρόκειτο να γίνει χθες νωρίς το απόγευμα στις 5, στο ξενοδοχείο «Αμαλία», στην Αθήνα, με τη συμμετοχή περίπου 500 στελεχών απ’ όλη τη χώρα, ηλικιακά μεταξύ 40 - 55 ετών.
Το παρών σε αυτήν τη συνάντηση, όπου θα μετείχαν γνωστά ονόματα νεοδημοκρατών και ανθρώπων που συνεργάστηκαν στενά με τον Κώστα Καραμανλή, όπως οι κύριοι Κλαδάς, Χατζηεμμανουήλ, Φιλιππίδης, θα έδιναν απ’ τη Λέσβο ο νομάρχης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., Παύλος Βογιατζής, όπως και το τέως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Παραδέλλης, αλλά και ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Κουρούσης.
Σε ό,τι αφορά στις διεργασίες σε τοπικό επίπεδο, το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο νησί κι είχε επαφές με πολλά στελέχη της Ν.Δ. ο Δημήτρης Ματζαβίνος, η σύζυγος του οποίου, αντιδήμαρχος Αθηνών Τόνια Κανελλοπούλου, είναι στενή συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο κ. Ματζαβίνος στις επαφές που είχε, ζήτησε τη στήριξη της κ. Μπακογιάννη, αν και - όπως έγινε εκ των υστέρων γνωστό - έτυχε κι αρνήσεων από κομματικά στελέχη που δε θέλησαν προς το παρόν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να εκδηλώσουν την προτίμησή τους.

Για την ενότητα

Είναι χαρακτηριστικό πως τηλεφωνική πρόσκληση του κ. Ματζαβίνου σε νεαρό στέλεχος του κόμματος για συνάντηση έκλεισε με την άρνηση του δευτέρου να υπάρξει επαφή, με την αιτιολογία πως «εγώ θα πάω μόνο με εκείνον που θα εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος».
Παρ’ όλα αυτά είναι τοις πάσι γνωστό ότι τα περισσότερα στελέχη, ακόμη και πρόσωπα - όχι μεταξύ των συνέδρων - που για πολλούς λόγους συνδέονται με άλλους υποψήφιους για την προεδρία της Ν.Δ., δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη. Στην ίδια τάση καταγράφεται και ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός, που πολύ πριν τις εκλογές και την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών είχε ταχθεί υπέρ της τέως υπουργού, με το γραφείο της οποίας είχε κατ’ επανάληψη όλα τα προηγούμενα χρόνια συνεχή επαφή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey